Průzkum II - menstruace

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424031 28.4.2020 0:31

Druhé kolo průzkumu
Do prvního průzkumu se vás zapojilo dost za co jsem moc vděčná
A doufám že to pomůže i více slečnam s tím udělat si prehled
1) jaký je váš aktuální věk
2) v kolika jste dostali svoji první menstruaci
3) jak jste na to poprvé reagovali a jaké jste to ze začátku měli
4) v kolika jste zkusily poprvé tampony, z jakého důvodua jaké byli vaše začátky
5) co používate nejčastěji, od kolika a proč
6) co vy a menstruace během školy
7) nejhorší místo/akce jde jste menstruaci měli
8) máte nějakou trapnou příhodu s menstruaci
9) co by jste doporučuli mladym holkam co začínají a nebo bojují s menstruaci

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • 1) 32
    2) asi 13 let, konec 7., nebo začátek 8. třídy
    3) začala jsem ve škole špinit a zrovna jsem měla tanga a černé kraťasy, takže jsem to ještě dvě hodiny vydržela domů
    4) hned v tom roce kvůli tanečnímu představení, protože pod trikotem byla vložka vidět
    5) od 13 do 31 let vložky, poslední měsíce kalíšek
    6) každý měsíc jsem první dva dny ms chyběla ve škole, měla jsem tak hrozné bolesti, že jsem nemohla ani rovně chodit
    7) cesta autobusem do Německa (2 dny) a výměna tamponu na benzínce, kde jsem zablokovala na půl hodiny záchod, protože tampon nešel ven, a celý autobus na mě musel čekat
    8) učila jsem zrovna hudebku v první třídě, když jsem seděla za klavírem a najednou jsem cítila, jak to ve mně luchlo (asi druhý den menstruace). Vložka to nezvládla a já jsem měla rifle na zadku hodně od krve. Musela jsem zástupci ředitele nahlásit, že musím hned odejít domů a na další svou hodinu se vrátím. Domů jsem jela autobusem s mikinou kolem pasu.
    9) aby s ní nebojovaly a přijaly ji, je to součást života ženy, zvládly to naše maminky, babičky a celé generace před nimi. Jednou, až budou chtít otěhotnět, ještě si budou přát pravidelnou menstruaci.

  • 1) 31
    2) 12
    3) Styděla jsem se a nikomu to neřekla
    4) v deváté třídě jeden, kvůli bazénu
    5) používala jsem vložky, pak jsem přešla na volnou ms a teď kalíšek, ale až po prvním styku, který přišel hodně pozdě. Tampony jsem pak použila během celého cyklu ve 29 letech a skončila jsem v nemocnici a nikdy více. Kalíšek je prostě nej pro mě.
    6) úplná pohoda, žádná změna
    7) nikde, jsem s ní v pohodě
    8) jedinkrát jsem jsem měla problém a měla jsem flek na riflích, ale mikina to zachránila.
    9) naučit se poznat, kdy přijde. Vzít ji za svou a přirozenou věc. Zkusit pomůcky, které nejsou plně chemie. Popřípadě pokid je silná a bolestivá, pohledat bylinky a rady. Ale hlavně je to přirozená věc a být s no v míru.

  • 1) 31
    2) 12
    3) no styděla jsem se a připadalo mi to divný
    4) někdy v 16ti u moře
    5) používala jsem vložky, ale poslední rok jsem byla pořád nějaká opruzená, obolavěla a odřená, tak jsem se odhodlala a před mesicem jsem přešla na kalíšek a zamilovala jsem se
    6) ze začátku jsem měla problémy, měla jsem dost bolestivou menstruaci, tak jsem dva dny v měsící chyběla, protože jsem i zvracívávala bolestma .... jinak v pohodě
    7) asi nikde, vždycky jsem s tím nějak smířená
    8) jšednou na školním výletě, dostala jsem to o dva dny dřív a samo flek jak kráva na riflích, ale mikina mě zachránila
    9) mno asi bych poradila naslouchat své vlasní tělo, od doby, co jsem půl roku zkoumala bt, a naučila se vnímat jak se moje tělo chová v jednotlivých fázích cyklu, tak mě ani jednou nepřekvapila neplánovaně ms ... prostě vím, kdy přijde a jaká bude ... takže vlastní dceři doporučím zaměřit se na vlastní tělo a vyzkoušet veškerou kosmetiku a drogerii a všechny dostupné pomůcky, aby si našla to, co jí bude nejvíc vyhovovat, brát to jako přirozenost a ne nechutnost :-)

  • 1) 21
    2) 11
    3) Nevěděla jsem, co se děje. Strašně mě bolelo břicho. Byli jsme v tý době na vodě (sjíždění řeky), takže to věděla celá parta, ptz se musely koupit vložky. Nesnášela jsem to. Měla jsem to od začátku strašně silný a bolestivý.
    4) V 16, kvůli koupání v létě. Ale hrozně mě vysušovaly a tlačily, tak jsem je používala třeba 2x za rok, víc ne.
    5) Od začátku jsem používala jednorázový vložky, tampóny mi nesedly nikdy. Teď používám menstruační kalíšek, od 18. Je to pohodlný, čistý, nikde nic nekouká (šňůrka od tampónu, křidýlka od vložky), nehýbe se jako vložka. Vydrží dlouho (stačí vylít 2x za den). Zmírnily se bolesti, zkrátilo a zeslabilo krvácení :)
    6) Nechtěla jsem chodit do školy, měla jsem to silný a minimálně jednou za měsíc jsem protekla. Na základce byly holky krávy a lezly nám do kabinek, styděla jsem se měnit vložku. Na střední zase samý kluci a z protečení by měli hroznou prdel.
    7) Nejhorší byla ta první, při sjíždění řeky (přes víkend). Věděli to všichni a koukali na mě lítostně, že je mi teprve 11. Neuměla jsem si sama nalepit vložku, chodila se mnou na záchod mamka. :-D Druhý bylo na dovolený, tehdy už s kalíškem, na kterej jsem ale zapomněla a na benzínce jsem ho měla vyměnit asi po 24 hodinách. Byl plnej po okraj a já to rozlila všude na zemi kolem záchoda. :D A taky mi na tý dovolený kalíšek žbluňknul do WC a já ho tam lovila.:O=
    8) Každý protečení. Nejhorší na koncertě, kde jsem hrála (na saxofon, takže zatínání břišních svalů). Během vystoupení to luplo a vytekla hromada krve a já jsem protekla. Měla jsem světle zelený kalhoty a ještě u toho byl můj tehdejší přítel a mě bylo strašně trapně (bylo mi asi 16). A pak jednou ve škole, kdy jsem protekla tak, že jsem měla krev až ke kolenům. Před poslední hodinou. Učitelka mě pak ještě zdržovala vytahováním žaluzií a já jsem pak musela ještě na autobus a dojet domů. Kolem pasu jsem si dala bundu i za cenu toho, že zmrznu (a zima fakt byla).
    9) Mít ji ráda a brát ji jako součást sebe, přece jenom ji budou mít několik desítek let. Po tom, co jsem ji začala brát se mi zmírnily bolesti a s kalíškem se na ní kolikrát i těším. :D Je důležitý najít menstruační pomůcky, co ti budou vyhovovat, v dnešní době je tolik možností.

  • A tvé odpovědi pro zajímavost jsou jaké?

  • 1) jaký je váš aktuální věk - 39
    2) v kolika jste dostali svoji první menstruaci - krátce před 14týna narozeninama
    3) jak jste na to poprvé reagovali a jaké jste to ze začátku měli - měla jsem radost, že konečně přišla a myslela jsem, že mi to přinese i nějaké výhody vzhledem k rodičům, že od teď nejsem dítě. Ze začátku to bylo hodně nepravidelné i s velikou několikaměsíční pauzou, čím více mi ms meškala o to bolestivější byl pak její návrat. Bolestivé křeče odezněly snad ještě během SŠ nebo kolem 20ti a od té doby se vyskytnou jen jednou za uherský rok, či později, ale až kolem 30ti let se stala výrazně pravidelnější (za život jsem vyzkoušela jen jedno balení hormonální antikoncepce).
    4) v kolika jste zkusily poprvé tampony, z jakého důvodu a jaké byli vaše začátky - bylo to až když jsem nebyla panna kvůli bazénu, ale bylo to s nimi hrozné, nesnesla jsem je, tak jak jsem začala, tak s nimi i skoncovala.
    5) co používate nejčastěji, od kolika a proč - dříve vložky a díky slabé MS mimo její vrchol jen intimky, sice omezující, ale co se dalo dělat, teď už víc jak 10let jen kalíšek, díky němu neřeším, že to mám a kde
    6) co vy a menstruace během školy - nic zvláštního, dostala jsem to v době, kdy už to skoro všechny měli, na SŠ jsem měla několikrát takové bolesti, že jsem musela odejít z vyučování. V té době jsem to mívala cca 1* za 1,5-2 měsíce a trvala jen cca 3-4 dny, takže mě to až tak neomezovalo.
    7) nejhorší místo/akce jde jste menstruaci měli - asi ve volné přírodě bez sociálního zařízení, někdy i bez přírodní tekoucí vody.
    8) máte nějakou trapnou příhodu s menstruaci - párkrát jsem protekla, ale myslím, že si toho nikdo nevšiml
    9) co by jste doporučuli mladym holkam co začínají a nebo bojují s menstruaci - aby ji přijaly a dokonce se ji naučily mít rády, mužský pohled, který přejímají i ženy menstruaci považuje od pradávna až za prokletí, ale je to spíše dar, kterého je třeba si vážit, je také fascinující snažit se porozumět pochodům svého těla během menstruačního cyklu, díky tomu se dá naučit orientovat i v cyklech, které absolutně nerespektují kalendář.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist