Plánujete pořízení miminka? Jezte více kyseliny listové!

Rozhodli jste se s partnerem, že nastal čas na založení rodiny? Pokud jste toto rozhodnutí konzultovala se svým gynekologem, určitě vám doporučil zvýšit příjem kyseliny listové. Proč je pro vás tato látka před početím a v průběhu těhotenství tak důležitá? Jak ji snadno propašovat do jídelníčku? Čtěte dál!

Čerstvá šťáva s kyselinou listovou v těhotenstvíPodpořte zdravý průběh těhotenství

Vitamin B9 neboli kyselina listová je klíčová pro zdravý vývoj dítěte, protože podporuje přirozený proces dělení buněk. Zvýšit její příjem se ale vyplatí už před začátkem těhotenství, ideálně dva nebo tři měsíce před tím, než se začněte snažit o početí.

V prvním trimestru těhotenství je role kyseliny listové nejdůležitější, vyvíjí se totiž nervová soustava dítěte včetně mozku. Na začátku těhotenství proto lékaři doporučují přijímat alespoň 800 μg tohoto vitaminu denně. Po zbytek těhotenství pak stačí poloviční denní dávka.

Podívejte se, jaké potraviny byste měla zařadit do jídelníčku:
  • listová zelenina (špenát, saláty)
  • citrusy a další ovoce
  • luštěniny
  • semínka a ořechy
  • košťálová zelenina (brokolice, květák, kapusta)

Kyselina listová je dále ve vnitřnostech, jakou jsou játra a ledviny. Těhotné ženy by je však měly konzumovat jen výjimečně. Zeleninu je pak nejlepší jíst syrovou, vitamin B9 se totiž vařením z velké části ničí.

Připravte si čerstvou šťávu!

Kvalitní odšťavňovačNebaví vás celé dny chroupat saláty nebo syrovou brokolici? Naházejte vše do odšťavňovače! Čerstvou zeleninovou nebo ovocnou šťávu vypijete hned, všechny důležité látky včetně kyseliny listové v ní však zůstanou zachovány.

Na listovou zeleninu se nejlépe hodí dvouhřídelové a šnekové odšťavňovače. Dobrou šťávu ale připravíte v jakémkoliv odšťavňovači, v odstředivém jí jen nebude tolik, u mechanického zase budete muset trochu zabrat.

Společnosti Eujuicers zadala nezávislý test odšťavňovačů z hlediska výtěžnosti kyseliny listové. V testu nechala laboratoř odšťavnit kilo mrkve a následně měřila obsah tohoto vitaminu.

Test dopadl následovně:

 
 Odšťavňovač   Množství získaného
vitamínu B9 ve šťávě
Angel Juicer 7500 3,01 μg
Sana Juicer by Omega 2,98 μg
Omega VRT 352 FS 2,66 μg
Champion 2000+ 2,21 μg
Catler JE 4010 1,66 μg










O první dvě místa se velmi těsně dělí dvouhřídelový odšťavňovač Angel a šnekový Sana, oba si s mrkví poradili takřka stejně dobře, druhý z nich je však o polovinu levnější.

Zeleninu a ovoce můžete zkombinovat dle vlastní chuti. Výsledku se bát nemusíte! Ale pro začátek se nechte inspirovat tímto receptem na zdravý nápoj pro nastávající maminky:
  • dvě hrsti listového špenátu
  • brokolice
  • tři mrkve
  • dvě jablka
  • citron

Při těhotenských nevolnostech přidejte kousek zázvoru nebo lístky čerstvé máty. Nápoj v létě podávejte s ledem. Uvidíte, že vás osvěží lépe než slazená limonáda!

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist