Příliš dlouhé cykly - je třeba to řešit?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #20391 2.5.2012 23:01

Ahoj všem, vždycky jsem měla velmi dlouhé cykly, většinou 45-60 dní, ale i delší. Asi před pěti lety mi můj bývalý gynekolog řekl, že je to "taková hormonální porucha" a že se to po porodu spraví. I s tímto problémem jsem otěhotněla (ovulace byla tenkrát 39. den cyklu), porodila zdravé dítě, odkojila a teď už zase mívám menstruaci, ale opět ten samý problém jako před porodem: cykly enormně dlouhé, ze srandy tomu říkám "dvouměsíčky". Když jsem se snažila otěhotnět, měřila jsem BT, teď už ovulaci nesleduji, ale myslím si, že probíhá - vždy 14 dní před MS mám silně ovulační pocity.

A můj dotaz: Moje nynější gynekoložka má s mými dlouhými cykly velký problém a pořád se snaží mi cpát nějaké hormony na úpravu cyklu: předtím Clostilbegyt a Utrogestan, teď hormonální antikoncepci. Já ale nic brát nechci. Clostil jsem si tenkrát sice vyzvedla v lékárně, ale nebrala jsem ho a otěhotněla přirozeně. Teď se taky hormonům bráním. Chci se zeptat vás, které máte nebo jste měly taky dlouhé cykly, je to opravdu takový problém? Je skutečně třeba to řešit nějak hormonálně? Když mně samotné to nevadí, proč bych si měla cyklus uměle upravovat chemií? Může mi to někdo logicky nebo odborně vysvětlit, prosím? Jsem vážně takový exot, když to chci nechat na přírodě? Všem předem moc děkuju za reakce.

Díky moc holky za vaše reakce. Pokud ještě někdo napíše svoji zkušenost, budu ráda.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Chápu tě, cítím to naprosto stejně, sama tak dlouhé cykly nemám, ale také je mám delší a nepravidelnější než je obvyklé. Někde jsem četla, že cyklus nad 36 dní by se snad měl řešit, já cykly většinou kolem 38 dní (+-7dní) a navíc jsem před dětma měla MS velmi krátkou a slabou (2-3 dny, 1-2 dny to bylo na slipovku). Přesto jsem přirozeně 3* snadno a rychle otěhotněla, po dětech se mi MS krapet prodloužila a po třetím dítěti zatím vypadá (i když pravda ještě kojím), že se my cyklus o pár dní zkrátil a zpravidelněl.
    Jsem také ráda, že nemám MS tak často, když ji mám dostat, tak mi tělo dá většinou i včas vědět, takže s tím také problém nemám, že by mě přepadala naprosto nečekaně a zdravotně také nemám žádný problém, ani s těhotenstvím nebyl. Prostě také nevidím důvod to řešit, zvlášť hormonálně.

  • Ahoj, já měla hodně dlouhé cykly a k tomu ještě nepravidelné, jelikož s antinou nebyl problém, tak to doktor neřešil, že to budeme řešit až budu chtít otěhotnět. Když jsem vysadila antinu, tak jsem šla na preventivku a řekla jsem doktorovi, že se chci pokusit o mimi, ale před antinou jsem to měla hodně nepravidelně, tak mi dal menstruační kalendář a at si zapisuji a kdyby to bylo hodně rozházené, ať nečekám pověstný rok, ale přijdu dřív. No koupila jsem si čaj na nepravidelnou menstruaci, ale já na nějakou pravidelnost nedám, ale občas jsem ho pila, no a cyklus se mi naštěsí upravil na 35 dní a otěhotněla jsem do 3 měsíců, takže jsem nakonec nic nepotřebovala. Asi bych do sebe taky nechtěla hned cpát hormony.

  • Simone3.5.2012 9:49

    Ahoj, měla jsem podobný problém a můj tehdejší lékař mi taky cpal hormony. Řekla jsem mu, že je ale brát nechci, že moje mamka měla taky dlouhé cykly a otěhotněla 4x, že mě spíš trápí nepravidelnost. On byl tedy nepříjemný, dělal si ze mně legraci (takové ty řeči, jako že když jsem tak chytrá, proč jsem se taky nedala na medicínu apod.), ale já se nedala. Sestříčka mi pak doporučila bylinnou lékarnu, kde mi namíchaly magistry bylinky přesně na moje problémy. Pila jsem tu směs podle jejich rad a do půl roku se mi MS upravila. Jenže pak jsme se z Plzně přestěhovali do Prahy a tady žádnou podobnou lékárnu nemůžu najít a zase se mi rozhazují cykly. Tak si jdu koupit Stimulen (holky si ho často kupují kvůli zvětšení prsou a pak na diskuzích píšou, že jim to prsa nezvětšila, ale upravilo cyklus, tak to chci vyzkoušet :-D). Takže já díky této zkušenosti bylinkám věřím, ale sama si je bohužel umíchat neumím :( Jo a určitě nejsi exot, podle mně na to jdeš dobře. Pokud máš hormonální profil v pohodě (jako že já měla) a normálně jsi i bez léků otěhotněla, tak nemá smysl do sebe cpát hormony. Určitě to nevzdávej, fandím ti ;)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist