Problémy s teenagerem- dívkou.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #20095 29.12.2011 14:51

Ahojky, teď trochu odbočím od těhu problémů a zeptám se Vás zkušených matek.. Moje dcera bude mít na jaře 16 let, je jedináček a žiji jen pro ní, všechny kamarádky jí říkají že by chtěli mamku jako jsem já a moje kamarádky mi říkají, že jsem na ni jak na kámošku. Já měla dětství dost tvrdé a proto mám problém s tím jí něco přikazovat, zakazovat atd.. a navíc jsem si říkala, že to určitě bude lepší když budu Frendly máma. No ale k věci, poslední dobou mám pocit, že ji totálně hrabe, začala chodit v létě s klukem a hned po 2 měsících se s ním vyspala, přišli jsme na to s přítelem protože ji kontrolujeme Facebook, klidně si tam o tom spolu psali a nakonec jsme zjistili, že spolu spali bez ochrany, takže jsem na ni i toho hošana vlítla a dělala těhu test.(mimochodem sama se snažím, takže by mě asi švihlo kdyby otěhotněla), protože mladá měla zpoždění . No nic to jsme přešli s mírným výkyvem našeho "kamarádství" a po třech měsících jsme ji vrátili mobil a mohla začít chodit ven (celou dobu musela sekat latinu). A co se nestalo??!!! Hned před vánocemi se nafotila jako nějaká ku... celá nahá a poslala to přes email jednomu blbečkovi!!! Nevím co mám dělat? Kluk )18let) to určitě rozešle dál a já jako matka jsem totálně zklamala, hlavně sama sebe, protože já jsem mámou, kterou jsem vždycky chtěla mít a ona si mě vůbec neváží, natož aby měla strach z toho že vyvede nějakou pí..inu, že budu nasra.. Promiňte že jsem sprostá, ale mám totálně zkaženou náladu a vánoční čas na hovno. Jak se s tím vyrovnat?? A hlavně jak dceru potrestat aby se ji rozsvítilo v hlavě? Ještě podotýkám, že je opravdu hezká a že jsme ji vždy vedla k tomu aby si sama sebe vážila..:-(( Přítel doporučuje psychologa.

Aha takže všechny chytré dámy zde evidentně k tomu že se dítě chová jako šlapka dávají zelenou, no promiňte že jsem Vás žádala o radu. Takže rada zní nech ji šukat a chovat se jako kur.. a dělej že je vše v pořádku??!!! Holky vzpamatujte se, to opravdu není normální a mimochodem FB jsem ji prolezla jen jednou protože mě na to upozornili mí známí co se o ní vykládá, takže jsme měla dělat že nic a jen nečině přihlížet!!??? Moc děkuji!

Ještě jedno doplnění, pro ty které si o mě myslí že je to moje vina! Já se svou dcerou několikrát hovořila o tom jak se 1) chránit 2) o rizicích internetu a za 3) o tom jací jsou kluci parchanti a že je třeba si rozvážit s kým se spustím nebo ne.
Tady bohužel z některých reakcí vyplývá, že já jako matka mám povinnost být pouze sponzorem který jen tiše přihlíží a má za vše zodpovědnost, ale nesmí mít námitek. Dnešní děti pouze příjmají a mají práva na soukromí atd.. ale jakési povinnosti a zodpovědnost se již po nich vyžadovat asi nesmí, protože jinak se matky okamžitě posílají k psychologovi a dítě je chudáček týráno. Takže asi tak můj postoj je takový, že pokud dítě porodíš, živíš a máš za něj odpovědnost máš také plnohodnotné právo ho kontrolovat a řídit mu život, dokud se nepostaví na vlastní nohy!!!
Děkuji všem ostatním, které pochopili jakou hrůzu, strach a zklamání prožívám a které mne podpořily. Je mi jasné, že život s puberťákem není zrovna med, ale toto už opravdu překročilo mé hranice a nevím jak se přes to přenést.
Všem přeji krásný Nový rok a pokud možno, aby nikdy nezažily to co já.

:-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Dobrý den,
    chtěla bych taky přidat svůj názor, je mi 16, stejně jako vaší dceři a popravdě se nedivím, že vás to vyvedlo dost z míry, i když je pravda, že přejít od kamarádství k zabavení telefonu je dost velký skok a možná se tak nějak "šprajcla".
    Se mnou nikdy nebyly problémy a to mě mamka vlastně nechává být, s přítelem jsem rok a spali jsme spolu po 6 měsících a to s kondomem dokud jsem si s mamkou nedomluvila prášky, můj facebook sice nemá, ale když se zeptá ukážu jí třeba jakou mám zrovna profilovou fotku a tak, já ho stejně už moc nepoužívám a v přátelích mám staršího bratra, ale stejně bych na něj nikdy nic podobného nepsala.
    Možná by pomohla jedna věc a to nechat vaši dceru pořádně v tom vymáchat, jelikož jí nemůžete kontrolovat každý krok, ale můžete si s ní promluvit, říct jí rizika a taky to, že je to její život a bude to její problém, až se něco stane. Což je taky pravda, protože si svůj život musí umět vyřešit sama a jinak se to nenaučí...

  • Ahoj, já sice nejsem zkušená matka, mám zatím jen mimčo, ale nedávno jsem byla mladá, sice jsem neměla asi tak divoké mládí jako tvoje dcera, ale asi by mě mrzelo, kdyby mi zasahovala do soukromí, sice za mě nebyl facebook a ani mobily, ale jednou mi otevřela dopis, tak jsme si vysvětlili, že se to nedělá, že je to moje soukromí a mamča to pochopila. Měla ve mě důvěru, asi jste měli kamarádský vztah, ale teď už určitě nemáte, ono není asi dobré ani jedno, ani moc velká přísnost a ani moc velké kamarádství. Prostě jsi matka a mělas ji dřív nastavit mantinely, teď budeš asi muset doufat, že se jí nic nestane a z toho vyroste. Zkuste si o tom promluvit vklidu, nabídnout ji, že ji budete platit antikoncepci a promluvit s ní o pohlavních nemocech. Jestli bude chtít spát se svým klukem nebo i s jinými, tak tomu nezabráníš, když to bude chtít udělat, tak ji prostě neuhlídáš. Spíš aby si neublížila sobě a nezkazila si život např těhotenstvím nebo pohlavní nemocí. Chápu, že máš o ni strach, o své děti budeme mít pořád strach, přejeme jim lepší život. ale opravdu, tím, že ji prohlídneš facebook nebo vezmeš mobil ničeho asi nedosáhneš, aby ti to nezačala dělat na truc. Nechápu, jak může poslat nahaté fotky, to není moc chytré, protože se to může obrátit proti ní. Tak ji zkus vysvětlit, jak se bude cítit, když ty fotky uvidí např všichni spolužáci a budou si na ni ukazovat. Určitě byste měli stanovit určitá pravidla a pak dbát na jejich dodržování. Doufám, že tvoje dcera dostane brzo rozum. Asi bych ji netrestala, ale celou tu věc s ní probrala, možná bude potrestaná sama, jestli to ten dotyčný pošle dál, i když bych ji přála, aby se tak nestalo. ale určitě bych ji zaplatila antikoncepci. Nevím, možná se ti můj názor bude zdát špatný, i chápu, že jsi z toho hotová, vždyť jde o tvé dítě, chtěla si znát názor ostatních a lidi mají různé názory, tak je za to nemůžeš odsuzovat. Přeji vám hodně štěstí, puberta je u některých hrozná. Ale jednou to taky skončí a většina dostane rozum.

  • No když jste říkala že to šlo do určité doby tak, že jste spolu kamarádky, co takhle místo kontroly facebookou a zabavování mobilu si s ní sednout a popovídat si? Říct jí, že tím, že nafotí erotické fotky a rozešle je spíš kluky odradí od normálního vztahu, než si je k sobě připoutá? Co jí to ukázat na příkladu - knížka, příběh z netu...a co místo zabavování mobilu a zaracha jí zaměstnat ruce i hlavu? Dát jí určité povinnosti, které když nesplní, bude mít snížené kapesné...nejsem matka. Je mi 27 a snažím se být matkou, ale od svých 11 let jsem teta a jsem u toho, jak sestry vychovávají své děti a vidím, že dnes na ně neplatí tresty jako na nás. Protože ty děti znají spíš slova jako diskriminace, buzerace, omezování, než děkuju a prosím. Myslím, že ve svém věku si na to dokážu udělat názor na to co a jak bych udělala já a pevně doufám, že to, co mám teď v hlavě narozením vlastního dítěte nezapomenu, protože vidím, že zaheslování počítače nevede k tomu, že přestane hrát hry, ale začne chodit ke kamarádovi a hrát mnohem horší. Začne chodit pozdě domů a úkoly stejně neudělá....Spát s klukama v tomhle věku jí nezabráníte...spíš bych jí vysvětlila jak se nedostat do maléru než jí zakazovat. Protože sama z vlastní zkušenosti vím, že když člověk chce, tak si místo a čas na sex najde... přeju Vám, ať se Vám podaří vrátit do té přátelské roviny, nenechávejte to ale jen na psychologovi, zkuste to nejdřív svým mateřským citem a bez vzteku. Že jste selhala si řekněte, až zjistíte, že jste si s dcerou cizí, ne teď když máte šanci být v pohodě... a i když se vám zdá, že šanci nemáte, věřte že máte... má sestra měla hodně těžkou pubertu a teď, když se vdala a má děti, jsou s mamkou kámošky, i když to někdy vypadalo, že už spolu nikdy nepromluví

  • Ahojky, je mi 23, cekam miminko. Kazda matka ma o sve dite strach a kor v dnesni dobe. TAky bych se bala. Byt na tvem miste, jednam uplne stejne. Je to hrozne, jedine co asi pomuze, tak zkus se svou dcerou promluvit. Chápu tvoje pocity, tvoje obavy, byla bych na tom uplne stejne. Nesouhlasim s nikým zde, kdo tvrdi ze se mas jit lecit ty, ty co to pisou nejspise deti nemaji nebo mozna ani mit nechteji. Toho psychologa bych asi odlozila, puberta je hrozna je fakt ze to delaj dneska vsichni v tomhle veku, ale zkusila nbych s ni promluvit. Nevim co bych sem mela vic napsat. Je hrozne cist co ti tu ostatni pisou a vyprdni se na ne, seber se jdi za dcerou a pekne si popovidejte, navic rikas, ze jste jako kamosky, tak upaluj :-) Drzim pesti at vse dobre vypadne.

  • Já si myslím, že tím, že si ji nechala volnost až moc, tak proto si teď myslí, že může dělat vše... i když někdy je to asi těžký no

  • Já osobně bych jako základ pro vztah rodič - dítě volila to, že je dítě od mala zvyklé řešit věci s rodiči a pd mala začít s tím, aby dítě vědělo, že je nějaká antikoncepce a podobně. Spát s klukem po 2 měsících je v dnešní době docela luxus. Jsou tací, co neřeší a chráppou s někým třeba po pár dnech. Zkrátka vysvětlit, že s někým spát není žádné sbírání trofejí, ale je to něco krásného, co by se němělo užívat jen tak s někým. Jinak je v pubertě a jak lítají hormony, s člověkem to dělá divy, sama to znám, dělala jsem taky plno kravin, který teď s postupem času nechápu. Sama jsem matka a mám dceru, i když jí je zatím pár měsíců, ale rozhodně nemám v plánu pročítat mobil, FB a podobně. Každý máme právo na soukromí a i když mobil vezmu, kde mám jistotu, že plno zpráv nebylo smazáno ? Stejně nikdy nikdo nezjistí vše ... Prostě jednou jsem dítě, musím mít nějaká pravidla a jestliže to doržuji a dokážu rodičům, že plním, na čem jsme se domluvili, není problém, ale myslím, že dát zaracha, sebrat mobil, málem zakázat televizi, ... V 16 letech je to dle mě přehnané ...

  • vaše dcera se chová tak jako většina holek v jejím věku, jen o tom ty jejich matky nic neví, což je pro mě mnohdy i lepší. Sama si můžete udělat představu o tom, jak se chovají holčiny jejího věku, kolikrát jsou tu opravdu dotazy které už jsou i na hraně zákona, takže bych na vašem místě byla ráda, že nejede v ničem horším. Předpokládám, že i přes zabavený mobil probíhala její korespondence nerušeně dál, aniž byste o tom věděli, to je opravdu trest tak pro desetileté dítě a neznám snad nikoho, kdo by si s takovou banalitou neporadil.

  • Také bych sem chtěla přispět se svým názorem. Je mi 22, takže se na to nepodívám z pohledu dcery, ale ani z pohledu matky. Neviděla bych ani moc problém v tom, že se v létě po 2 měsících chození vyspala s klukem, to je její věc, ale když se na to podívám z druhé strany, že se s ním vyspala bez ochrany a už po 2 měsících (nevím, jak dlouho se předtím znali), tak Vám to nechci nijak vyčítat, ale každý rodič by měl svému dítěti zavčas vysvětlit všechny takovéto "problémy" a dost důrazně, tím myslím, co se týče kondomů a celkové ochrany při sexu a taky o tom, že je jí JEN 15 let a se sexem se nemá kam spěchat. Vyrostla jsem v jiné době a teď když vidím ty mladé lidi, kteří se vším tak spěchají, chtějí se vyspat s kým se dá (ne všichni, ale většina) a některé holky se s prominutím chovají fakt jako ku*vy. Celkově jsou děti v dnešní době oprsklejší už od malička. Jen si nemyslím, že jste jako máma selhala, to ne! Každá matka chce pro své dítě to nejlepší, taky mám mamku jako kamarádku, ale to až od té doby, kdy jsem "vyrostla", taky jsem schytala v pubertě pár facek, nadávek, nenáviděla jsem rodiče za to, že mě hlídají a že musím přesně včas chodit domů, narozdíl od ostatních kamarádů dost brzo, ale teď jsem jim za to vděčná, že mě nenechali "zvlčet". To, že jí kontrolujete facebook si myslím, že vzhledem k Vám je dobré, ale jen do té doby, co to dcera nezjistí. Dá se tak předejít různým věcem, ale jakmile to zjistí, tak ztratí všechnu důvěru. Co se týče těch fotek, tak by potřebovala víc teorie o tom, jak to ve světě internetu chodí, ale nevím, jestli se tomu dá zabránit. Každej si potřebuje "nabít hubu", aby zjistil, co dělá špatně. Dceru asi nijak nepotrestáte, aby to mělo nějakej účinek do budoucnosti. Jen bych si s ní o tom všem v klidu promluvila a poradila jí, aby se takovým věcem vyvarovala, ale tím, že jí budete něco zakazovat se to akorát zhorší. Jak u malého dítěte, řeknete mu, aby nešlapalo do louže a on do ní stejně šlápne...

  • Mě je 16. Možná bych mohla popsat co se honí dceři v hlavě.
    Moje mamka je pro mě taky spíše jako kamarádka, ale odsaď pocaď. Pokud se jí něco vyloženě nelíbí, zakročí - mám prostě dané určité hranice, pokud bych je porušila, určitě by neklesla tak hluboko aby mi zabavila telefon a nebo mi dala zaracha. Důvěřujeme si a nelžem si. Kdybych hranice porušila zklamala bych jí a to by pro mě bylo horší než tříměsíční domácí vězení. Sama fb má a já nejsem tak blbá, abych o těchto věcech psala na veřejnou zeď. Vaše dcera zřejmě blbá je. Měla jste být tvrdší. Zabavením mobilu a domácím vězením jste jí tak akorát nas*ala a ona dělá naschvály.
    Další bod. Sama mám přítele, dokonce o dost staršího. Mamce se to samozřejmě nelíbilo, ale teď ho zná je to ok. Jsem s ním témeř rok a půl, spala jsem s ním po měsíci - bez ochrany. Prášky jsem si zařídila sama, a mamce se s tím nesvěřuji. To abych měla SOUKROMÍ. A ani nejsem tak blbá abych si myslela že o tom neví když jsme se o těch práškách bavili. To že se vaše dcera fotí ?nahá? a posílá fotky po internetu je z její vlastní blbosti. Až se to objeví někde na freefoto doufejte že jí to dojde a už to nikdy neudělá. Doba je jiná holky dospívají rychleji.
    Nezastávám se jí, ani vás. Vinu na tom máte obě.

  • Já myslím, a nezlobte se, že psychologa potřebujete spíš vy...Vaše dcera je mlaďounká a chová se nezodpovědně, ale tím, že jí kontrolujete Facebook a berete mobil jí opravdu nepomůžete. Jak k vám má taková holka mít důvěru a vážit si vás? Měla byste jí pomoci a ne přemýšlet o trestu...

  • I já si mylsím to samé . Má vůbec vaše dcera nějaké soukromí . A myslím ,že když se vyspala s klukem po dbou měsícech chouení je fakt úspěch . Znám holky co vlítly do postele s prvním , který se namanul a ani s ním nemusely chodit .
    Tak se ani nedivím , že vám provádí to co provádí , dělá to na just , by vás naštvala .
    Stávkuje , protože podle mě nemá ani kapku soukromí .
    Prohlížením fcb , sebráním mobilu a tříměsíční zaracha nic nezpraví .
    Spíš by jste se měla zamyslet vy nad sebou , než nad chováním dcery !

  • Prolézáš jí facebook? Sebrala jsi jí na tři měsíce mobil? Já se spíš divim, že ti ještě nezdrhla! Ta holka je chudák, ty by jsi chtěla matku, která ti v šestnácti letech nedá ani kapku soukromí? Já teda ne. K cvokaři by jsi měla jít spíš ty. Promin, ale tohle je vrchol;)

  • Chci přidat svůj komentář z vašeho pohledu teda matky( mám dvouletého syna ale ani kdybych dítě neměla tak bych si stála na svém) bych jí zabila ani ne tak že se vyspala s klukem( je fakt že doba je jiná a nikdo nemůže čekat že holka bude čekat do 18 nebo do svatby ale to je zase jiná věc ) ale pro to že oba byli tak dokonale nezodpovědní že nepoužili žádnou ochranu a dál taky souhlasím občas prohlídnout Facebook když kolikrát čtu co tam dokážou 16 děti no být to moje dítě nevim co bych ve vašem případě udělala nejsem na fyzické tresty ale občas škoda rány která padne vedle co já si pamatuju byli jsme vychovaný velmi přísně a tohle by jsme si v životě nedovolili zlatá doba kdy nebyl ani Face ani mobil byl svatý klid ať mi tady napráskají mínusi je mi to jedno každopádně bych asi zkusila přitvrdit jste za ní zodpovědná a je to vaše dítě možná bych zvážila i toho psychologa

  • Simone29.12.2011 18:19

    Nejsem matkou, ale taky jsem si prošla pubertou, ta snad můj komentář pomůže. Za prvé je chyba už v tom, že přemýšlíš, jak ji potrestat, aby se jí rozsvítilo v hlavě. Neříkám, že bys jí měla pogratulovat, ale aspoň s ní promluvit a zjistit, proč se tak chová. Já jsem skoro jedináček (starší bratr o dost starší) a sama vím, jak moc tísnivě na mě působilo, když naši byli ochotni dělat pro mě první poslední. O to víc jsem pak dělala kraviny, protože jsem měla pocit, že mi nedávají prostor skutečně dospět. Navíc sen o mámě kamarádce je sice krásný, ale nemůže fungovat, protože ve vztahu matka-dcera je princip autority, takže to nutně nemůže fungovat. Buď budeš milou, hodnou chápající mámou, která ale určuje práva a povinnosti, nebo budeš kamarádkou, kde ale principy hierarchie neplatí. Počítám, že raději budeš matkou...
    Další věc je čtení zpráv...promiň, ale takhle chceš, aby dostala rozum? Ona to určitě cítí jako podraz, což na důvěře nepřidá a akorát to podkopává jistou možnost, že by se ti sama svěřovala. Takhle sis jí od sebe akorát tak odehnala a navíc jsi jí nešla dobrým příkladem. To tedy neznamená, že příště nepřestane tropit hlouposti, ale naopak bude dělat větší, jen si bude dávat většího bacha, abys jí na to nepřišla. V jejích očích totiž jsi teď spíš nechápající nepřítel (je to nadsázka, samozřejmě). Moje rada je taková: sednout si s dcerou, přiznat svoje strachy, přiznat svoje chyby a zeptat se jí, co se děje, že se chová, jak se chová. Nečekej zázraky, nepůjde to hned, ale pokud budeš trpělivá a skutečně budeš dodržovat určitá pravidla (pokud možno žádná hysterie, nečíst maily, nešpehovat a zajímat se PROČ, nejen CO) a dceři vysvětlíš, že jsi ochotná s ní spolupracovat, postupně se k tobě vrátí. Takhle ji totiž jenom ztrácíš a čím víc budeš tvrdá, tím víc ona bude dělat blbosti (nebo taky ne, ale ztratíš ji).

  • Nemám právo soudit, je mi 18.
    Ale pamatuju jak mi bylo 16 a taky spíš záleží na tom, jakou má povahu, v jaké společnosti vyrůstá (nemyslím rodiče, ale spíš kamarády, se kterými tráví volný čas), třeba to dělá jen proto, aby se jim vyrovnala.
    Já jsem s přítelem začla chodit ve 14ti a 8 měsících a naši řekli: Máme ji ho zakazovat? Stejně by nám řekla, že jde za kamarádkou a byla s ním, to radši víme, kde je. (Protože se na to většina lidí dívala dost blbě, ještě, když je o 5 let starší). Spát až po roce vztahu, ale to je vedlejší.
    Takové věci, jako braní mobilu a zaracha na 3 měsíce to podle mě není řešení. Ani psycholog.
    Spíš bych si s ní promluvila, a zašla s ní na gynekologii a nechala předepsat antikoncepci. A podle toho, že Vám ani neřekne, že by třeba HA chtěla nebo nějak pořešila ochranu, tak bych řekla, že až tak přátelský vztah nemáte a moc Vám asi nevěří. (Píšu jen to, co z toho usuzuju, nežiju s vámi, je to jen můj názor).
    Spíš promluvit, ať vidí, že ve vás má oporu a důvěru. V dnešní době je 16 let věk, ve kterém se začíná. Můžete být ráda, že nezačla mnohem dřív.

  • Ahojky i Ja mam doma dve dcery jedna uz větší a druha te je 15.Kontrolují obe dve .Maji vse od Pc az po telefony.No taky je hlidam,facebook jim sem tam zkontroluji ale neříkám jim to.Zaracha nedávám jen musi přijít o mnohem drive domu.Nedodrží danou hodinu příště zkratim oni si to rozmysli.Telefony nezabavuji,jen jsou Uz dávno poučení ,chtějí spát s klukem tak antikoncepci./zatím/nepotrebuji .Jsem rada.Je fakt uspechana doba a holky spí z každým klukem.Ale kdo potom ponese tu pohromu Přece ty!Az bude potrebovat tvoji pomoc.No i kluka Držím na uzdě to bych se pak zblaznila ze všech maleru.Ale i my kdyz jsme byli mlade jsem kourila pila a sem tam taky kluci bez ochrany .A jsem zporadana mamina.Me Deti nekouří ,nepiji ale nic nevidím třeba Uz taky zkusili,Držím palce ale čím víc zakazes tím bude dělat natruc.A psycholog zatím ne ,vydrz přejde to.Dej vědet 

  • zirafka1129.12.2011 15:28

    Dobrý den, ráda bych připojila svůj komentář...možná spíše z pohledu vaší dcery ( mně je totiž 17). Já jedináček nejsem, ale jsem prvorozená. Moje mamka je asi taková, jako byla ta vaše. Mám přesně dané, co můžu a co nesmím. Nevadilo by mi to, kdyby se to netýkalo i vztahů. S nikým jsem ještě nechodila, a i kdyby rozhodně bych to mámě neřekla. Její reakce by byla něco ve smyslu: jsi na to ještě mladá, radši se už a nezahazuj se s klukama. Času máš dost....a já, možná i ze vzdoru jsem potají prováděla různé věci...sledovala porno od svých 14, od 15 jsem provozovala sex po internetu nebo i telefonu..erotické fotky nebyly nic neobvyklého...poté jsem se na čas zklidnila...o letošních letních prázdninách jsem měla svůj první sex...bez ochrany a s klukem kterého jsem znala 14 dní...máma samozřejmě o ničem neví...a jen pro vaši informaci...znám spoustu holek, co jsou ještě horší než já...každý víkend na diskotéce spí s jiným klukem, bez ochrany...
    neříkám, že nemáte být proč naštvaná... chováme se opravdu hrozně..ale uvědomte si, kdybyste jí nelustrovala facebook a mobil o ničem byste nevěděla...tak jako moje máma...a jak hezky by se vám žilo v nevědomosti...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 559 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist