Nízké procento tuku, ztráta menstruace

Otázku položila: Anonymní uživatelka #405715 5.4.2019 22:12

Ahoj, je mi 14 let, před 2 lety jsem dostala první menstruaci, pak jsem jí 2x dostala normálně, potom až po 3 měsících a byla hodně slabá a od té doby jsem jí nedostala. S mamkou jsme byly na gynekologii, dali mi injekci estrogenu, na kterou moje tělo nereagovalo, výtěr byl ale v pořádku. Dnes jsem tam byla znova, udělali mi další výtěr a řekli, že to zatím necháme být, že jsem ještě mladá. Akorát jsem se asi před půl rokem začala zajímat o zdravý životní styl. Zhubla jsem asi 5kg (i když jsem nikdy nebyla tlustá, vždycky jsem byla hubená po mamce) aktuálně vážím cca 44kg a měřím 165cm. A je asi dost možné, že menstruaci nemám kvůli nízkému procentu tuku v těle. Dneska jsem byla na InBody měření, kde mi zjistili nízké procento tuku - 16,5%. A radí mi nabrat alespoň na 49kg. Řekla jsem si, že chci být zdravá a mít děti, tak zkusím těch pár kg nabrat, ale chci zdravou cestou, ne tím, že se budu přejídat sladkostmi. Jenže už teď mám trošku celulitidu a bojím se, že když přiberu, tak se ta celulitida hodně zhorší a taky se bojím, že ty kila na mě budou vypadat blbě no.. (ale vím, že zdraví je přednější) máte někdo zkušenosti se zdravým nabíráním? Poradíte mi, jak na to, abych si udržela pěknou postavu? Mám pravidelný pohyb - ve všední dny okolo 10 000 kroků a jednou nebo dvakrát týdně chodím do fitka, teď asi i plánuju posilovat tak jednou týdně i doma, abych nabrala i nějaké svaly.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj. Ve tvém věku, kdy ještě rosteš a vyvíjíš se je naprosto zbytečné držet nějaký vymezený jífelníček. Je potřeba jíst všechno, jak dostatek bílkovin, tak i tuky a cukry. Je dost možné že mentruaci nemáš z důvodu nízkého objemu tuku - 44 kilo při tvé výšce je dost málo. Zkus začít jíst normálně, a až dospěješ ( samozřejmě myslím fyzicky :) ) tak je možné držet tyto zdravé ,,diety”, ale takhle si můžeš akorát zadělat na problémy do budoucna kvůli nedostatku živin cos v mládí nedostala do svého těla ;-)

  • 16,5 % ešte nie je tak málo, aby si stratila menštruáciu, hranica je 15 %... Druhá vec je tá, že si schudla. Píšeš, ako cvičíš, ale zaujímalo by ma, čo ješ? Celulitída sa často ukáže práveže po schudnutí.

  • JanaRad7.4.2019 14:29

    Váha k výšce je alarmující!!! Už teď jsi podvyživená!!! Mám na tom velmi podobně dceru, jen je starší, přibrat chce už několik let, ale nedaří se. Dokud měla normální menstruaci, řešili jsme to doma - aktuálně Nutridrinky, sama si píchá B12 a snaží se, ale nejde to. Nyní se objevily potíže s ms, takže jsme se s lékařem dohodly na hospitalizaci, snad přibere... Je to šílené, dívat se na vlastní dítě, jak hubne ze stresu u plného stolu... :'-(:'-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist