Menstruace a podvýživa

Otázku položila: Bývalá uživatelka #32309 19.4.2011 17:41

Přeji krásný den. Měla bych pár otázek ohledně mého problému, který mě doslova děsí. Dost jsem experimentovala s váhou. Hodně hladověla, potom se přejídala. Během krátkého času jsem při výšce 170cm zhubla z 64kg na 50kg, na kterých mimochodem jsem. Zřejmě trpím podvýživou a začínající anorexií. Co mě děsí nejvíc je fakt, že po dobu tří měsíců se nedostavila menstruace. Nejsem ve fázi, kdy bych s tím nic nemohla dělat. Ještě nejsem tak na dně. Jsem schopna sama sobě říct dost, musíš jíst. Chci se zeptat, když začnu zase správně jíst, nehladovět ani se nepřejídat, prostě normálně jíst a fungovat /samozřejmě přibrat na váze/, začnu znovu menstruovat? A za jak dlouho? Jsem hodně mladá a děsí mě myšlenka, že bych kvůli hubenosti měla mít takové problémy jako třeba neplodnost. Předem díky za reakce :).

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • No, je dobře, že sis uvědomila že děláš chybu. S tou menstruací.. po velkém úbytku váhy může žena přestat menstruovat - je to obrana těla, pokud nemá sílu na ''normální režim'', brání se těhotenství, což je ještě větší nápor pro tělo. Takže to nejspíš bude tím, a po příbrání by ti měla ms zase naskočit. (i když nemusí, mně po vysazení HA přirozený cyklus taky nenaskočil) Ale pro jistotu bych si být tebou zašla na gynekologii, abys měla jistotu, že nemáš nějaký jiný problém.

  • Nabehne zpatky po tom, co naberes aspon par kil. Ja jsem si prosla tim stejnym, skoncila jsem pri vase 175 cm na 48 kg a MS jsem nemela pul roku do te doby, nez jsem pribrala zpet 5-6 kilo.

  • Nivian, to je skvělé, že sis to uvědomila. Několik let jsem bojovala (-ji) s mentální bulimíi. Takže spíše budu mluvit z vlastní zkušenosti. Je těžké, začít zpět žít normálně. Pro tělo byla ztráta váhy velká zátěž, ale za čas se Ti vše upraví, pokud se váha stabilizuje a ty nebudeš hladovět a jíst podle režimu. Je těžké říct za jak dlouho, protože to je dosti individuální. Co mi pomohlo bylo napsaný jídelníček dopředu a striktní dodržování, abych se zas do toho kolotoče nevrátila...
    Pokud si chceš ovšem být jistá s tvým cyklem, zajdi ke gynekologovi. Držím Ti palečky!

  • Ahoj, já když jsem přišla za prací do Prahy, tak jsme se s přítelem ze začátku trochu novým životem protloukali. Já při výšce 175 cm skončila na 48 kg, ale nejednalo se o hladovění, diety ani anorexii či bulimii. Prostě jsme se museli postavit na vlastní nohy a jídla bylo spíš míň, o sladkém jsem si mohla nechat zdát a skončilo to kolapsem v práci z podvýživy. Nemenstruovala jsem 9 měsíců, dokud jsem se nedostala zpět na nějakou přijatelnou váhu a tělo se nesrovnalo. Teď čekáme na porod :)
    Místo hladovění doporučuji úpravu životosprávy, třeba i vyhledání odborníka a pohyb a držet se na nějaké normální váhové hranici.

  • Hodně štěstí! A ať se ti povede nabrat co nejrychleji pár kil .-) a uřčitě se ti pak menstruace vrátí :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist