Menstruace a diskuze o ní

Otázku položila: Bývalá uživatelka #39423 23.3.2012 10:05

Ahoj holky, chtěl jsem se zeptat, jak vnímáte menstruaci a periodu obecně. Je to pro vás tabu nebo ne? Myslím si že u nás v ČR je perioda tabu a s kamarádkama se neustále dohadujeme, komu dělá problémy o ní normálně mluvit mezi rodinou, kamarádkami a ostatními. Můžete sem dát vaše názory? ;-)

Díky za odpovědi. Teď jsem dokonce narazila na kampaň od HARTMANNu s názvem PERIODA NENÍ TABU na www.periodanenitabu.cz a i na facebookovým profilu se o tom začíná dost otevřeně psát a zaujalo mě, jak se zapojujou i kluci. Takže moje obavy jsou asi zbytečný. Každopádně díky, dalo mi to dobrou zpětnou vazbu a mám o čem přemýšlet.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Menstruace je tak přirozená věc, jako třeba hlad :D patří to k životu a nemělo by to být tabu. btw by o tom měli co nejvíce vědět i kluci... nejen ženy... a také o plodných dnech apod... nejen o menstruaci. jinak náš synovec (8let) ví o menstruaci asi od šesti....a taky žije a nebere to jako něco, čemu by se měl smát nebo co by ho mělo nějak vyvést z míry. bere to jako samozřejmost ;)

  • JanaRad23.3.2012 10:34

    S maminkou o TOM mluvím normálně (je mi už 35 let) a s dcerkami...se starší normálně, je jí 13,5 roku, ale ms nemá a s druhou dcerkou, která měla 10 let se taky bavíme, ale méně...asi už dost informací vstřebala jen tím, že jsem si povídala se starší dcerkou a ona to slyšela. Mluvím o své ms i s manželem, ale úlevy rozhodně nemám, tj dělám vše jako vždy, jen se dopuju kapkami, nebo tabletkami, když vím, že budu řídit auto

  • Nemám problém o tom mluvit.I můj syn to ví že mají ženy periodu.Je to přece lidské.Přítel též ví.Ba naopak pozná kdy.I když momentálně ne.Jsem těhotná.:-)Sám se mě na ledacos zeptá.A dcerka 6 let také už lecos ví.Alespoň s tím nebude mít pak problém.A nebude vyděšená atd...:-)

  • Verousek8923.3.2012 10:55

    Pro mě to tabu není, hodně se o tom bavím s kamarádkami, ale nejvíc s partnerem. Bereme to jako normální. Jediný člověk, se kterým se o tom nebavím, je moje máma, a to z důvodu toho, že když jsem se jí na to ptala, řekla mi, že se o tom budeme bavit až budu starší. To mě od ní odradilo. Bylo mi 12 let. Od té doby se o tom s ní nemám zájem bavit a určitě je dobře, když se o tom v rodině mluví, aby se na to děvče připravilo, já bohužel měla tu smůlu, že moje máma ten názor nesdílela.

  • tak to já sem zase z toho druhého konce. se mnou o menstruaci mamka nemluvila, téma doma bylo prakticky tabu. s dcerou o tomto tématu hovořím (i když někdy ne moc snadno) a s manželem úplně bez problémů taky.

  • Ahoj pracuji jako obsluha v sexshopu a tak pro mě není problém mluvit o jakémkoli intimním tématu. Doma s partnerem naprosto narovinu mluvíme o všem co se týká našeho těla, itimity potřeb atd... S matkou jsem to v dospívání měla tak, že si nebyla moc jistá a tak jsem dostala encyklopedii jenže už tak dva roky před tím, jsem si sama v knihách zjistila oč jde. To bych u svého dítěte nechtěla, je to přirozená součást našeho života a tak by mělo vědět oč jde a od rodičů. Jinak jsem si všimla (tím kde pracuji) že opravdu hodně lidí má problém mluvit o intimních tématech jako je právě menstruace, milování atd...

  • Ahoj,já si myslím,že je to naprosto přirozené. S mojí mamkou jsme o tom teda příliš nemluvily,ale měla jsem dvě starší sestry,které mě do všeho zasvětily :) S mamkou jsme tohle téma začaly probírat až cca v mých 15, když jsme se začaly bavit o sexu..A je hodně zajímavé, že mluvit o sexu pro ni problém nebyl :D a s manžou,s kterým jsem od svých 15 o tom taky mluvíme, nebýt mě, tak asi ani neví, co jsou to plodné dny a to je o 10 let starší :) Naštěstí vše pochopil, takže mluvit o tom problém nemáme :)

  • Já to také neberu jako tabu. S maminou, sestrou i kamarádkami se o tom bavíme normálně (teda když na to přijde řeč, ne že by jsme o tom mluvily každý týden). No a s přítelem také, už jsme spolu nějakou dobu a normálně se mu svěřuji, například, že mi není dobře a že to mám zrovna dnes silné apod. Už mi i několikrát kupoval vložky a tampony, když jsem byla doma a on měl cestu kolem drogerie. Zrovna včera jsme byli nakoupit a já si brala vložky a on najednou: "A tampony nepotřebuješ? Budeš se chtít ještě zastavit v lékárně pro Ibalgin?" Takže pro mě naprosto bez problémů, co se týče komunikace a mluvení o menstruaci. Jinak menstruaci jako takovou nenávidím a vnímám jí velmi negativně, už jí mám přes deset let a pořád se nějak s tím nemohu smířit. Ale to je jak ji vnímám já osobně.

  • Mluvím o tom s manželem i mamkou uplně normálně;) Je to přirozená věc.

  • Simea23.3.2012 13:59

    Ja ji vnimam dost negativne. Kazdy mesic trpim a prijde mi to strane nespravedlive. Nenavidim to a s tim vse spojene.

    Doma o tom se mnou nikdo nemluvil. Informace jsem se dozvedela ve skole. Kdyz se to dozvedela mama, postavila se k tomu stylem, ze tak brzo a skoro me obvinila, ze za to muzu..

    S pritelem, jeho mamkou, kamaradkami o ms nemam problem mluvit.. Akorat pritel neni schopny pochopit moji naprostou averzi nebo spis nenavist, co se tohoto obdobi tyce.

  • Tak je to samozřejmě přirozenost, která patří k životu.....s přítelem o tom normálně mluvíme......s matkou jsem o tom mluvila jen párkrát, ale jen proto, že to nebylo nutné, ale s ostatními členy rodiny bych o tom v životě nemluvila (otec, strýc, dědeček atd.) Kdybych měla třeba mladšího bráchu, kterej by se o to zajímal, tak by pro mě nebyl problém mu to klidně povykládat......

  • Souhlasím s vámi holky, je to naprosto přirozené. Já s přítelem o MS mluvím úplně normálně, když ho něco zajímá, nemá problém se zpetat a já mu to řeknu ;) ale jinak s mámou se o takových věcech vůbec nebavím, ona nikdy mi nedávala nějakou přednášku o MS nebo o sexu apod. takže nějak o těchto věcech nemám zájem s ní mluvit. A s kamarádkama, sem tam, ale moc na toto téma nenarazíme. Děti ještě nemám, takže těžko říct, jak to bude :)

  • Soutěž - uhodněte, kolik má na sobě tampónů Klára Vytiskova:
    video

    a napiste, kolik si myslite, ze ma na sobe tamponu Klara Vytiskova. Správnou odpověď zveřejní o víkendu....;-)

  • umka1.5.2016 21:52

    Já používám tampóny a když mám opravdu silnou menstruci, tak tampón a pro jistotu i gentle-day vložky, které chrání před protečením :)

  • andulkaa14.4.2019 20:54

    Já používám ekologické vložky a nebo tampony, podle potřeby. A také intimní gel eko, protože mi nejvíce vyhovuje a nic mě nesvědí.

  • A ty ekologické jsou v čem jiné?

  • andulkaa27.4.2019 20:31

    Nebudeš mít nic podrážděné a to se hodně holkám stává, u klasických.

  • No je pravda, že mám po menstruaci docela nepříjemné pocity dole. Je to možné, že mi nedělají dobře vložky a tampóny?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 538 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist