Jak hodně škodí HA ?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #270757 22.7.2014 21:13

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak hodne škodí tělu HA a jestli vubec nečemu škodí ? ..
Já ji beru cca 1. rok a to né kvůli ochraně, ale kvůli nepravidelnosti menstruace. Doktorka me neříkala, že by to bylo škodlivé. Proste me ji predepsala a hotovo. Někde píšou, že to neškodí ničemu a naopak to je pro tělo dobré a někde zase, že je to svinstvo do těla, tak ja nevím.. Docela mě to zajímá :) Děkuji za odpověď :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • tak já byla také z těch, u kterých měla antikoncepce vliv na chut na sex (totální ztráta), přibírání a i šílená náladovsost - horší jak PMs.
    navíc se uvádí, že žena pod vlivem HA si vybírá chybně partnera - voní ji špatný pro ni (geneticky) a pak vznikají třeba při vysazení a pokusu o dítě neshody, protože partneři si nejen že nevodí, ale nesednou celkově.
    napravovat nepravidelnsot cyklu jeho umělým seřízením je hloupost, jde to i bylinkama, které mají na tělo dobrý vliv. navíc každá žena močí Ha vylučuje do vody a tím pádem to jde do přírody a ovlivnuje ji jako celek. málokterý lékař sdělí, že HA je riziková vzhldem k budoucím možným potížím při početí. málokterý Dr dělá kontrolu i na riziko srážlivosti krve a tím pádem život ohrožující trombozu. dát na radu doktora dneska není tak snadné, protože oni mají za nabídkua předepsání Ha velmi zajímavé "všimné" >:-[ nejde jim o jejich zdraví, ale o peníze, co z toho získají.

  • je nás v rodině několik zdr. sester. všechny jsme donutily dr. gynekologa (ve škole) říct názor na HA. ani jeden by to neužíval nebo nenechal užívat vlastní dceru.....
    prý to může po dlouhodobém užívání u těla vyvolat přechod protože tělo přestane vyrábět svoje hormony jak má a ženě po vysazení už MS cyklus nemusí naskočit vůbec. vím že hormony při IVF jsou větší sada ale jedna příbuzná dostala rakovinu a dr. jí řekli že to má z těch hormonů který dostávala při IVF:-o závěr si udělej sama

  • Urtica22.7.2014 21:25

    HA není v takovém množství plošně předepisována příliš dlouho, takže následky braní HA buseme moct zřejmě posoudit až za několik desítek let. Já osobně si myslím, že nic hezkého to nebude.Nedávno jsem absolvovala zdravotnické školení a překvapilo mě, že školitelé - čerství absolventi medicíni - se k antikoncepci stavěli s patrným despektem a přiznali, že nic prospěšného pro tělo to není. HA v podstatě simuluje těhotenství, takže si možná domyslíš, co to s tělem udělá, když si "myslí", že je třeba deset let těhotné...taky jsem antikoncepci brala kvůli pravidelonosti cyklu, paradox je, že po vysazení HA jsem měla problémy s cyklem daleko větší než předtím (měsíčky cca třikrát do roka) - odmítla jsem to řešit dalšími hormony a pomohla si bylinkama, ale trvalo několik let než se mi cyklus srovnal. Podobné to bylo i s pletí - před braním HA jsem měla tu a tam nějaký pupínek, doktorka mě naverbovala na Diane 35. Po vysazení jsem se několik let nemohla zbavit těžké formy akné (nedávno jsem o tom mluvila s jednou kosmetičkou a ta mi potvrdila, že je to klasický případ) - občas jsem se dokonce styděla vylézt z domu, jak jsem vypadala. Kromě toho jsem byla po delší době braní pilulek nateklá a po několika měsících jsme zcela ztratila chuť na sex. To , co jsem vypozorovala sama na sobě mi bohatě stačilo, abych s HA skončila do konce života.

  • Mamka brala antikoncepci asi 3 roky - nálady jak v pubertě, akné jako v pubertě, otékání - zadržování vody, vysoký krevní tlak,... Dalším nebezpečím se, že můžeš mít genetickou mutaci, která se ti nemusí nijak projevovat, která způsobuje vyšší srážlivost krve, antikoncepce ti pak může způsobit trombózu a to není hezká věc. Mamka o tom nevěděla, pak s HA sekla a o pár měsíců později zjistila náhodou (babička měla mrtvičku), že takovou mutaci má, zdědila ji po babičce a já ji nejspíš mám taky, testy mě čekají. O škodlivosti HA se jistě na internetu dočteš dost, včetně pozdějších problémů s otěhotněním a také to že zvyšuje riziko rakoviny prsu.

    Já si teď chci říct něco z jiného soudku. V 11 jsem začala menstruovat, teď je mi skoro 20. Za celou dobu se mi ms neustálila, mám cykly dlouhé 30-47dní ale spíše kolem 40. Gynekologové mi neustále doporučovali HA, že to potřebuju, že mi to upraví cyklus a podobné. Ačkoli jsem jinak naprosto v pořádku. Já to díky jedné zkušenosti s oddalováním ms (už nikdy více) pokaždé odmítala. Jsem za to opravdu ráda. Vrcholem bylo, když mi doktor řekl: No, s takhle dlouhými cykly ti na té sliznici jednou něco vyroste. Tím mě tak naštval, že jsem tam už 2 roky nebyla. Navíc se mi nestále snažil tvrdit, že s takhle dlouhými cykly nemůžu mít ovulaci. Jenomže já ovulace mám a to každý měsíc, funguju naprosto v pořádku. Nepravidelnost vůbec ničemu nevadí, navíc se většinou upraví sama, někomu dřív a někomu později. HA tomu akorát brání. Navíc mě ta nepravidelnost v ničem neomezuje díky symptotermální metodě - sledování děložního hlenu a čípku, poznám 12 dní předem, kdy to dostanu a to mi dokonale stačí. Takže vedu naprosto plnohodnotný život a dokonce si myslím, že i plnohodnotnější, než ženy na HA. (Omluvte moji troufalost, do nikoho se nenavážím, je to jen můj názor.)

    :-) Sama si musíš zvážit, jak to chceš udělat, jen jsem ti chtěla nabídnout jiný úhel pohledu. Od člověka, co ví moc dobře, co je to nepravidelnost cyklu a jak se s tím žije. A rada na závěr: Kdybys trpěla i menstruačními bolestmi, tak si doplň hořčík a B-komplex nejmíň týden před ms. Hořčík bys vůbec měla preventivně brát, protože HA způsobuje jeho deficit pokud vím.

  • Když mi bylo 18 když jsem se rozhodla pro antikoncepci. Prostě jsem chtěla dvojí jistotu a taky upravit cyklus. Byla jsem spokojená asi tak půl roku. Pak se začaly objevovat problémy (migréna, zvracení, slabost,...). Vše vygradovalo, když se mi jednoho dne udělalo šíleně zle. Najednou horečka 40°C motání hlavy, slabost, zvracení a třesavka. Myslela jsem, že mám poslední hodinku. Pak kamarádka poradila vysadit, že měla podobný problém. Do večera jsem vydržela a druhý den HA nevzala. Jaké to překvapení stav se zlepšil a za 3 dny jsem byla OK. Takže prášky za 600 letěly do koše. Gynekoložka mi je vyměnila za další, ty jsem brala 2 měsíce a stejný efekt, jen tenkrát už prášky stály něco kolem tisícovky. No a ty poslední mi to samé začaly dělat už po 14ti dnech. Takže jsem se musela smířit s tím, že antikoncepce není nic pro mě. Naopak myslím, že mi dost ublížila. Začaly se mi po ní dělat opakovaně cysty. Je mi 22 a od konce braní antikoncepce mám už dvanáctou cystu, všechny byly vodové (časem samy zmizí), ta poslední kterou mám už něco přes rok už není vodová (je v ní pravděpodobně hlen nebo krev) tak snadno se nevstřebá. Zůstaly nevyjasněné problémy s bolestí břicha, ms ještě více nepravidelná a jako bonus už mám za sebou dvě laparoskopie na odstranění cysty a čištění vaječníků. Moje gynekoložka stále tvrdí, že antikoncepcí se to nespustilo, ale těžko říct zda věřit nebo ne, protože všechny moje kamarádky s antikoncepcí skončily zhruba do dvou let každá měla vždy nějaký problém. A třešnička na závěr: co se týká nechutenství v sexu já to naopak měla jinak. Pilule zatemnily mozek opačně. Prostě bych měla sex skoro s každým. Když se zpětně podívám ke komu mě to táhlo chytám se za hlavu. :D

  • Na srovnání menstruace je to k ,,ničemu", protože je tělo řízeno umělými hormony a nesnaží se samo, ale jakmile vysadíš, tak to málokdy tak zůstane ;) pak jsou s pravidelností problémy třeba ještě větší ;)
    Podle mě by se měla brát opravdu jen na ochranu.
    Nejsem nijaký její odpůrce, ale opravdu to asi nic dobrého nebude, ale zase to nebude až tak špatné, když se to běžně předepisuje.
    A to, že některé ženy nemohou otěhotnět, to bych úplně nesváděla na HA, samozřejmě to může být jedna z příčin, ale ovlivňuje to mnoho dalších věcí ;) jsou i ženy, které ji nikdy nebraly a mají problém otěhotnět ;)
    Ale zase pokud ji bereš už rok a třeba bys už chtěla nějakého toho přítele nebo máš na to věk, tak bych ji nevysazovala, je lepší to brát v kuse, než na pár měsíců vysadit a pak začít znova...

  • Promiň, že ti na tohle neodpovím, protože mi je 14 a nemám s tím žádné zkušenosti :D ale tohle je přesně otázka, na kterou bych taky ráda věděla odpověď :) poslední dobou se o to zajímám, protože přemýšlím o tom, že bych v 15ti letech šla na gynekologii, aby mi předepsali HA :) ale důvod bych měla přesně stejný, jako ty :) chtěla bych ji kvůli srovnání ms cyklu (+ má prý i dobré účinky na pleť) :) takhle nepravidelná ms, jako ji mám teď je už vážně otrava :/ ale na druhou stranu do sebe zbytečně nechci tak brzo cpát hormony :/ tobě se po HA ms cyklus ustálil? Ale myslím si, že po vysazení se ta nepravidelnost vrátí, takže je to vlastně jen oddálení problému...

  • Ahoj :) Mně po antikoncepci neotékaly nohy, netloustla jsem, ale totálně mi to zabilo chuť na sex. Nejdřív mi to nedošlo, z čeho jsem tak apatická, dokonce jsem si myslela, že začínám být asexuální. Na druhou stranu, strašně se mi zlepšila pleť a menses bylo jenom drobné špinění, které jsem si odbyla za 3 dny (oproti dnešku, kdy skoro nevstanu z postele, jak to bolí.) Ale určitě záleží na typu antikoncepce a jak ti bude vyhovovat. Ale obecně v mém okolí braly holky maximálně rok, kvůli různým důvodům přestaly a chrání se jinak. Každý doktor to vidí jinak - někteří to napíšou slečnám v pubertě na pleť, někteří jsou absolutně proti. Ale říká se, že dnes je v antikoncepci tak málo hormonů, že by to škodit nemělo. Zase na přednáškách nám říkali, že je dost problém u antikoncepce v tom, že ženský při sexu nechávají mužským "volný prostor", ženské tělo častěji přichází do kontaktu se spermatem, které je pro naše tělo cizí, a pak je schopné ženské tělo proti spermiím účinněji bojovat, tudíž když pak chce žena otěhotnět, může! (ne jde) to jít hůř. Ale brala bych to tak, že celosvětově je antikoncepce často používaná, tak snad to takové negativní účinky nemá, pokud ti vyhovuje, proč ne. Zase - nic se nemá přehánět :)

  • Ono to je asi vážně idividuální a každá si určí, jestli to opravdu potřebuje nebo ne. Nedávno jsem četla diskuzi s jednou lékařkou právě o HA a nemůžu si vzpomenout na jméno lékařky, že bych hodila odkaz, ale podle toho, jak odpovídala, bych neřekla, že je to zrovna pro náctileté dívky vhodné hned v 15ti předepisovat. Ale jak to tu asi bylo párkrát řečeno, někteří lékaři to předepisují automaticky, aniž by opravdu ty problémy řešili s pacientkou, jen protože farmacie prostě dobře vynáší a lidé jsou tupé zvířátka, co jim na tu "nutnost" to brát skočí. Ale kdo ví. Sama jsem nikdy HA nebrala. První dva tři roky jsem měla MS takovou nijakou. A podle té lékařky z rozhovoru mi přijde, že sama nepatří asi k bojovnicím proti farmaceutickým společnostem, kde ji třeba někdo naštval či co... :-D Jen vyvozuje z delších studiích to, že si například náctileté dívky nelogicky nechají předepsat léky na srovnání MS, když přirozenější je, aby se sama několik let srovnála. Jasně, taky jsem si říkala, paní asi je trochu alternativní, ale dále uváděla, že při nejedné operaci u starší ženy viděla strašně překrvenou dělohu na odpis a operující ji vysvětlil, že je to běžné při několikaletém užívání HA.
    Jenomže..každá jsme jiná. Já sama nemám problémy, MS mám povětšinou pravidelnou, s věkem (od 21let) se délka zkrátila na 4 dny a zeslábla, ale hodně holčin okolo má pořád něco. Tak netuším, co je pro tebe to pravé ;-)
    Jediný pozitivum HA vidím až v období menopauzy. Jinak bych se bála dceru podpořit v předepsání léků na srovnání. Nikdo ti nemůže dát jasnou odpověď, spíš bych si to pořádně promyslela na tvém místě.

  • HA mi byla předepsána od operace vaječníků od té doby si myslím, že mi spíše ubližuje. Nechutenství k jídlu, náladovost, nepravidelná menstruace, bolestivá menstruace a velmi silná menstruace.. a mohla bych pokračovat. Jediné proč jí beru je kvůli cystám, které se mi bohužel dělají. Ale každá je jiná a na každého působí jinak.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist