dopad HA

Otázku položila: Bývalá uživatelka #150215 28.4.2015 17:24

Ahoj,
četla jsem o tom, kdy žena po 10-ti letech braní HA a následném vysazení zjistila, že u ní nastala předčasná menopauza ( ve 27-mi letech ). Ani po roce od vysazení nedostala menstruci a nemohla už tedy počít dítě přesto, že moc chtěla. Prý to nebyl vůbec ojedinělý případ a tak mě to trochu vyděsilo. Je mi 18, s HA jsem teprve začala a tak mě napadlo, jestli by nebylo dobré antikoncepci třeba jednou za čas vysadit. Jenže ani s vysazováním nemám zkušenosti. Co si o tom myslíte?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rutoslavka28.4.2015 18:25

    Uz jsem to sem jednou dávala,ale tak kdo neviděl, doporučuji byť jen pro zajímavost... ;-)

  • Brala jsem HA 2 a půl roku, pak se mi začaly objevovat zdravotní problémy a stále přeléčování. Po vysazení trvalo tělu cca 3/4 roku než se dalo do kupy, naštěstí vše ustalo a cyklus se vrátil do normálu. Nevím, jak moc je to zmedializované, ale víc než 5 let bych to do sebe necpala a zvláště ne v období, kdy nemá žena sexuálního partnera.

  • Tohle je strašně kontroverzní téma. A záleží případ od případu.
    Někdo bere HA x let, nemá během té doby žádné vedlejší účinky, pak ji vysadí, hned otěhotní a nemůže si stěžovat.
    Někdo ji zase bere chvíli a za tu dobu trpí na migrény, špinení mimo menstruaci apod., vysadí to a má tak rozházený cyklus, že se dává dohromady několik let.
    Těžko říct, do jaké skupinky budeš patřit ty.
    Já brala HA 4 roky, 2 různé značky. Za tu dobu jsem neměla žádný problém, přesto jsem ji vysadila. Od té doby jsem neměla MS, ale jasně, je to tím, že jsem bez ní chvilinku a tělo se dává dohromady.
    Podle mě je to byznys. Doktoři se ohánějí tím, jaké to má výhody a jak je to pohodlné (což je), ale už neříkají dopady. Farmaceutický průmysl je jeden z nejméně průhledných a podle mě nejzkorumpovanějších. Gynekologové dokonce dostávají prémie za počet předepsaných receptů. :)
    Takže můj názor:
    - mně HA hodně "pomohla" v době, kdy mi bylo sladkých náct a na dítě jsem nebyla vůbec připravená. Teď už je mi smutných cet :D, dítě pořád nechceme, tak se chráníme jinak, ale už by to nebyl takový problém.
    Za mě když nechceš otěhotnět, tak neotěhotníš a HA není taky 100%.

  • Vysazovani a nasazovani si myslim,ze jenohem horsi,nez brani v kuse. Protoze jsou to hormonalni vykyvy. HA je v posledni dobe hodne velky strasak,ae kdyz jsem se o tom bavila v CARu s lekarem,tak pry je to akorat zmedializovana kampan,ktera prehani a porad jsou vyhody brani HA lepsi,nez nevyhody. Mezi vyhody patri napr,ze je zena chranena pred rakovinou cipku a delohy a vajecniku atd. Kazdy na to ma jiny nazor,ale myslim,ze pokud ji chces brat,ber ji v kuse. ;-)

  • Ahoj,
    Ja muzu na antikoncepci vzpominat jen ve zlem ... Zdravotni problemy behem ni at sem stridala pripravky jak jen to slo (u jednoho sem drzela pro vyzkouseni 3mesice - 1 rok). Nasledkem je absolutni zniceni postavy, kterou sem mela pred pocatkem brani HA peknou :( ted se o tom tak mluvit neda .... Vysoky krevni tlak (ten se po pul roce od vysazeni snizil) a hromady ulozene vody v tele .. Nabranych 25kg :(. Sice sem se diky HA zbavila anemie, ale zato mi prinesla daleko vic spatnych veci. Az jednou budu mit dite a pokud to bude dcera (doufam, ze mi antikoncepce nenarusila moznost mit deti...), tak ji antikoncepci budu zakazovat jak jen to pujde ;).

  • No já teda antikoncepci už nikdy... po vysazení jsem 5 měsíců neměla menstruaci vůbec, teď už sice mám, ale zase mám extrémně krátkou luteální fázi cyklu a otěhotnění stále nic (je to celkem 14 měsíců).:O=
    Když člověk nepřirozeně vypne svoje orgány od činnosti, tak není pak podle mě divu, že pak třeba nefungují jak mají. Škoda, že jsem se tak bála těhotenství v nácti... teď si říkám, jestli by nebylo lepší být moc mladá matka, než třeba žádná....

  • ahoj já jsem brala antikoncepci 7 let a ted máme problémy s otěhotněním na jednu stranu je to dobrý ale na tu druhou je to jako každý lék špatný do sebe ládovat.;-)

  • medulinek28.4.2015 18:21

    A jaji brala 10 let vkuse a otehotnels bez problemu druhy mesic. je to urcite pripad od pripadu

  • Ja brala HA lehce přes 4 roky a uplne mi zastavila cyklus ze me da se říct museli vse opet nastartovat hormonama v Pronatalu a dva roky trvalo nez se na to poradne prislo a nez se mi podařilo otěhotnět a bylo mi řečeno pokud budu chtít další deti tak at ji neberu jinak se to bude opakovat :-(

  • Urtica29.4.2015 10:36

    Moje vlastní zkušenost je spíš negativní (dva roky po vysazení - cyklus třikrát do roka, těžká forma akné rovněž několik let po dobrání, během braní ztráta chuti na sex, zadržování vody v těle). Vyslechla jsem si názor od doktora negynekologa (a nebyl to žádný alternativec), který byl spíš negativní s tím, že "dnes už se to ví i mezi doktory" a HA brát nedoporučoval nebo jen velmi omezenou dobu a až po 20. roce věku s tím, že v čím mladším věku se začne, tím bývá riziko následků větší.

  • Já brala deset let, po vysazení chvíli trvalo než se dalo tělo do normálu, ale teď jsem po třech měsících otěhotněla přirozenou cestou a vše ok.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist