Svobodná matka

Otázku položila: Bývalá uživatelka #41674 11.7.2012 15:23

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na co mám a nemám nárok. Je mi 21 let a jsem ve 3 měsíci těhotenství. Nemám nic odpracované a s přítelem jsme si naplánovali miminko s tím že on má vysoký příjem a přemluvil mě že se o nás postará. Bohužel jsem mu naletěla a on se na mě ze dne na den vykašlal. Mám trvalé bydliště u babičky, ale tam s dítětem zůstat nemůžu. Chci se zeptat na jake dávky a od kdy mám nárok a co mám teď dále dělat? Mám nárok na přidělení nějakého sociálního bytu? a z čeho bych ten byt platila?dostala bych nějaké příspěvky na bydlení? Na úřadu práce jsem nahlášená a kam dál se mám obrátit? Nevím jestli mi bývalý přítel bude něco platit tak mám ho vůbec nahlásit jako otce? Děkuji za odpověď

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • jako otce ho určitě uvěď, aspoň budeš mít nárok na alimenty na dítě. Můžeš si schovávat doklady od nákupů v těhotenství (oblečení, obuv, věci do porodnice, výbavičku pro dítě, vitamíny apod.) a potom soudně žádat proplacení výbavičky po otci, stejně tak po něm můžeš požadovat výživné na sebe jako neprovdanou matku.
    Pokud tohle vše neabsolvuješ, tak ti nepřiznají ani přídavky na dítě, řeknou, že si máš prvotně pořešit alimenty na dítě a výživné na sebe.
    Sociální byty už dávno matkám přidělovány nejsou, jsou ubytovny pro matky v nouzi, ale to se musíš zeptat na sociálce v místě tvého bydliště.
    Mohla bys dostat porodné, mateřskou nedostaneš, pokud nemáš odpracováno, rodičák mít budeš, ale s tím těžko vyžiješ.

  • Dojdi si na úřad práce v místě tvého bydliště. Tam v současné době najdeš dávky státní sociální podpory a dávky hmotné nouze. Zde ti řeknou, na jaké dávky budeš mít nárok. Co se týče sociálního bytu, musíš se ptát na obecním úřade, kde žiješ. Většinou si musíš podat žádost o byt. Nárok na něj nemáš. Buď tě zařadí do pořadníku, nebo o tom v některých obcích rozhoduje rada města. Záleží, v jaké lokalitě bydlíš, zda tam jsou volné byty. Pokud ti tvůj bývalý přítel odmítne na matrice podepsat, že je otec, podáš příslušnému soudu žalobu na určení otcovství a návrh na úpravu výchovy a výživy nezletilého dítěte. Dále podáš žalobu na výživné na neprovdanou matku, kdy by ti otec dítě měl do dvou let věku platit výživné. Součástí této žaloby bývá i vyčíslení výbavičky pro dítě. Takže si schovávej doklady od všeho, co pro dítě nakoupíš.

  • no cá máš nárok neporadím, v tom se bohužel moc nerientuji.
    s tím, zda přítele (bývalého) nahlásit jak otce je těžký. vzhledem k tomu, že nejste manželé, asi by to muselo přes soud, protože nevím, zda by byl ochoten podepsat ti na matrice papír, že uznává otcovství. pokud bude jako otec, vyplývají z toho pro něj nejen povinnosti, ale i práva. povinnost platit tobě vyýživné (vzhledem k tomu, že by jsi nepracovala) a alimenty na dítě. právo na to, aby vídal dítě a taky na to, že by se mohl i o něj soudit, aby bylo třeba i v jeho péči, protože ty nebudeš mít pořádně kde bydlet a on jak to vypadá je zajištěný.
    obrat se na sociální odbor nebo odbor péče o dítě (bývají při obecním úřadu, magistrátu městé části) a tam by ti mohli poradit co by bylo nejlepší ;)

  • Zašla bych si na být tebou na sociálku. Tak ti všechno poví. Podle mě máš nárok na rodičovský příspěvek, porodné, sociální příplatek a příspěvěk na bydlení.

    Víc podle mě nic. Ale poptej se na to

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist