Sex po prvním dítěti a antikoncepce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #208313 13.1.2018 6:36

Ahoj, procházím šestinedělím s prvním potomkem. Měli jsme docela problém otěhotnět, přestože dle lékařů nebyl žádný zdravotní problém. Druhé dítě bychom chtěli brzy, dejme tomu do dvou let, ale měla jsem císařský řez, proto bych neměla otěhotnět během jednoho roku po porodu, a navíc mít doma dvě řvoucí děti takhle blízko sebe, no to bych se šla asi zastřelit :-D takže jak jsem psala, ráda bych otěhotněla tak za rok, rok a půl...max dva roky. Tak přemýšlíme, jak to vyřešit z hlediska antikoncepce.. Respektive hormonální antikoncepci jsme řekli jednoznačné NE, to ani náhodou. Na kondomy nás taky moc neužije... Jak je to vlastně s možností otěhotnění brzy po porodu? Jak jste to řešily vy? Zaslechla jsem jedním uchem, že to snad nějakou dobu nejde vůbec, je to pravda? Kojím bohužel velmi málo, nejspíš mi nezbyde než krmit příkrmy. Tak si říkám, jestli tomu prostě nenechat volný průběh, když nám nešlo otěhotnět zase tak snadno, tak je asi dost malá šance, že teď by se to stalo "omylem"...

A další část dotazu je ohledně sexu po porodu. Připadám si teď velmi neatraktivně, do toho odkapávající mléko, jizva na břiše (která už nebolí mimochodem), dítě spící pár metrů od nás, únava... můj muž mi fyzicky chybí, ale nemám na sex chuť, tak trochu se ho "bojím", nevěřím, že bych si ho dokázala užít. Jaké to bylo u vás? Jak jste se s tím vyrovnali?

  • 13.01.2018 19:49:18 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nevěřila bych, že druhé dítko se nemůže pověst hned. I envie1 Dr říkal, že jsou prakticky neplodní a za 2 měsíce na to zjistila, že je přirozeně těhotná (a přitom první dítě po letech jen díky ivf).
    A ani po porodu není jistota, že otěhotnět nemůžeš, navíc když téměř nekojis. V určité fázi může kojení fungovat, jako antikoncepce, protože blokuje ovulaci, ale jedná se o opravdu hodně pravidelné kojení a to i pravidelně v noci, ale nespolehala bych na to, obvzlast pokud jsi po císaři, kdy může být brzké těhotenství rizikem. Pokud kondomy nechcete, tak můžeš zkusit pesar v kombinaci se spermicidy. To je dostatečná ochrana.
    Co se sexu po porodu týče, tak je to celkem přirozeně, že při únavě a vyčerpání není chuť na sex, ale jen potřeba blízkost milované osoby. Chuti na sex nepřidá ani to, když víš, že mimco se může probudit ve chvíli, kdy budete zrovna v nejlepším. Nenut se vyloženě do ničeho, aby sis to pak nezprotivila, ono to půjde pozvolna samo s tím, jak se dá do pořádku i tělo. Navíc obává z dalsiho, v tu chvíli nezadouciho, otěhotnění zrovna chutím na sexuální hrátky nepřispívá. Třeba když vyřešite ochranu tak se vyřeší i chuť na sex.

  • dancewomen13.1.2018 7:23

    My chtěli děti taky blízko sebe.Nevěř tomu,že když první nešlo hned,u druhého to bude stejně,u Nás to bylo přesně naopak,druhé bylo hned!Taky jsem byla po císaři a řešili jsme to přerušovanou souloží.Co se týče sexu,nevydrželi jsme ani šestinedělí:-D

  • Jak pise anonymka vyse. Ja sla od lekare s placem, ze uz to proste nepujde. A rup jsem 12tt. Druha vec, prvni mame po nekolika pokusech IVF.
    Moje nej kamaradka je se sestrou presne o 9mesicu! Je takovych lidi hodne. Navic po porodu je pekne pohnojeno jak se rika, a otehotneni je raz dva. Nespolehala bych na reci ze po porodu to nejde,nebo dokonce na to, ze vam to neslo. Ted muze byt vse jinak. Navic po cisari bych fakt mela strach, ze deloha druhe tehu neudrzi.
    Chut na sex po porodu obvykle neni no. Unava a vse okolo, je to zaprah. Nenut se, to se srovna. ;-) kdyz se budes nutit, stejne si to neuzijes.

  • Odpovím jen na tu druhou část. Vyrovnávat se s tím nemusíš, vyrovná se to samo :-D Šestinedělí je prostě takový. Postava se bude časem zlepšovat, kapající mlíko se taky ustálí atd. Ale chápu tě, já měla po porodu ze sexu panickou hrůzu (i když z úplně jiného důvodu), o "něco" jsme se začali pokoušet až po třech měsících, ale na nějakou slušnou úroveň se to začíná dostávat až teď, po devíti měsících. Do té doby jsem měla furt šílený strach :-(
    Takže ti poradím dát si na to tolik času, kolik potřebuješ a do ničeho se netlačit, fakt to chce čas. Někdy hodně času.

  • Ahoj, ja kdysi take hledala jinou antikoncepci nez HA nebo kondom. Pouzivali jsme vaginalni krem Pharmatex (nebo jsou i globule). Na netu najdes dalsi podrobnosti, jak to funguje.

  • Never tomu, ze kdyz prvni neslo hned, tak druhe bude taky tak. Nam prvni syn trval ctyri roky, po porodu jsem si nechala napsat antiko a hned po vysazeni, ze to zacneme zkouset se zadarilo. Moje sestra prvni z ivf, prirozenou cestou dle dr miziva sance, druhe se podarilo prirozene v pul roce prvniho a ted ceka treti😁

  • petulinkaa1313.1.2018 16:56

    no hele,my na malou cekali 6 let a druhymu jsme nechali volny prubeh od 2 let dcery a tehu prislo za dva roky,ale jsou hodne pripady,kdy prvni neprislo nekolik let a druhy pomalu na prvni pokus,tak nic nepokousej pokud brzy nechces a tak v roce ditete pokud chcete brzy po sobe bych to nechala na osudu.Po cisari urcite lepsi rok neotehotnet a co se tyce uziti sexu,my nastesti meli malou spavou,ale je fakt,ze kojila jsem jen mesic,tak prsa ok,jizva problem taky nebyl,ale soustredenost do toho roka co byla s nami v loznici byla jina,to 100% uvolneni tam asi nebylo,ale nebylo to ani katastrofalni,zalezi jaky prcek je a jestli se vzbudi na kazdy pohyb a tak,jasne ze pak je ,,neprijemny" kdyz si v nejlepsim a prcek zacne knourat,ale s tim nic tez neudelas :-D ale to prejde neboj :-)

  • Petra3513.1.2018 17:12

    já mám po porodu 5,5 týdne a zatím si sex vůbec neumím představit, ještě mě to "tam dole" bolí a ještě špiním, docela se bojím, že až to "poprvé" bude, že to bude bolet a že se prostě budu bát, no a o tom, zda se nějak chránit, přiznám se, že nevím, zda o tom přemýšlet, otěhotněla jsem po několika letech, z 5.embrya po ivf, ale problém u nás nikdo nezjistil, tak těžko říct...

  • U nas to bylo podobne... K antikoncepci-po sestinedeli na kontrole jsem HA odmítla, doktor mi rekl,ze kdyz budu kojit co 4 hodiny,ze by to měla byt spolehliva antikoncepce :-D no první rok jsme pouzivali kondom. Pak obcas prerusovana. Kdyz jsme se po roce a pul rozhodli pro druheho prcka, tak stacili 2 pokusy (v jednom cyklu) a byla jsem tehotna. Pritom prvni nam trval rok.
    Co se tyce sexu po sestinedeli, ten prvni me az prekvapil, jak to bylo fajn (bala jsem se, ale po takove dobe to fakt stalo za to). Jizva po cs byla v pohode. Dalsi pokusy uz byly horsi :-( mela jsem problem s vlhcenim...prcek metr od nas, natekly prsa, nesplaskavajici bricho, padajici vlasy, zhorseny ekzem,plet... Rozhodne jsem si nepripadala pritazliva. Bohuzel se tak nepripadam ani skoro 2 roky po porodu (ale jsem ted zase tehotna, natekla...). Pritom vahove jsem se dostala jeste pod vahu pred tehotenstvim,vsichni mi rikali,jak jsem zhubla... Ale ja proste stale unavena, bojovali jsme s kojenim, materstvi me prvni mesice tak nenadchlo jak jsem si predstavovala... No doufam, ze to ted na podruhe bude lepsi :-D sex se zlepsoval s ubyvajicim kojenim.
    Jo a po cs jsem tedy otehotnela cca za rok a ctvrt. Ale na kontrole jsem se předtím ptala na stav jizvy.

  • Taky jsem řešila podobnou situaci po porodu, jen s tím rozdílem, že jsem rodila vaginálně, takže by druhé mimi neplánovaně pro mě nebylo zdravotním rizikem. Údajně, když plně kojíš, v prvních 10 týdnech od porodu bys otěhotnět neměla. Údaj je z informací o symptotermální metodě, která je mi blízká. Ovšem slyšela jsem o dost případech, kdy žena plně kojila a ms se dostavila hned po šestinedělí, tedy ovulace musela být taky a toto pravidlo neplatí. Krom toho mám kamarádku, která se narodila v únoru, její sestra ještě téhož roku v prosinci.
    My jsme do první ms spoléhali na to, že se do ovulace nestrefíme a naštěstí nestrefili. Pak jsem se chtěla řídít tou STM, ale vzhledem k nočnímu kojení a nedodržení pravidla 4 hodin spánku v kuse, to nebylo možné. Brali jsme tedy plodné dny podle kalendáře zde plus pár dní rezerva. Po druhé jsem otěhotněla hned na první pokus (na první jsme čekali skoro rok), v 19 měsících malého. Myslela jsem si ale, že to nevyjde, v plánovaných plodných dnech sex nebyl, ukázalo se, že se ovulace zpozdila asi o 10 dní. Takže pokud už další plánovat nebudeme (třetí bychom ještě chtěli), tak určitě budu měřit a mnohem víc se sledovat.
    Se sexem neporadím, já jsem na něj vyloženě měla chuť, manžel mi šíleně chyběl. Víc jsem se bála, aby to nebolelo, byla jsem dost šitá, ale to ty naštěstí řešit nemusíš. Bohužel si nepamatuju, do kdy jsem měla plandavý břicho, ale myslím, že zhruba po těch dvou měsících začalo mizet. Mlíko vadilo manželovi, tak se bradavkám vyhýbal a nijak jsme to víc neřešili.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 499 odpovědí a 409 695 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist