Šestnáctiletá dcera si natáčí vlastní sex na mobil. Jsem na zhroucení.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #335414 18.9.2015 11:18

Vím, že bych bez dovolení nikomu do mobilu lézt neměla, ale řídím se úslovím "důvěřuj, ale prověřuj." Jak jsem zjistila, své šestnáctileté dceři důvěřovat nemohu ani trochu. Podívala jsem se jí do mobilu a našla jsem tam video, kde moje dcera na školních záchodech poskytuje spolužákovi orální sex. Jsem na zhroucení. Do této doby jsem byla přesvědčená, že je dcera dobře vychovaná a je pořád panna. Celé dny z toho mám stres a v práci se už ani nemůžu na nic soustředit. Dcery bych se nejradši vzdala a vyhodila jí na ulici. Jsem z toho špatná, protože nevím, kde jsme s manželem udělali ve výchově chybu. Celý život jsme dceru vychovávali podle křesťanských zásad, ale že bychom na ní byli až moc přísní, to si zase nemyslím. Myslím si, že jsme jí ani některé věci zase tolik nezakazovali. Zkrátka nevím, kde jsme selhali. Celé dny mi je z toho špatně. Chtěla bych se vás proto zeptat, co byste na mém místě dělaly vy. Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • venysek18.9.2015 11:36

    No já nevím.. Neříkám, že bych byla šťastná, kdybych tohle našla v mobilu mýho dítěte, ale na druhou stranu, když už jí koukáš do mobilu, musíš počítat s tím, že tam najdeš něco, co se ti nebude líbit. Je jí 16, to je celkem běžný věk na nějaký ty sexuální zkušenosti a rozhodně si nemyslím, že by to byla nějaká tragedie. Spíš než nějaký lynčování bych si s ní promluvila o možnostech ochrany, třeba i o tom, jestli někoho má a rozhodně kvůli tomu nevyšilovala. Myslím, že dobrá výchova a orální sex se nijak nevylučují.

  • Sama jsem se sexem začala v 16 a to jsem též ze slušné rodiny. Pokud zná zásady bezpečného sexu, tak bych v tom takový problém neviděla. Horší je to natáčení se na telefon, za mě před 10 lety takové bomba telefony nebyly a ani by mě to nenapadlo. Dnes hrozí, že se to dostane na internet a bude z toho nešťastná. Promluvila bych s ní možná o tom, aby si své sexuální zážitky takto nearchivovala, že nikdy neví, komu se to může dostat do rukou a že z toho může mít ostudu až na půdu. Ale sex bych jí nezakazovala...páč zakázané ovoce nejvíce chutná ;-)

  • Holky už tady všechno už v podstatě napsaly, nemám co dodat, snad jen, že bych se daleko, daleko více bala toho, že je u toho natočená a jak by to pak proti ní mohli zneužít. V 16 už není malá holka, ze zákona tohle dělat muže.... Pokud poslechneš anonymku, co ti tady radí sebrat mobil a zamknout, mužeš si byt jistá, že budot se tímto přístupem odcizíte uplně nebo, že jakmile ji nebudeš mít v dohledu, bude dělat daleko divočejší a horší věci ;-) Doporučuju dceři pustit dokument Seznam se bezpečně, tváří je Ben Christovao, toho mladí dneska berou a ja sama ještě nenašla odvahu se na něj podívat, mluví tam zneužité děti, začalo to tím, že někomu poslali naho fotku a pak už to jelo. A ještě bych dodala jednu věc...Holka asi moc zdravého sebevědomí mít nebude, když vykouří na zachodech ve kole spolužáka a nechá se u toho natočit, pracovala bych s ní taky na tomhle, jenže se obávám, že s tvým přístupem to moc nepujde. Já mám děti zatím malé, ale jakmile si založí facebook nebo se budou chtít zaregistrovat na jiné sociální síti, dokument jim pustím. Jsem proti strašení děti, ale tady se za chybu platí hodně vysoká dan, kterou nejsem ochotná zaplatit

  • Nedá mi to nezareagovat.
    Když jsem četla Váš původní dotaz, částečně jsem Vás chápala a chtěla jsem Vás podpořit- kterou matku by něco podobného v první chvíli nešokovalo. Pak jsem si ale přečetla Vaše další komentáře a to jediné, co si myslím teď je, že je Vaše dcera vážně chudák!
    Neříkám, že byste ji v téhle situaci měla chválit- můj názor: sex ano, orál ano, intimnosti na půdě školu už k obhajování moc nejsou a natáčení je úplná blbost. Jenže přesně to diktuje dnešní doba, a ona se v ní jen těžko zorientuje, když jí odmítáte pomoct!
    Taky jsme křesťanka (nikoli katolička) a docela mě mrzí, že přesně kvůli takovým, jako jste Vy, nás určitá část ateistické většiny pokládá za blázny a fanatiky!
    Měla byste se nad sebou vážně zamyslet a srovnat si priority- opravdu je pověst, pseudomorálka a hra na svatou důležitější než rodina a vztahy s nejbližšími, které jste schopná vydědit, jakmile šlápnou vedle? Takhle se věřící člověk nechová!
    A k tomu, že se druhým hrabete v mobilu, se ani nemá cenu vyjadřovat...

  • Budte ráda že s tim začala v 16 ti a ne někdy ve 12 letech .... chápu že to byl asi šok, ale co tak si s dcerou promluvit, nejen o sexu ale ruznych ochranach .... každopádně bych ji mobil nebrala ani to sni neřešila ve zlem, tim nic nevyresite, promluvte si jako dvě kamarádky

  • No ja neviem, ale z toho, čo som si tu prečítala súdim, že by si s tým mala ísť najprv za psychológom... A čo ma zaráža na tom je to, že sa vlastne vôbec nebojíš o svoju dcéru, ale o vašu povesť. Ešte ju chceš za to vylúčiť z rodiny, že nie je taká, ako by si si priala. To je to, čo mne pripadá strašné a zvrátené!

  • Veronika3218.9.2015 12:54

    A ještě mě napadlo, kdyby byla dcera lesbička, tak bys jí taky vyhodila? Nezlobte se na mě, ale v tom případě je to sobeckost. Není psáno, miluj bližního svého? To že máte rodinu je dar, ale jak je vidět tak si ho moc nevážíte, přece člověk nežije jen proto aby se zalíbil druhým, každý má svoje chyby a tak je potřeba naučit se jej tak brát.

  • Milá zakladatelko.. Aby to nakonec nedopadlo tak, že až tvoje dceta bude plnoletá, odstěhuje se sama a s tebou už nebude chtít mít nic společného.. Jak můžeš napsat, že by jsi svoje neplnoleté dítě vyhodila z baráku? To mi opravdu hlava nebere.. Ale až to jednou vyhrotíš tak, že to dopadne tak jak jsem psala, tak aby jsi toho jednou nelitovala...

  • Kde jste udělali chybu? Jednoznačně u těch křesťanských zásad, vsugerováváním vlastních způsobů, myšlenek a přesvědčení svému dítěti...
    Rčení důvěřuj ale prověřuj je nesmysl - buď důvěřujete, nebo ne a prověřujete! Nic mezi tím! Sex je normální a zcela přirozený, nemůžete s tím dělat nic, pokud začnete o to dříve se své dcery zbavíte. V 16 letech už to není žádné hloupé dítě! To že si to nahrávala na mobil je přinejmenším nezodpovědné, jinak na tom není nic špatného (v principu).
    Řekl bych, že si to moc berete, ale rozumím, že je to proti vašim křesťanským zásadám (více se k tomu raději vyjadřovat nebudu)... uvědomte si, že dcera není pes, nebude dělat, co chcete vy, je to samostatně myslící lidská bytost a tak byste se k ní měli chovat. Má svobodnou vůli a za rok a něco už to bude kompletně mimo Vás. Maximálně jí můžete upozornit na možná rizika, ale tím to končí.

  • A co vám přesně vadí? Že dcera zahájila sexuální život? že si to natáčí na mobil? Na tom nevidím nic tak hrozného, taková je prostě dneska doba...a rozhodně to nepovažuju za tak strašné, že bych chtěla vlastní dítě vyhodit na ulici..jediné řešení je o tom mluvit, mluvit a mluvit..poučit ji o antikoncepci, i o tom, že všechno nahrávat a zveřejňovat se může jednou otočit proti ní...ovšem to předpokládá, že přiznáte, že jste jí lezla do mobilu...ono co oči nevidí, srdce nebolí..

  • V 16ti už je sex legální a na orálu není vůbec nic špatného. Poučila bych ji o rizicích nechráněného sexu a taky o tom, že je docela nebezpečné si všechno dokumentovat.
    To, že jsi ty sama křesťanka a některé věci zavrhuješ neznamená, že tvoje dcera musí jít stejnou cestou. Jako chybu ve výchově bych viděla spíš to šmírování mobilu a myšlenky o vyhazování. Je to tvoje dítě, přece ji nevyhodíš na ulici jen za to, že se k určitým částem života staví jinak než ty.

  • Hezký den, tak v první řadě - do mobilu se nikomu neleze, ani vlastním dětem. Ale to už asi víte.
    Dále pak to, co vaše dcera udělala, je pro vás šok, to úplně chápu. Ale vy zase pochopte, že v dnešní době už to (bohužel) takový šok zase není. Pro mladé holky není problém se vyspat s úplně neznámým klukem na diskotéce, různě experimentovat v sexu apod. Já se toho nezastávám, je mi 21 a i mně tohle přijde šílené. Ale na druhou stranu si pamatuju na sebe v 16, i když jsem nikomu nekouřila na záchodech, andílek jsem taky nebyla :))) Jak už psaly holky nade mnou - co bych rozhodně udělala tak promluvit si s dcerou o sexu, ale NEŘÍKAT ŽE JSTE JÍ LEZLA DO MOBILU! A nepoučovat, nevyhrožovat, nezakazovat, říct jí, že už je velká, promluvit si s ní o nebezpečí otěhotnění, o pohlavních nemocech, klidně i nakoupit kondomy, a jak psala nicolletta30 - ten film je parádní nápad :)
    Jinak chápu, že to musel být šok - ale na druhou stranu lepší než mít dceru která fetuje, je závislá na drogách, krade a podobně.
    Mít rodinu a děti je veliký dar a řeči o tom, že nevíte, jestli budete mít k dceři ještě někdy hezký vztah mi přijdou dost kruté a unáhlené. Je to vaše dítě a to, co udělala, sice není úplně správné, ale není to pořád nic, co by se nedalo napravit. Lidi by si měli odpouštět. :) Držím palce :)

  • Je mi 16, takže se na to dívám z jiného, z "našeho" pohledu. Vidím to u dnešních vrstevníků, že rodiče se někdy mohou snažit sebevíce, ale dítě (kor v 16 letech) má svou hlavu... V tomto věku je podle mě hodně těžké nás přesvědčit o tom, co je pro nás nejlepší, protože máme pocit, že my to víme nejlépe. Myslím, že pokud je v ČR povolen sex od patnácti let, tak ten zákon zde není jen proto, aby měla média o čem psát. Výchova je jedna věc, ale při nabití 15 let člověk dostává jakousi legislativní svobodu v sexuální osvětě. A mám takový pocit, že vy, jako rodiče, s tím nic neuděláte, i kdybyste chtěli. Zakazování vede je zhoršení situace... Já chápu že vám to asi není příjemné, ale prostě už je asi pozdě na nějaké rozumování. Sex je přece přirozená věc člověka, ano, i tak mladého člověka, jako je vaše dcera. Hlavně, aby se nic nestalo, aby myslela na bezpečí. A mimochodem, kdyby mně matka lezla do telefonu, uvažovala bych o útěku z domu (ano, přesně tak bych se v té chvíli cítila...)

  • Veronika3218.9.2015 12:29

    Původně jsem nechtěla reagovat,ale nakonec jsem se rozhodla, že napíšu. Omlouvám se,ale mluvili jste doma vůbec někdy o sexu,jak se chránit atd.? podle toho co čtu,tak ne,když je mladá holka mezi spolužáky,tak předpokládám,že se o sexu baví nebo si to jednoduše může přečíst na internetu a co tak to chce zkusit, proč ne, je 21.století,nežijeme ve středověku. Nevidím na tom nic špatného, prostě chce být jiná.Jinak souhlasím s tím,že lepší bude promluvit si o ochraně,aby nepřišla do jiného stavu.pro někoho je hrůza mít sex před svatbou,pro někoho že nesezdané páry vychovávající děti,apd. krom toho, dcera může být i na těchto stránkách a třeba sem dává dotazy,když se s ní doma nikdo o tom nebaví,může v tom tápat...není lepší si s ní o tom pobavit jako "kamarádka" než jako matka která si myslí,že špatně vychovala svoje dítě,které hledá rady na netu nebo u kamarádek?

  • jestli jste vychovávali dceru podle křesťanských zásad a aspoň trochu se snažíte poznat Boha, tak jistě víte, že Bůh dává každému svobodnou vůli. Bůh vychovává každého z nás, ale už je na nás, jestli jeho dobře míněnou výchovu poslechneme nebo ne... a taky možná víte, že Bůh nikoho z nás nevyhazuje na ulici a nikoho z nás se nezříká (ruku na srdce, každý děláme chyby, každý šlápneme vedle... ale všichni máme stejné šance poznat svou chybu, litovat, napravit, už se k ní nevrátit) co se křesťanských zásad týče, doporučuji podobenství o marnotratném synu, naleznete v evangeliích. tam měli také takové nezbedné dítko ;) a poslední věc - krédo jednoho kněze, který žije s cca 250 vrahy, násilníky, prostitutkami a dává jim šanci na nový život, na napravení své minulosti.... ten říká - nemiluj člověka podle jeho zásluh, ale podle jeho potřeb. opět ruku na srdce - kdo z nás když si sáhne do svědomí si zaslouží být milován? ať jiným člověkem nebo Bohem? nikdo z nás. ale potřebujeme být milování, tak zoufale moc potřebujeme být milování, protože jenom tehdy se dokážeme vymanit z našich chyb a změnit sebe, minulost.....

  • Svěř se jí s tím, že jis byla u ní v telefonu a co jis viděla. Vysvětli ji, proč jsi to udělala, že jsi její máma a že máš o ni strach. Hlavně buď v klidu. Snaž se na sobě nedát znát nervozitu a neříkej jí, že už ji nemůžeš věřit. Pak si s ní o tom celém promluv. Jestli má přítele, jestli měla pohlavní styk, jestli ano, tak ji nabídni, že půjdeš k lékaři s ní. Najednu stranu na to má také věk a jak tu zaznělo, lepší začít teď než ve 12 atp.. Pro tebe je to ještě dítě ale pomalu se z ní začíná stávat žena a to je těžké pro každého rodiče si připustit takovou věc. Hodně štěstí !
    Jinak si myslím, že třeba za týden budeš vidět celou věc úolně jinak. Je to jen takový ten prvotní šok. Tak hlavu vzhůru :-)

  • Zákazy a nadávky budou k ničemu. Chce to si promluvit. Problém je, že promluva bude od začátku těžká, protože dcera bude naštvaná , že jste jí koukala do mobilu. Je důležité, aby si uvědomila, jak moc vás tím zklamala a připustila si možné negativní dopady takového chování do budoucna a riziko zneužití. Osobně mi totiž to, že se u toho natočila, mi přijde to nejhorší. Realita je totiž taková, že dnešní mládež prostě začíná brzy. A popravdě, už my jsme nebyli moc jiný, je mi 34 a začala jsem to zkoušet taky v 16. A taky jsem ze "slušné" rodiny. Ale vždycky jsem se chovala zodpovědně a myslím, že to na mě žádné následky nezanechalo ;-) Takže nejde až tak o tu skutečnost, že už se sexem začala, jako spíš o to, jak k tomu celkově přistupuje

  • Nechcela som reagovať,toto sú veci na dlhé lakte,ale musím. Som tiež z katolíckej rodiny a v rámci možnosti takto vediem aj svoje deti,ale....všetko má svoje hranice a nič čo sa robí v extrémoch nieje dobré! Nechápem,prečo tvrdíte,že dnešná doba je zvrátená...zaujímali ste sa niekedy o históriu??? Viete o tom,že sex u mladých detí vo veku 12-14 r. bol ešte pred pár desiatkami rokov úplne normálna vec??? Viete o tom,že homosexualita je staršia ako kresťanstvo samé??? Zvrátený nieje ani tak svet,ako váš iracionálny pohľad naň. Je smutné,že na miesto toho,aby ste sa s dcérou porozprávali a vysvetlili jej riziká nechráneného sexu ju chcete vyhodiť z domu,len preto,aby neutrpela vaša povesť! Smutné,keď je toto to,čo je pre vás "údajnú" kresťanku dôležité! Nikde v biblii sa nepíše,že ako kresťanka máte právo vyhodiť svoje dieťa z domu...ani to,že máte právo svojej dcére čokoľvek vyčítať... Možno by nezaškodilo si prečítať bibliu a zamyslieť sa nad vetou "Miluj blížneho svojho,ako seba samého!" Nemáte právo súdiť,na to je Boh a Boh evidentne vie,čo robí,nemyslíte??? Všetko má svoje dôvody!! AKo kresťanka by ste si mala povedať,že to tak Boh chcel!!! Všetko sa predsa deje s jeho požehnaním!!! Na vašom mieste by som dcre vysvetlila,že keĎ už teda sex,tak bezpečný! A hlavne,nech si to nenatáča,že si to video môže ktokoľvek z jej mobilu stiahnúť a zverejniť ho! Vysvetlite jej,nech si váži sama seba a dobre si rozmyslí s kým vlezie do postele! AK ju vyhodíte z domu,potom len ukážete to,že ste ako matka totálne zlyhala a nezaslúžite si oslovenie mama! Lebo každá normálna matka sa za svoje dieťa postaví!!

  • Rozhodně ji nevyhazuj na ulici. Sex je vcelku přirozená věc. Asi by se mi moc nelíbilo, že se to natáčí, ale zase buhvi co by jsme dělali mít v době sexuálních začátků mobily. Hlavně pokud to nikomu neposílá atd.

  • Thea1418.9.2015 13:31

    Vše podstatné tu již zaznělo. A s naprostou většinou upřímně souhlasím. Mám ale pocit, že tu nejde o to, že Vaše dcera měla/má sex (teď nemluvím o tom natáčení), ale spíš o to, že Vám naprosto zbořila Vaši "bublinu", ve které jste byla vychována a ve které žijete. Chápu, že se vám dnešní doba nelíbí, že Vám přijde zvrácená... ale to je tak všechno, co můžete.
    Dnes je prostě "normální" být sexuálně aktivní v tomto věku (mimochodem já taky začala v 16 a rozhodně si nepřijdu špatně vychovaná). Rozhodující a důležitější je, jak se sexualitou člověk naloží. A to chce informace. Ze školy, z internetu, ale hlavně od RODINY. Těžko dnes obstojíte s názorem "předmanželský sex ne", ale určitě lze dceři vštípit, že sex by měl být z lásky, že musí být opatrná a zodpovědná, bránit se proti nemocem a nechtěnému početí, že je dobré být věrná partnerovi a nestřídat jednoho kluka za druhým. A také že videozáznamy jsou možná zábavné, ale velmi nebezpečně zneužitelné.
    Je mi ale jasné, že někdo jako Vy bude mít problém s antikoncepcí jako takovou, natož s tou hormonální. Nejsem katolík, ale pokud vím, ti jsou proti, nebo se pletu?
    Snažte se svou dceru neodsuzovat. To ničemu nepomůže. Věřím, že je to chytrá mladá slečna, která si našla spoustu užitečných informací a má tedy bezpečný sex. Chce to klidnou hlavu a prostě přijmout fakt, že dcera už není malá holčička s copánky. Pokud to vezmete rozumně, a budete jí chtít být kamarádkou a oporou, naopak v očích dcery stoupnete...

  • Dnešní svět nedokáže pochopit v čem je hodnota a krása pohlavní zdrženlivosti a jak je to důležité pro růst vztahu. Myslím si, že výchova, která tuto myšlenku prosazuje je správná. Pokud jsi dceři vysvětlovala, proč je dobré počkat a ne jen zakazovala, udělala jsi maximum. Ty neneseš zodpovědnost za její chování.
    Teď je třeba, abys k ní přistoupila s láskou (hřích nenaviď, hříšníka miluj).
    Ne že bych ji chtěla obhajovat, ale v 16 jsem byla tele. Jakmile mi někdo zalichotil, už jsem z toho byla celá pryč. Od sexu mě uchranilo jen to, že jsem nemohla najít kluka. O panenství jsem přišla v 21, chlapci jsem nedokázala odolat, bála jsem se, že mě nechá. Dodnes toho lituju. S manželem jsme počkali do svatby a musím říct, že vztah i sex mají úplně jiné grády.
    Dceru neodsuzuj, odpust jí. Určitě s ní pořeš to nahrávání, to je fakt dost nebezpečné, může se jí to hodně vymstit. A promluv si s ní o tom proč je dobré počkat. Pokud myslíš, že by to od tebe nebrala - slyšela jsi o společenství čistých srdcí? Vede je o. Dunda z Vranova nad Dyjí, členové jsou po celé republice. Informace najdeš taky v časopisu Milujte se.
    Neboj se jít proti proudu a dceru vyzvi k tomu taky(nejen v této oblasti). Ačkoliv u nás lidé propagující předmanželskou čistotu, působí jako náboženští fanatici nebo exoti, v západních zemích se k tomuto ideálu houfně vrací.
    Ať je pro tebe na prvním místě Láska a v Jejím jménu konec. Ať si najdete s dcerou opět k sobě cestu. ;-)

  • petulinkaa1318.9.2015 23:40

    Sorry,ale na tohle musim zareagova.Rict kvuli tomuhle ze bych se vzdala dcery a vyhodila ji na Ulici,to musis mit hodne silny žaludek a díte si vubec nemela mit,nechapu ze si matkou,absolutne si to nezasouzis,nehlede na to,ze si uvedom,ze v 16ti letech ma tvoje dcera pravo na soukromí,tak nechapu co ji lezes do telefonu.

  • Je mi tak trochu smutno z toho,co tu píšete,že by jste ji vyhodila z domu atd.
    Je ve věku,kdy ji sex a intimnosti zajímají a vy místo keců o tom,jak je Vám z toho zle by ste si měla s ní v klidu promluvit,dohodnout se na antikoncepci atd a získat si u ní pocit jistoty,že se může u Vás svěřit.
    Mě je 22 a začala jsem intimně žít od 15 a jsem ráda za mamku,která tohle se mnou řešila.

  • Docela tu holku lituju, rodina křesťanská a ještě jí máma leze do telefonu a pak je z toho na nervy :D :D :D docela mě to pobavilo a potvrdilo, že křesťani, no radši se nebudu vyjadřovat, abych vás nedorazila víc a víc :D

  • Tak chapu ze vas to nepotesilo.... ale sex v 16 je normalni. Spis bych si s ni v klidu promluvila o tom nataceni na mobil, aby se to potom nedostalo na verejnost - kdyz opominu ostudu tak uz se kvuli takovym vecem nekolik lidi zabilo a to by me trapilo vic nez ze provozuje sex. Jinak bych asi nepocitala ze bude brat v klidu to ze jste ji prolezla mobil - pubertacky. Urcite bych s ni probrala i to jak se chrani popripade nabidla antikoncepci. Ale urcite bych resila vic to nataceni nez ze provozuje sex.

  • Budeš se muset vyrovnat s tím že dcera už dospívá, a taky se naučit respektovat její soukromí.Slova o vzdání se dcery je silná káva a neadekvátní reakce.Dospělost a sexualita je věc neodvratitelná.Sex na záchodcích není o.k. Ale tyhle generace už mají jiná měřítka, však my byli taky v očích našich rodičů gauneři...nauč se dceru respektovat

  • Ahoj,podle mého již má nárok nato začít sexuální život a to,jestli se sex bude natáčet,je její věc.Jediné,co mi na tom nesedí,je fakt,že to provozovala na školních záchodech se spolužákem.Tam už bych začala uvažovat nad tím,jestli se nevrhá do role "té,co dá každému druhému".Jiná věc by byla,kdyby to byl její přítel.Dcera dospívá,určitě si z toho nedělej hlavu :-)

  • ahoj tak dcera je ještě nezletilá takže bych jí sebrala telefon,aby měla zaracha a řekla jí co znamená v tom telefonu na fér jí to řekni jsi její máma tak máš právo jí hledět kam ty chceš.Nebo si s ní o tom promluv.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 234 otázek, kterým se dostalo 271 627 odpovědí a 409 760 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist