Problém s (ne)menstruací, vegani i ostatní prosím poraďte

Otázku položila: Bývalá uživatelka #176709 19.10.2016 10:49

Zdravím všechny, za půl roku mi bude 17 a ještě nikdy jsem neměla přirozenou menstruaci. Minulou zimu jsem byla u gynekoložky, protože si mamka začala dělat starosti. Doktorka mě vyšetřila, zeptala se na váhu(v té době 50 řekla že to je v pořádku), výšku(172), a řekla mi (bez jakéhokoli testu, což mě trochu zarazilo), že mám nedostatek progesteronu. Dala mi vyvolávací hormonovou injekci, díky které jsem to asi po týdnu dostala. Bylo mi strašně zle, menstruace byla strašně silná, nedokázala jsem ani vstát z postele jak jsem bya slabá. Trvala 8 dní a další měsíc se neobjevila, nebudu lhát - byla jsem ráda. Na další injekci jsem nešla a od té doby nic. Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem veganka a makrobiotička(hoodně zjednodušeně nejím cukr a bílou mouku), od zimy jsem zhubla pár kil, teď vážím kolem 47 kilo(přibírat nechci, necítím se pak dobře), a jsem mnohem zdravější po všech směrech. Jen ta menstruace mě mrzí, protože by měla být součástí života každé zdravé ženy.. Ještě bych dodala, že se zajímám i o alternativní čínskou medicínu a byla jsem na 20 denní akupunkturní léčbě u paní doktorky Guo Li, z Prahy 7(možná někteří znáte) a pomohla mi s celkovou očistou od toxinů a "rozběhnutím" meridiánů, ale řekla, že jsem byla dlouho podchlazená, a že bude trvat dlouho, než moje tělo zace začne fungovat jak má. Mám ještě nějaké byliny a recepty od ní.. Nevím jestli to s tím souvisí a jestli vůbec mi můžete pomoci, obzvlášť takto na dálku, ale kdyby jste mi třeba napsali, co pomohlo vám, nebo jestli máte nějaké tipy, budu vděčná za cokoliv. Děkuju:)

  • 19.10.2016 11:41:46 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak 47kg na 172cm není v pořádku,to mi věř.Taky mi chybí progesteron a nemenstruuji,nechtela jsem brát hormony a proto jsem radši nabrala pár kil navíc a menstruace se začala sama objevovat.Citis se dobře,ale zdravá úplně nejsi,když nemestruujes.Teď máš určitě jiné priority,ale až jednou budeš chtít děti,může být pozdě:-(Je dobře,že jsi to začala řešit už teď!

  • medulinek19.10.2016 12:07

    hormony se vsechny metabolizuji v tucich,pokud je nemas,tak prost nemuzes fungovat,stejne jako pokud jich ma nekdo moc.

  • Zacni tim, ze do jidla zaradis orisky, oleje, avokado, ... Proste zdrave tuky. Zrejme mas v tele tuku nedostatek. ;-)

  • MS ti nechodí kvůli nízké váze a váhou to opravdu je protože při svojí výšce bys potřebovala vážit minimálně kolem 60kg! hormony ti nepomůžou, jen zamaskují problém, který tkví v nehorázně nízké váze. nevím co jako veganka a makrobiotička jíš, ale zjevně to není vyvážená strava zdravá pro tvoje tělo a to tělo ti to dává najevo, poslechni svoje tělo dokud je čas to napravit. nemám tušení co jako veganka a makrobiotička jíš, ale zamysli se, zda by tvůj jídelníček neměl vypadat jinak (a tím ti nenutím nic z toho co jsi ze svého jídelníčku dobrovolně vyškrtla!). zjevně nemáš dostatek živin, otázka zda máš dostatek minerálů atd. zkus se nad tím zamyslet a zamyslet se nad tím jak by to šlo doplnit v rámci tvého stravování abys dávala tělu vše co potřebuje, všechny potřebné živiny v dostatečné míře
    a ad. váha: http://www.stobklub.cz/spocitejtesi/ máš tam i BMI pro dospívající

  • terryk19.10.2016 13:44

    Obávám se, že 47 kg při 172 cm není zrovna zdravá váha a různé omezování stravy kor u nedospělého organismu taky zdravé není. A obojí může být příčinou výpadku menstruace. Neříkám, aby člověk žral jak prase a liboval si v obezitě, ale měl by jíst všechno, hýbat se a udržovat si zdravou váhu. Je super, že si uvedomujes svůj problém, teď s tím jen začít něco dělat a vyvolávací injekce to určitě nejsou. Přeju hodně štěstí.

  • 47 kg pri 172cm je malo. dulezity je taky vyrovnany pomer vody tuku a svalu v tele. Ano, i tuk je dulezity..menstruace je něco, co tělo k preziti nepotrebuje, takze pokud nema dost energie, aby si mohlo menstruaci dovolit, tak ji prostě "vypne". Zaroven se tim asi tvoje telo brani pripadnemu tehotenstvi, protoze by to pro nej bylo asi prilis zatezujici. Chapu, ze to nechces resit hormonalnimi injekcemi, obratila bych se na vyzivoveho poradce, metabolickou poradnu apod. kde ti zjisti co tvemu telu chybi, protoze by bylo dobre, aby se ti cyklus rozbehl a casem srovnal prirozene a dostatecne vcas, az budes jednou chtit miminko.

  • Máš velkou, podle mě vážnou a zdraví ohrožující podváhu.
    47 i 51 kilo je málo.
    Chápu, že nechceš hormony, co ti řekla teda ta paní z čínské medicíny? Konzultovala jsi to s ní?
    Já jsem přesvědčená, že to bude váhou..

  • Upřímně si myslím, že to vůbec nebudeš mít lehké... Taky bych řekla, že nemenstruuješ kvůli nízké váze. Příroda je nastavená tak, aby přežili ti nejsilnější a ti slabší se nemnožili - hodně stručně řečeno. Takže abys začala menstruovat, musíš zesílit. Bude to těžký proto, že jsi přesvědčená, jak svému tělu nepomáháš, když jíš takhle "superzdravě" a zabýváš se o bylinky a o čínskou medicínu a nevím o co všechno, ale jak vidíš, tudy cesta nevede. Měla by sis srovnat priority, neříkám, abys každý večer obědvala stejky a řízky, ale ty živiny prostě chybí.

  • ahoj, napisem ti svoju skusenost, mam dcerku, ktoru kojim, a kvoli jej zdraviu som musela vylucit/obmedzit z jedalnicka sacharidy - ryza, zemiaky, cestoviny, pecivo, taktiez mliecne vyrobky okrem tvrdych syrov a masla, jedla som hlavne maso+ tony zeleniny, za mesiac som schudla z 56 na 53kg (meriam 164cm), citila som sa super, plna zivota, jedine co sa pokazilo, rozhodil sa mi cyklus, prvy meskal 2 tyzdne, uz preslo 8 mesiacov a este stale to nie je ok, a to by sme chceli dalsie babo, ale neda sa..... cize u mna je pricina urcite rychle schudnutie (neplanovane) a aj ked som asi po 2-3 mesiacoch pribrala na 55kg, stale to nie je ok, telo sa stale z toho nespamatalo, a to tvoje spamatane zjavne tiez nie je, vazis prilis malo, ako dievcata vyssie pisu, potrebujes iste mnozstvo tuku, to pravdepodobne pricina, preco si MS poriadne ani nedostala..... a inak, rada resp. konstatovanie tvojej dr. je nepostacujuce, tu by som hned zmenila......
    inak tu ti davam link na poradnu gynekologa, skus mu napisat, budes mat odborny nazor- http://ona.idnes.cz/poradna-gynekologa-mudr-jana-sulce-dtj-/poradna.aspx

  • BMI je pouze jedním z ukazatelů jakési ideální váhy (v moderní medicíně ideální=dle tabulek), bohužel nebere v potaz spoustu faktorů, jako věk, rychlost metabolismu, genetiku a rozhodně není 100% vypovídající. Takže mi osobně přijde trochu z cesty tvrdit, že váha slečny je životohrožující a psát, kolik by měla/neměla vážit. Nízká váha totiž může hrát roli, ale taky vůbec nemusí. (Ale respektuju názor ostatních a chápu, že všichni to myslí dobře a chtějí pomoct :-) ) Na základě vlastní zkušenosti si myslím, že genetika hraje obrovskou roli. Na střední jsem byla hubená žirafa a první menstruaci jsem dostala až někdy k 16. narozeninám. Měla jsem kolem 50kg na 178 cm a to jsem jedla, na co jsem měla chuť. teď je mi skoro 25 let a 11 měsíců po porodu dcery mám 56 kg k 178 cm. Jím do sytosti (nejsem tedy veganka), trochu cvičím (jóga, posilování) a menstruaci mám pravidelnou. Tím chci říct, že někdo prostě dospívá opravdu později a většinou se jedná o přirozeně hubené holky :-) Pokud se cítíš dobře, jíš do sytosti a zařazuješ do jídelníčku dostatek tuků i proteinů, nelámala bych to přes koleno. Gynekologie je v dnešní době bohužel postavená na umělé hormonální léčbě, na čemž těžce vydělávají farmaceutické společnosti. Naštěstí působíš jako velmi inteligentní holka, a sama chápeš, že hormonální injekce na vyvolání krvácení nic neřeší. Pokud se menstruace dál neobjeví a budeš mít starost, radši bych přešla k jinému gynekologovi, který bude pátrat po příčině nepřítomnosti cyklů, než se ho snažit za každou cenu hormonálně vyvolat. Přeju hodně štěstí. :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist