Příspěvky v těhotenství, přídavky na mimčo

Otázku položila: liiida 24.11.2011 8:55

Ahoj! Chtěla bych se vás zeptat, kdo máte přehled nebo nějaký odkaz na tuto problematiku. Jsem v 19.tt, TP mám 21.4. 2012. Momentálně ještě bydlim v podnájmu s přítelem ve městě, kde jsem dřív studovala (VŠ), ale studium jsem nedokončila. Přítel tu pracuje. Na konci ledna se budem stěhovat zpět domů, společné vlastní bydlení nějaký ten pátek ještě nebudem mít. Tudíž budu bydlet doma, kde jsem normálně do teď hlášená. V bytě bydlí jen už táta, který nemá příjem asi víc jak 12 000 Kč a já jsem také bez příjmu. Jako studentka vim akorát, že mám po porodu nárok na rodičák. Ale prý bych právě měla mít nárok na nějaký příspěvek na bydlení a pak na mimčo, jako dorovnání do životního minima? A ještě bych vlastně měla dostat porodné, když příjem domacnosti je pod cca 16 000Kč? Co zprostředkovává Úřad práce a co sociálka? Má na to vliv uznání otcovství a že by mělo mimčo příjmení po otci? Mám v tom chaos... na pracáku se mě ptali, jestli si chci zažádat o podporu, ale ta se týká jen práce, ne? Prosím, podělte se o zkušenost, jsem z toho zmatená :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky asi tě nepotěším,ale úřady nezajímá kde bydlíš. Pokud přiznáš otce dítěte, tak se bude počítat jak tvůj tak jeho příjem a je jendo že nemáte společnou domácnost - takže pokud ty bydlíš v Praze a on v Brně a přiznáš ho do rodného listu jako otec,tak se budou počítat oba přijmy. Takže tvého taťku tam vůbec nebudou počítat. Co se týká toho příspěvku na bydlení, učitě se obrať na sociálku a zažádej o to, za pokus nic nedáš.

  • Verousek8924.11.2011 10:38

    Když uvedeš otce dítěte, tak se bude počítat váš příjem - tzn. tvůj a tvého přítele. Takhle to máš i na porodné, kde je hranice 16.992Kč, to samé přídavky na dítě, ale ty jsou mám takový pocit na příjem rodiny (nejen rodičů dítěte), ale hranice je stanovená jak pro porodné, tak pro přídavky na děti stejně.
    Všechny tyhle ty věci najdeš na stránkách ministerstva mpsv.cz. Tady je přesné znění příspěvku na bydlení: "Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem." Tudíž by ses na to musela zeptat, nebo si to spočítat. Ale určitě je nejlepší zajít si na sociálku a na všechno se tam zeptat, nebo si zavolat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 595 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist