Plavání (sport) v těhotenství ?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #322881 19.9.2017 10:20

Ahoj, prosím Vás, jsem 26 tt a do ted nedelám žádnou aktivitu u které byc se trochu hýbala, pred tehotenstvím jsem hodne jezdila na kole a in-linech... Ale co jsem těhotná tak zatím nic. Jde mi o to, že jen ,,hnípu" doma a nehejbu se a jen tloustnu. Chtela bych neco začít dělat, jenže nevím co. Vymyslela jsem, že budu aspoň jednou týdne chodit do kryteo bazénu plavat, ale to se přáteli nelíbí a bojí se, že to je prý nebezpečné....... Přitom já vím, že těhotný chodej plavat. Už jsem si i koupila tampony do vody, abych se chránila, ale proste me vydesil, že se bojím už taky, tak se ptám, co si o tom myslíte ??? abych nechytla nejakou infekci a nepotratila :-( cetla jsem ze je plavaní pro tehotne super, ale kazdy ma jiny nazor.
Jeste se zeptám, co jineho bych mohla delat krome toho plavání ??? Abych se trochu na porod pripravila ? Cvicení pro tehotne je moc drahé a to si nemuzu dovolit.
Stale hledám zpusoby, co delat, už se zadýchám i pri chuzi do malejch schodu :-(
- Jak se na porod pripravit ? Chodili jste na kurzy predporodní ?? To se me moc nechce.... Díky moc ! Chci mít pocit, ze jsem aspon neco pro ten porod udelala. A né že jsem se na vše vykaslala. Snad mě chápete. :-)

  • 19.09.2017 13:58:19 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Kamkri19.9.2017 10:33

    Ahoj, já jsem teď 14.tt a zatím jsem taky nic nedělala, ale ráda bych (před otěhotněním jsem cvičila pilates). Ptala jsem se svého lékaře a ten mi zakázal jen skákání a vzpírání :-D. Plavání mi naopak doporučil jako výborné. Těhotné mají zakázané plavání/koupání se jen v přírodních koupalištích (rybníky, jezera) - a to právě kvůli infekci. Chlorovaná voda by měla být v pohodě.
    Já teda zkusím zajít na pilates a uvidím, jestli mi bude dělat dobře ... jinak, plavání to jistí ;-).
    Na předporodní kurz půjdu - už se ptal i manžel, jestli může se mnou - asi taky chce být víc v klidu a vědět, co ho čeká :-).

  • Petrakim19.9.2017 10:48

    Já jsem 12 tt a normálně po ránu cvičím (10 minut) různé cviky protahovací, mírné posilování nohou a zpevnění pánevního dna + záda. Také se věnuji svižným vycházkám (nejlepší jsou v lese v nerovném terénu - u nás jsou samé kopce jak na horách) a když jdu z obchodu s 6 kg nákupu do kopce, tak to je taky pěkná posilka. Nevím, ale holky, moc ten (ne)pohyb řešíte. Pokud vyloženě neposilujete břicho, neběháte (nadměrné otřesy), tak vaše miminko vše ustojí a ba naopak lépe se připravíte na zátěž při porodu (myslím kondičně). Dokonce jsem na youtube našla těhotné instruktory zumby, streetdance a vesele tam v 22-27 tt předcvičovaly, a já si také jednu sestavu s nimi dala (to bylo kolem 7 TT, prostě jsem neodolala). Je to o tom, na co se cítíte. Ale je pravda, že třeba do bazénu bych měla tak trochu strach vlézt právě kvůli infekci a raději volila ty svižnější vycházky. Známá takto na vycházky chodila ještě v den porodu, pár dní před termínem si dala tůru po horách a porod byl v pohodě - když chodila na cvičení s těhotnými, ostatní holky kolem funěly, jak nemohly a ona v poho, protože byla zvyklá se hýbat. Já to dělám podobně a doufám, že porod pak udýchám.

  • já bych řekla, že ideální je chůze - procházky. Nestojí to nic, tělo se přirozeně hýbe.
    Ten bazén může být problematicky, protože spousta těhotných trpí na kvasinky a s bazénem je to pak ještě horší.
    podle mně pokud jsi dosud nedělala žádnou takovou aktivitu, tak není zase až tak dobré s tím začínat, pokud máš problémy se zadýcháním se i jen do schodů. Nevím, ale hledat aktivitu pro to, aby jsi měla nějakou aktivitu, je špatná cesta. Aktivitu by jsi měla hledat kvůli tomu, že tě zaujme a baví (a třeba jsi ji dělala už před těhotenstvím) a ne hurá akce, jsem těhotná, musím se víc hýbat ...

  • plavání je určitě v pohodě. Cviky na posílení pánevního dna zvládneš doma podle internetu :-) A jinak je dobrá svižná chůze. Na porod to chce hlavně výdrž, takže aerobní cvičení.
    A to pánevní dno se naučit jednak posilovat, ale i aktivně uvolňovat, velmi to pak urychluje otevírání a porod ;-) Já jsem se to teda správně naučila až právě na těhotenském cvičení, mimochodem většina pojišťoven přispívá těhulím na různé aktivity, i na cvičení

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 601 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist