Neplánované těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #42325 9.8.2012 12:37

Chtěla jsem se zeptat, mám takový velký problém a nevím, jak se rozhodnout. Jsem těhotná, je mi 20, přerušila jsem školu a jsem na pracáku. Zatím to nikdo neví, krom mého přítele. Bohužel naše finanční situace je špatná a bojíme se, že to neutáhneme. Prošli jsme si vše pro a proti. Byla jsem rozhodnutá jít na miniinterupci. Ale pořád nad tím přemýšlím, jestli je to správné rozhodnutí. Je mi do breku a taky se třeba bojím, abych pak mohla mít ještě děti. Prosim alespoň o malou radu, co mam dělat, jinak se z toho vážně zblázním!!!

No já spíš nechci, aby miminko bylo nějak omezované. Vždy jsem si představovala, že když budu mít to malé, tak mu budu chtít dát vše plnohodnotně, ale vážně si nejde život naplánovat. Hážou semnou hormony ze strany na stranu. Mam čas do pondělí, v pondělí se musím už rozhodnout. Čim se to víc blíží, tim je to horší. Přítel pracuje, nevím ale, co okolí, ještě jsem to s nikym neřešila, chtěla jsem se nejdřív rozhodnout s přítelem a pak to oznámit ostatním, ale nějaké názory od lidí jsem potřebovala. Děkuji moc.

Přítel řekl, že mě do ničeho tlačit nebude, miminko by si chtěl nechat, ale bojí se, aby jsme to právě zvládlii ( má 18000 a z toho platí 6000 dluh). Už takhle nemáme dost peněz pro oba, takže právě uvažujeme. Dítě taky beru jako dar, který se nemá odmítat. Mám známou, co nemohla otěhotnět a cítila jsem s ní a nikdy jsem se do tý situace nechtěla dostat. Ještě jsem se chtěla zeptat jestli někdo alespon orientačně neví, kolik je mateřská, když jsem nepracovala. Prý je to i jinak, když jsem na pracáku, než kdybych otěhotněla na škole. Jinak přítel mě drží, stará se o mě a bude respektovat jakékoliv moje rozhodnutí.

Tak jsem tedy skončila v nemocnici včera, dnes mě pustili na víkend domu, ale v pondělí se vracim. Mám podezření na mimoděložní těhotenství. Ale chci se zeptat jestli je možno, když se mi na 6 testech objevily 2 čárky, jestli nemůžu být třeba jen v 1 nebo 2 týdnu zatím. Kamarádka byla ve 3 týdnu a už to na ultrazvuku vidět bylo a mně stále nic nenašli :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nech si drobečka. Ikdyž to z financema není nejlepší, spousta lidí to zvládla a není důvod proč by si to třeba nezvládla taky a určitě máš spoustu lidí okolo, který ti pomůžou. A hlavně, když teď si to necháš vzít, myslím si, že to budeš mít stále v paměti a až budeš drobečka chtít nemusí to jít hned a budeš z toho nešťastná.

  • evca.knytlova9.8.2012 13:00

    Rozhodně je tvoje věc jak se rozhodneš a je to tvůj život a nikdo ti nemůže psát, že máš udělat to či ono, ale rozhodně bych ti řekla, ať to všechno pořádně zvážíte. V dnešní době je opravdu spousta párů, které se snaží o mimi strašně moc dlouho a není jim dopřáno a trápí se a tobě se dostalo tohodle krásného daru a můžeš mít krásné a zdravé miminko, co by za to jiní dali. Špatná finanční situace není argument, když se chce tak se dá vše zvládnout třeba i za pomoci rodiny a známých, ale pokud si dítě chcete ponechat, tak finanční situace pro mě není argumentem jen záminkou jak nebýt za tu špatnou proč jít na potrat, to je můj názor. Ale pamatuj, že rozhodnutí už zpět nikdy nevezmeš a bude tě to třeba trápit celý život, také jsou takové případy, ale to musíš vědět sama jakou máš povahu a jak to cítíš a jak to chceš, to je na tobě.


  • Na co se chceš ptát okolí?Tady jde o tebe a o přítele a o miminko...pokud se rozhodnete mimouška si nechat nikdo jiný ti do toho nemá co mluvit.Není ti 15 let.A dítku je důležitější dát lásku než aby mělo kupu hraček a značkové oblečky...Pamatuj i na to že už nemusíš znovu nikdy otěhotnět a co potom?!A co na to přítel?!Chce si mimi nechat?A nezapomeň na to že budeš mít rodičovský příspěvek a přídavky...dostaneš porodné...takže finance které investuješ na základní výbavičku se ti vrátí..možná to zní hloupě co teď píšu o penězích ale já taky počítala....

  • Verousek899.8.2012 13:33

    Je od vás velmi chvályhodné, že se takto rozumně rozhodujete, nebudu ti říkat, jestli si máte miminko nechat nebo ne, protože to je vaše rozhodnutí a je to na Vás, jak se rozhodnete, ale držím vám palce, abyste se rozhodli správně. Hodně záleží na tom, jestli máte kde bydlet, kolik by vám částka za bydlení měsíčně z rozpočtu vzala. Určitě bych se na tvém místě podívala, na jaké příspěvky byste měli nárok, hodně se to odvíjí od toho, že tvůj partner už pracuje. Když pracuje, pro získání příspěvků se to zjednodušuje a v takovém případě by byla šance, že byste to zvládli :) Stát nabízí nejen rodičovský příspěvek, ale i třeba přídavek na dítě, příspěvek na bydlení,.. A pokud byste se třeba vzali, tak by si tvůj partner mohl ještě uplatňovat slevu na manželku z daně. O všem si v klidu popovídejte, propočítejte a pak se rozhodněte :) Přeji moc moc štěstí a pevné nervy při rozhodování.

  • Simea9.8.2012 15:39

    Pokud mas pocit, ze to nezvladnete, okoli nepomuze.. Bez zazemi, bez penez.. ja bych na tvem miste sla na potrat.

  • A přítel pracuje nebo je také student? Já jsem totiž také studentka a manžel pracuje, v říjnu dostanu rodičák a v pohodě finanční situaci zvládáme.

  • Je určitě zodpovědné, že se takhle rozhodujete a chápu, že finanční situace může být špatná. Kdybych se ale měla rozhodovat já (je mi 23let), tak bych na potrat nešla. Je to veliké riziko a později bych si to malé hodně vyčítala. Spíš bych si zjistila, jestli nemáš nárok na nějaké příspěvky, dotace a zkusila se aspoň trošku zabezpečit. Pokud máš dobrý vztah s rodiči, určitě aspoň trošku vypomůžou :).

  • Ahojík.Být v tvojí kůži tak si miminko nechám.Pořád jste na to dva!Já byla maminka v 18 letech a zůstala jsem sama.Jsem šťastná že jsem nešla na potrat.Mám nádherného 8 letého syna.Tohle jsou rozhodnutí které nejdou vrátit zpět!A nezapomeň na to že můžeš dát život novému človíčkovi....bude ti říkat mami!!!A jsou ženy které nikdy tohle slovo neuslyší a ty můžeš mít dítě a dítě je dar!

  • evca.knytlova9.8.2012 13:25

    Chápu, že je to těžké a že chceš miminku dát vše potřebné, ale nejdůležitější pro něj bude tvoje láska a není důležité jestli bude mít značkové oblečení poslední módy a když tvůj přítel pracuje tak bych neviděla zase takový problém abyste to zvládali tak špatně jak popisuješ. Prostě to není o těch penězích jak píšeš, aĺe musíš to malé sama chtít a s tím ti nikdo nepomůže. Tak ještě pořádně přemýšlej a dej potom vědět jak ses rozhodla, já budu doufat, že to bude ve prospěch toho maličkého co máš v bříšku :)

  • ahoj, nenapsala jsi nám, jak se k tomu postavil tvůj přítel, což je taky důležité. Jestli v něm máš oporu nebo nechává rozhodnutí jen na tobě.
    Já zůstala na konci těhotenství sama s prckem v bříšku, musela mu vše potřebné nakoupit ze svých peněz a ještě jsem se z podnájmu musela na čas vrátit ke své rodině, protože jsem bydlení jinde neměla jak zaplatit. Dítě mělo po narození ještě nějaké zdravotní potíže, takže dost peněz stály léky, rehabilitace, ježdění po doktorech. Rodina mi finančně neměla jak pomoct, sami na tom nejsou nijak dobře. Náklady na dítě byly a jsou stále dost vysoké, spousta věcí se dá sehnat používaných ale nezničených levněji z internetu, sekáčů nebo odkoupit od známých, kterým děti z oblečení odrůstají.
    Sedněte si spolu doma, spočítejte přijmy partnera + rodičák, který budeš dostávat a výdaje a potom začnětě jednat. Jednoduché to mít nebudete, ale jste na to dva, tak dejte hlavy dohromady, je to váš život, tak se o něm rozhodněte vy a neohlížejte se na názory ostatních, ti nejsou ve vaší kůži. Miminko je sice něco úžasného, ale taky spousta starostí.

  • mateřká se dělí podle toho na jak dlouho ji chceš....http://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/223792-kalkulacka-rodicovskeho-prispevku-zmeny-od-roku-2012#rodicovska
    tady si ji můžeš vypočítat...pokud by jsi cokoliv ze sociální sféry potřebovala stačí napsat.S tím ti ráda poradím a pomohu...

  • Hani29.8.2012 15:41

    Ahoj, nečetla jsem tady všechny odpovědi a reakce, ale můj názor je si miminko určitě nechat. Mám dvě děti a teprve jejich narození dalo mému životu ten správný smysl. Já vím, každý to může vidět jinak, ale děti jsou dar. Vím, že chceš dát prckovi to nejlepší, ale spoustu krásných věciček se dá pořídit třeba od maminek, které po prvním dítku věcičky rozprodávají. Já třeba nekupovala ani kočárek. Pořídili jsme ho za pár korun po jednom dítku a byl perfektní, neměl žádnou vadu a službu nám udělal, jako ten nový. My taky nemáme moc peněz, oblečení dětem vybírám v sekáči, ale nikdo by to nepoznal, chodí krásně oblečené jako jiné děti. Malé děti toho zase tak moc nepotřebují.
    Pokud má přítel práci a je Ti oporou, tak určitě dejte mimískovi šanci. Držím palce, ať se rozhodnete správně. Hodně štěstí!

  • Ahojky já bych si drobečka nechala.. je mi taky 20 let přítele máme zázemí taky jsme spolu 4 roky a 2 měsíce bydlíme spolu a z příjmu prostě vyžijeme bo musíme spousty lidi nám dali penízky ale to při porodu mimíska jinak jsme všechno scháněli samy hlavně na bazárkách a pod.Když nebudeš potřebovat nobl kočárek luxusní oblečení značkové botičky a pod myslím,že by jste to mohli utáhnout pravda dát miminku to nejlepší je někdy záhul ale věřím že i z méně financemi se to dá zvládnout vždyt mimčo není jen o penězích a o drshých věcech.!!
    Já sem nyní velmi spokojená a nikdy bych nemněnila,Psala jse že se bojíš že paknebudeš mít děti věř že bych tohle sama nepřekousla "chybu" života" a potrat.Má kamarádka dnes už by její drobek capal šla na potrat minulý rok a když viděla to naše zlatíčko docela zasmutnila a smutným hlasem prohlásila,že dnes už by mněla taky bohůžel její grrr přítel jí spíš dotlačil k potratu.Dělej jak uznáš za vhodné ale to miminko si nevybralo Vás,ale vy jste si vybrali jeho co se stalo stalo se... rozhodně bych za to nesla následky jsou rodiny kde děti mají třeba dvě a jeden rodič pracuje a mají třeba stejný příjem jako vy dva dohromady a taky musí zvládnout.Ono v našem státě kdyby jsi se mněla dívat na to,že chceš miminko až mu budeš moci poskytnout vše tak nemůžeš mít miminko nikdy!Pevně věřím,že se rozhodneš správně držím palečky

  • po porodu budeš mít rodičák jako každá jiná žena ve výši 220000 Kč. a protože partner pracuje, tak v případě, že ho uvedeš do RL a je možné stanovit mu denní vyměřovací základ, budeš si moct zvolit i variantu - dobu a částku po kterou chceš rodičovský příspěvek čerpat. v případě 3let doma s dítětem to je kolem 7000Kč. navíc si partner bude moct uplanit slevu na dani na dítě, což udělá taky nějakou korunku. pro mateřskou by se tu tuším bralo jinak v případě, že by jsi studium řádně dokončila, pokud jsi ho přerušila, tak budeš mít ten rodičák hnedka po porodu. jak je tos tím, když jsi na pracáku, to bohužel nevím. ale tedka by tě stejně nikdo nezaměstnal, takže jim to na pracáku klidně řekni a oni na to budou muset brát ohled :-)
    mimčo ti to vše vynahradí. a finančně to taky zvládnete, neboj :-) máš oporu v partnerovi a to je hlavní. a rodiče z obou stran určitě vypomohou taky, i když zpočátku budou brblat, že jste na mimčo měli ještě čas.

  • Pokud ti můžu poradit rozhodně si miminko nechej:) mě je 21let,v říjnu jsem porodila syna a i když je pravda že byl plánovaný jsem nejštastnější na světě,taky zijeme jako spousta lidi,nemame na zedne vyskakovani ale já si miminko moc přála a pokud člověk chce podle mě se to dá vždycky nějak zvládnout,za těch 9měsícu si postupně všechno nakoupite i starší na tom nesejde,chápu že chceš pro své mimčo to nejlepší,dopřát mu vše co si bude přát ale uvědom si že když se ho teď vzdáš nebude mít vůbec nic ani právo na život.Mé známe je 30let a moc si přála miminko jenže 3krat samovolně potratila a nedávala už si žádnou naději ani uměle oplodnění nezabralo,byla zoufalá a nakonec se povedlo ted ma mesicni holcicku a povedla se jim normalni cestou ale chci rict ze otehotnet neni pravidlo a uz vubec ne samozrejmost,aby si toho za par let nelitovala.a miminko je dar a nejuzasnejsi pocit na svete kdyz ho drzis v naruci.já taky jednou samovolne potratila a hodně mě to dostalo,dlouho jsem se z toho vzpamatovavala a myslim si ze roků už máš taky dost,aby si mohla mít dítě,a na pracáku jsem taky byla a zvládame to a mám pocit že rodičovsky příspěvek je ted od noveho roku na 3roky 7100kc ten dostavas po narozeni mimca.tak hodne stesti,at se rozhodnes jak koli:)

  • jak se zdá, tak to asi příroda vyřeší za tebe...

  • evca.knytlova14.8.2012 8:41

    To nevím jestli by takhle brzo ukázal test těhotenství jak píšeš 1 nebo 2 týdny, to se mi zdá málo. Ale teda nechápu jak u tvé kamarádky mohlo být vidět těhotenství na ultrazvuku ve 3 týdnu. U mě bylo vidět až kolem 5 až 6 týdne a prý to dřív moc vidět není, max. ve 4 týdnu je něco trochu rozpoznat, ale spíš až dýl. Tak uvidíš jak to dopadne. Dej vědět :)

  • Sydzej609.8.2012 12:51

    ahoj mimčo si nech.určo to zvládnete.já přerušila taky školu a šla na pracák.a přežili jsme všichni.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 743 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist