Nehormonální antikoncepce

Otázku položila: Bývalá uživatelka #183416 17.12.2018 23:28

Zdravíčko vám všem.
Chtěla bych se zeptat, co byste mi doporučily, nedoporučily, případně co si myslíte.
Jde o to, že odmítám používat hormonální antikoncepci (když vidím, jak má máti trpí bolestmi hlavy, jak ji gynekologové obecně předepisují ve velkém, až se z toho stává lobby... je to prostě svinstvo).
Děti ještě nějakých pár let neplánuji, takže se řídím metodou plodných a neplodných dnů. Jenže poslední dobou mám docela nepravidelný cyklus. Ten poslední trval 39 dnů, cyklus předposlední 38 dní. Nejsem si tak úplně jistá správností výpočtu plodných dnů. Vždycky po menstruaci počítám s pravidelným cyklem 28 dnů a z toho pak vypočtu ty plodné dny. Ale co když se ten cyklus protáhne a bude dlouhý až těch 40 dnů? Předpokládám, že z mých vypočtených plodných dnů jsou rázem dny neplodné, ale hlavně z vypočtených neplodných dnů jsou některé plodné. :-(
Chtěla bych se zeptat, jakou nehormonální antikoncepci byste mi doporučily (nebo naopak nedoporučily) během plodných dnů. Nechci partnera trápit kondomem jen proto, že odmítám hormonální antikoncepci. Zaujaly mě spermicidní čípky, krémy a pěny. Ale účinnost je prý nízká. Máte s tím prosím někdo nějakou zkušenost?
Děkuji vřele :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Osobne ti s antikoncepci neporadim. Nikdy jsem zadnou nebrala. Po porodu jsem chtela nehormonalni telisko, ale po cisari se pry muze az za rok. Tak jsem si tedy nechala napsat hormonalni antikoncepci Azalia nebo tak nejak se to jmenuje. Koupila jsem ji prinesla domu a od pritele mi bylo sdeleno, ze se mnou radeji nebude spat, hlavne abych takovy svinstvo nebrala. Takze nakonec stejne pouzivame kondomy. Nejak nevim proc bys ho mela trapit. Kde je psano, ze se chranit musi zeny? Myslim si, ze zeny pak "oddrou" doast s detma. Tak proc muzi na tech par chvil tohle nemuzou prekousnout?

  • já bych teda plodné dny nepočítala, hlavně ne tak, že očekáváš cyklus 28 dní a přitom je reálně o 10 (i více) dní delší.
    pokud počítat tak od očekávaného termínu ms odečíst 20 dní (luteální fáze jako max 16 dní + životnost spermií 4 dny) a to je doba kdy se dá očekávat začátek plodných dnů, a pak -10 dní kdy by mohl být konec plodného období (luteální fáze 10 dní jako krajní doba).
    ale počítání je celkově nespolehlivé.
    cyklus 38-39 dní není nepravidelný, ale pravidelný. nepravidelnost se projevuje podstatně vyššími výkyvy než +-3 dny.
    co bych doporučila, tak měření BT (chce to trošku cviku a sledování sebe sama a pečlivosti), ale dají se tak dobře vysledovat plodné dny a i očekávající příchod ms.
    spermicidy osobně nemám odvahu v předpokládaných plodných dnech samostatně používat, takže je necháváme spíš na předpokládané neplodné dny (jako nějakou jistotu, pokud by se plodné období posunulo) a jinak fungujeme s kondomem, což zase není až tak zlé pokud se vybere správná velikost i tlouštka kondomu (síla materiálu z kterého je vyrobený).
    v plodném období bych spíš brala 2 nehormonální metody - zmíněný spermicid+pesar jsou dobrá kombinace, navíc obojí se může zavést už několik hodin před očekávaným stykem a tak si neničit ten okamžik, kdy najednou je chut.

  • Jestli se chceš řídit plodnými a neplodnými dny, tak doporučuji nejdřív několik měsíců měřit bazální teplotu, abys z toho vyporozovala v jakém období dochází k ovulaci a v tyto dny si dala pozor. Počítání podle kalendáře nemusí být vůbec přesné. My jsme s manželem po vysazení HA používali kondom a nikdy mu to nijak nevadilo. Sám říkal, že vůbec ani necítí, že ho na sobě má. Nijak nás to v sexu neomezovalo, takže za mě je kondom prostě jistotka a žádný hormonální svinstvo brát nemusíš.

  • Tie spermicídy sú podľa mňa oveľa väčšie trápenie ako kondóm, na ten si síce tiež chvíľu zvykáš, ale časom ti to už príde normálne a je to oveľa praktickejšie, jednoduchšie aj keď nie ste doma. Ak tak to môžeš skombinovať s meraním bazálnej teploty a po ovulácii už ísť bez kondómu. Najistejšia a najjednoduchšia možnosť podľa mňa.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist