Nechat, nenechat?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #40809 10.3.2011 16:43

Jsem na začátku těhu, ale jsem je mi 17 za 2 měsíce 18, bydlím u rodičů a s partnerem rodiče žijou od výplaty k výplatě... Nevíme jestli si to nechat nebo ne. Oba rok a půl školy před sebou ( já si to odložím a určitě dodělám už jenom kvůli malému, a přítel si to dodělá). Další problém jsou peníze.Kdybych si to nechala partner si určitě něco najde, jen nevím jestli dostanu nějaké příspěvky na malé. Ale mám strach z potratu, trpím leidenskou a potom se mi může stt že se sníží procento možnosti otěhotnění. Poradte nechat nebo nenechat? Postaráno o to bude na 110% . Děkuju.

A ted tu je jiný problém.... chceme si to ( "to" proto že nevíme jestli bude holčička nebo chlapeček tak je to mezitím "to" ) nechat, ale ted začali jeho rodiče... Pokud si to necháme tak ho vyhodí z bytu... U nás bydlet nemůže páč 8 lidí rodiče neutáhnou... A pokud si ho nenecháme nemusím mít později děti... Nebo opravdu budu trpět depresemi apod... Mám k tomu občas sklony ... A potom hormony budou "hecovat"....

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • NECHAT :))))))))) A MOC DRŽÍM PALEC, AŤ JE ŠTĚSTÍ NA TVÉ STRANĚ. Krunky určitě dostaneš od státu. Myslím si, že čtyřletou variantu a v tvým případě i porodné. Takže pro začátek něco je ;)))

  • Simone10.3.2011 17:12

    Souhlasím s anonymní uživatelkou a ještě dodám, že já mám z tebe pocit, že ses už vlastně rozhodla a spíš chceš jen utvrdit v tom, že je to správné rozhodnutí. Protože na jednu stranu se zde ptáš, zda si "to" nechat, ale hned dodáváš, že bys školu dodělala kvůli miminku a že by o něj bylo na 110 % postaráno. Poradit ti nemůžu, ale řeknu ti svůj názor: já děti ještě nemám, jen vidím, jak to chodí u kamarádek a jedno je jisté - tvůj život už nikdy nebude jako dřív, a to v pozitivním i negativním slova smyslu. Jakmile se staneš matkou, život se ti obrátí o 360° a bylo by nefér, kdybys to tomu malému pak jednou vyčítala. Já tě nechci přesvědčovat, abys šla na potrat, spíš naopak, ale chci ti říct, že se jedná o závažné rozhodnutí, kdy finanční stránka není to jediné.
    Další věc je tvůj přítel: jak se k tomu staví? Jak jste spolu dlouho? Protože mít dítě je nápor i na partnerský vztah a pokud na to partneři nejsou připravení, je to o to těžší.
    A co vaši? Jak se k tomu staví? Podpoří tě, pomůžou?

    Dostala ses do situace, kterou musíš hodně zvážit, ale zároveň musíš jednat i na základě svého srdce. A jedno je jisté: ať už se rozhodneš jakkoli, tvé rozhodnutí ti už jednou provždy změní život.

  • Jsem toho názoru,že život je dar,z toho vyplývá vše.Znám jednu dívčinu,co se jí v listopadu narodila holčička a ona si u toho dodělává školu.Pomáhají jí rodiče,nevím přesně jak to mají,ale jde to.

  • Ahojky, taky mi pripada, ze jste nakloneni spis na stranu, ze si to nechate a potrebujes akorat slyset, ze to je spravne rozhodnuti. Ja si myslim, ze mas velkou podporu jak od pritele (kazda to nema) tak mozna i od rodiny a vis, ze se o prcka postaras na 110 procent, pak si dodelas skolu,...... pokud uvazujes takhle, tak ja ríkám ANO, nechejte si to. Penizky jsou potreba,ale myslim, ze vy to zvladnete pokud si pritel najde práci. Spousta holek nema pritele a ani zastani rodiny a jdou do toho. Preji ti hodne stesti a pak dej vedet jak reagovali rodice.

  • podle toho co píšeš, je poznat, že se dítte vzdát nechceš, určitě ve Tvém věku nebude situace jednoduchá, ale potrat je věc, kteoru by sis třeba do smrti vyčítala, zvláště pokud by díky mutaci leiden byl problém s dalším těhu, prober to s rodiči, a pokud po tom dítěti opravdu oba toužíte, když už je na cestě, nedávej ho pryč, celý život by jsi žila s výčitky!!! zvládly to jiné mladé holky, i mladší, zvládnete to taky!! přeju hodně štěstí

  • To musíš vědět ty, jestli si miminko nechat anebo nenechat. Nejlépe znáš svojí situaci. Ale za sebe říkám, nech si ho. Nejsi zase tak mladá, aby se to zvládnout nedalo. Při své práci vidím hodně holčin jako jsi ty, některé i mladší a zvládají to. Pokud máš partnera a rodinu, kteří se za tvé rozhodnutí postaví a pomohou ti, máš vyhráno. Budeš samozřejmě pobírat rodičovský příspěvek a měla bys dosáhnout i na přídavek na dítě. Záleží, jestli si tvůj partner najde práci a kolik bude vydělávat. Psala jsem to dnes u jiného příspěvku, že zrovna čtu knížku o potratech, o tom, jaké ženám způsobují psychické problémy. 86% procet žen, když se ohlédne zpátky lituje, že se svého dítěte vzdaly, že ho úmyslně potratily. Je to krok, který nelze vzít zpět. Tyto ženy mají noční můry, rozpadají se jim vztahy, trpí depresemi a tak bych mohla pokračovat ještě dlouho a dlouho. Potrat s sebou přínáší i další zdravotní rizika. Může způsobit neprůchodnost vejcovodů, může se při zákroku vytvořit ruptura na děloze, může se začít nedostatečně uzavírat děložní čípek. To vše jsou věci, které vedou v budoucnu k potratovosti nebo přímo neplodnosti. Jistě, někdo mi může oponovat, že se to stává zřídka. Ale zřídka neznamená nikdy. A vyčítat si později, že nemohu mít děti, když k tomu ještě trpím vážnou nemocí a mohla jsem něco podobného předvídat, bych nechtěla. Myslím si, že je víc "pro" pro život miminka než "pro" pro jeho smrt :o)

  • To záleží jen na tobě :). Tady ti sice každý napíše jeho názor...ale nezná tě a neví jaká jsi nebo nejsi. :) Tahle věc je čistě tvoje rozhodnutí :* :* každopádně ať se rozhodneš jak chceš.. držím palečky :* :*

  • No už jen z tvého projevu se mi nezdá, že bys byla na dítě připravená.... Bude o to postaráno??? Ono to není to..ale je to tvoje dítě přeci... Musíš zvážit všechna pro a proti... Řekla jsi to už rodičům? jestli ano jak reagovali..jestli ne jak myslíš že budou reagovat..partner to ví? Jak jsi se chránila když jsi nechtěla otěhotnět? Já ti tu nechci davat kázání...já když mi bylo 17 jsem byla na stejno jak ty...škola, bydlení s rodiči, partner nezajištěný...těhotná jsem tedy nebyla ale asi bych nebyla schopna dat dítě pryč at už by to neslo jakekoliv nasledky.. Nikdo ti tu nemuže radit jestli si dítě nechat nebo ne, musíš vědět nejlíp sama jak by jsi na tom byla..a jeste s tvou nemocí jestli bys jeste nekdy mohla děti mít..Vím, asi jsem ti moc nepomohla..ale ono t ani nejde..:(

  • jsem rozhodně proti potratům pokud těhotenství neohrožuje život matky popřípadě je postiženo tak že by nemělo šanci na plnohodnotný život. Poradit v takovém případě nikdo nemůže, musíš se rozhdnout sama. Jsem dítětem mladé matky mám z ní pocit že celej život trpěla tím o co všechno přišla, nikdy jsme pro ni nebyly priorita, vždycky bylo pro ni všechno důležitější než já nebo moje mladší sestra. Segra nakonec spachala sebevraždu když jí bylo 14 a já jsem teda přežila, matce to vyčítat nemůžu, ale myslím si že kdyby se víc chovala jako matka a ne jako sobec, pro kterýho je důležitá jenom a jenom vlastní osoba, tak sestra mohla žít. Takže pokud si "to" necháš, tak prosím tě pochop že je to opravdu zodpovědnost a všechno co uděláš ovlivní život "toho malýho" na 1000%. můžeš ještě dát prcka k adopci, pokud si myslíš že by ses o "to" nedokázala dobře postarat. nevím jak to funguje ale je to taky možnost, pokud jsi mlada a zdrava tak by to melo nejak jít a určitě to pro to dítě bude výhodnější než když půjdeš na potrat.

  • Ahoj, mně je 22 let, jsem v 17 tt, a ze začátku jsem měla stejný myšlenky jako ty...Jestli to zvládneme...A teď??? Teď si neumim vůbec představit, že bych měla o prcka přijít. Je to to nejhezčí,co ti život může dát...
    Ale pokud o něm mluvíš jako o "tom",. tak je vidět, že k němu žádný vztah ještě nemáš...Je to tvůj život, ale nezapomínej, že teď už rozhoduješ i o životě prcka, a nikdo nemá právo ukončit život někoho jiného...

  • Já být na tvém místě tak si asi sednu s přítelem a vše proberu.
    Jestli je 100% rozhodnutý si dítě nechat,připravit ho i na to, že to nebude jednoduché a pokud bude souhlasit jednala bych dál.
    Určitě počítejte stím, že doba je zlá, práci vůbec nemusí najít.Spočítala bych si taky, jak rodiče můžou pomoct.Píšeš,že jeho určitě ne, tak co tvoji rodiče? kde budete bydlet ? Mě třeba při nejhoršim napadá,pořídit si s rodiči větši baráček a udělat si tam alespoň patro jen pro vás, ale to mě jentak napadlo.
    Dále... Výbava atd, stojí dost.
    Takže další můj krok by byl rozhovor s rodiči.
    Já bych asi nejdřív šla za mámou, ale nevím jak to más se vztahy s rodiči ty.
    Asi bych hrála na city a taky jim řekla, že při tvém onemocnění,hrozí že další těhotenství se nevyvede.
    Všechno bych prodiskutovala a jednala podle toho dál ..
    Protože ve vaši pozici nezáleží jen na vás, ale na rodičích, jestli vám pomohou, popřípadě poprosit o pomoc prarodiče atd..
    Každopádně já jsem pro, aby sis dítě nechala.Ale říkám to takhle od ´´stolu´´ve tvé situaci nejsem a živit ho nebudu.
    Takže můžu jen radit.Ale každopádně bych se k tomu postavila zodpovědně a řešila celou situaci,momentálně vaši finanční.
    Ale píšu tady opravdu jen svůj názor a co bych asi ve tvé situaci dělala já.
    Každopádně ti držím pěsti a určitě dej vědět jak to dopadlo.
    Já bych možná byla takovej srab, že kdybych si myslela,že mě rodiče budou hnát k potratu,tak bych radši čekala do 12tt , protože pak už to nejde a řekla jim to potom, ale jak sme psala jsem srab a neumim lhát,takže tohle bych asi nesvedla,ani neni dobré jim lhát.
    Ale přeji ti moc štěstí a určitě dej vědět jak si dopadla,budu držet palce.

  • Moc ti neporadím,ale udělala bych vše pro mimčo.Můžu ti dát akorát kontakt na linku pomoci: http://linkapomoci.cz.Je to poradna pro ženy v tísni.Nebo telefon:800 108 000. Mají v titulku napsáno "čekáte-li nečekané dítě".Držím ti palečky,vlastně vám oběma.

  • k Tvému doplňku otázky - není to snadná situace, a věřím, že rodiče ted reagují s horkou hlavou, ale časem se uklidní, pokud miminko chcete, nevzdávejte se ho, akorát by jste oba trpěli a kdo ví, jaký by to mělo dopad na váš vztah jednak mezi vámi a jednak s rodiči...dávali by jste jim to třeba za vinu...určitě budete mít nárok na sociální příspěvky a uvidíš, že rodiče názor za pár týdnů změní, ted jsou v šoku. pokud ho chcete, nevzdávejte se ho!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 595 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist