Návrat do práce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #403956 10.4.2019 17:01

Ahoj holky, mám otázku ohledně návratu z neschopenky do práce. Byla jsem v 1. trimestru na neschopence kvůli tomu, že jsem měla silné nevolnosti a k tomu jsem byla dost nachlazená. Teď je ale všechno OK a chci se vrátit do práce. Byla jsem se proto domluvit za šéfem, že jsem těhotná (nevěděl to, myslel si, že marodím kvůli něčemu jinýmu) ale že bych se chtěla do mateřské vrátit. Což mi sice ne přímo, ale naznačil, že by pro něj bylo lepší, kdybych zůstala doma v kuse a nevracela se z neschopenky. Tak se chci zeptat, jestli mi může šéf nějak zabránit v návratu do práce?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ne, nemůže. Nemůže tě nutit zůstat na neschopence (jen z důvodu, že jsi těhotná a že by to pro něj bylo lepší).
    Varuji dát si pozor hlavně na to, aby na tebe nezkoušel fintu stylem - že vykonáváš nevhodnou práci pro těhotnou. V takovém případě ti on musí umožnit přestup na jinou (pro tebe vhodnou práci), nikoliv tě tlačit na neschopenku.

  • Tehotenstvi neni nemoc. Jednak na neschopence mas o dost mensi prijem a navic musis dodrzovat vychazky, coj je dost opruz, pokud ti je dobre. Vyuzila bych posledni mesice, kdy si jeste muzes uzit zivot bez rodicovske zodpovednosti - myslim treba zajit si do kina na veceri ve dvou, celodenni vylety atd. To vse sice jde I s ditetem, ale uz to nikdy nebude jako driv:-)

  • nevím, jako práci děláš a jak moc je náročná, to si musíš zvážit sama. Ale bránit v návratu do práce po neschopence nemůžou. To, že ti to pak můžou v práci dost znepříjemnit je věc druhá...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist