Menstruace

Otázku položila: Anonymní uživatelka #51644 8.9.2011 17:16

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jak je to s menstruací. Když někdo nebere žádnou antikoncepci, a cyklus je tudíž závislý pouze na činnosti ženského těla, jak je to s dozráváním vajíček, je uvolňování vajíček na sobě závislé, nebo každý vaječník pracuje nezávisle na tom druhým... Když například se mi menstruace o 10 dní zpozdí (aniž bych byla těhotná), kdy dostanu další měsíc menstruaci? V původním termínu, kdy jsem ji měla dostat, kdyby se mi nezpozdila, a nebo v termínu o 10 dní déle... Snad mi rozumíte, nesnadno se to vysvětluje.
Díky za odpovědi

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko8.9.2011 18:23

    Ahoj, nevím, kolik Ti je let, nebo jak dlouho již menstruuješ, nebo jestli máš cykly již jinak pravidelné, ale jestli hledáš ucelené info ohledně menstruace, mestruačního cyklu atd., zkus stránky http://www.menstruace.name/
    Jinak u zdravé ženy s pravidelným MS cyklem (počítejme 28 dní) v zásadě platí, že zhruba v jeho půlce (14.den) dojde k uvolnění obvykle jednoho vajíčka z jednoho vaječníku. Jestli v průběhu cca 16h od jeho uvolnění (neboli ovulace) nedojde k jeho oplodnění, vajíčko s další menstruací odchází z těla společně s narostlou děložní sliznicí. Celý MS cyklus (dozrávání vajíček až po spuštění MS krvácení atd.) je řízen pohlavními hormony. Když hormonální hladiny nejsou v normálu, může docházet k různým poruchám MS, posléze i k problémům s otěhotněním. V začátcích (když dospívající žena začne menstruovat, bývají tyto poruchy poměrně časté, než se to ustálí, tak žádnou paniku. Vaječníky se v produkci vajíček každý měsíc střídají, tedy obvykle bývá ovulace jeden měsíc třeba z levého, další měsíc zase z pravého. Někdy se může stát, že vajíček dozraje v jednom MS cyklu víc (třeba 2) a dojde-li k jejich oplodnění, vzniknou dvouvaječná dvojčata.
    Jinak odpověď na Tvou otázku ohledně posunutí MS nemusí být zcela jednoznačná; záleží, jestli máš jinak pravidelné cykly. Ano, u někoho s pravidelným MS cyklem to může být tak, že jestli se jeden měsíc posune o 10 dní (já nevím, z důvodu třeba nějaké léčby např. antibiotiky, po nemoci, stresu, změně podněbí/prostředí), příchod další MS pak taky bude posunutý - zkrátka se počítá příslušný počet dní (kolik trvá běžný, pravidelný cyklus) od prvního dne poslední MS. Jak jsem již psala, nepravidelné cykly zvlášť v začátcích nejsou nijak výjimečné. Některým ženám přetrvávají i pak, chce to prostě časem na sobě vypozorovat. Jinak samozřejmě jestli jsou jinak cykly pravidelné a nepravidelnosti se objevují často a jinak bez zjevného důvodu, nemluvě když se přidruží bolest, chce to konzultovat s gynekologem.
    Tak snad jsem tě úplně nedopletla a jestli jsem psala něco, o čem třeba víš, tak se omlouvám, z Tvé otázkly jsem nabyla dojmu, že by nebylo odvěci to zmínit. :)

  • Vždycky by se to mělo počítat od prvního dne MS, takže myslím, že když se ti zpozdí, tak musíš počítat od toho dne kdy přišla...takže bude posunutá;) doufám, že to pochopíš :D neumim moc vysvětlovat

  • pokud se ti opozdí tak je otázkou, jestli není opožděná třeba kvůli cystě a to se jí taky nemusí dočkat i delší dobu než 10 dní. v takovém případě je podle mého názoru lepší jít na vyvolání, než takto čekat když nejsi těhu. cysta někdy praskne právě až při ms (někdy ani to ne). nedá se teda říct, že menstruaci dostaneš v termínu: poslední termín ms + 2x délka tvého cyklu. a další ms počítáš až právě od nového termínu ms, ne od termínu, kdy by dojít měla, ale kdy skutečně byla.

  • Ahoj, alespoň u mě to funguje tak, že pokud se mi MS zpozdí, mohu příští MS očekávat zase o něco dříve, než obvykle-tzn., že jsem zažila, že po vyjímečně dlouhém cyklu -následoval pro mě vyjímečně krátký cyklus, či naopak, ale není to tak vždy, někdy po delším cyklu, než obvykle, následuje cyklus v termínu, kdy MS dostávám nejčastěji (33.-38.den cyklu), takže se to celé posune, jak píše anonymka nademnou..Svůj cyklus neovlivněný HA už pozoruju léta-vlastně od doby, kdy jsem dostala MS si vedu menstruační kalendář a zatím jsem vypozorovalo jen to, že mám cyklus nevypočitatelný:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 741 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist