Maminkou v 19 a mateřská bez dodělané školy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #53546 31.10.2011 15:35

Ahoj v lednu mi bude 19 a jsem těhotná.Chci se zeptat,kolik budu dostavat materské kdyz nemam dodelanou školu.Co si myslite o mladých maminkach atd...zajima me vás nazor :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, podle me, kdyz jeste nemas nic odpracovane, tak materskou vubec nedostanes, rovnou se nahlasis na rodicovskou dovolenou na dobu 4 let, nejakou dobu budes dostavat 7600 mesicne a pak 3800. Aspon teda myslim. Mela by sis zjistit, jestli nahodou nemas narok na porodne. A na veku zas tolik nezalezi, jsou holky, co jsou na materstvi dost fyzicky i psychicky pripravene uz v 17, ve vyjimecnych pripadech i driv. Ale dnesni doba je hodne o penezich, tak v tvem vlastnim dobru doufam, ze jsi i dost zaopatrena. Taky zalezi na tom, jak velkou podporu mas ve svem partnerovi a rodine. Navic, kdysi byl tento vek na prvni dite v celku normalni, dnes si chteji holky spis vic uzivat a budovat karieru, ale jestli jsi spis ten "matersky" typ, tak proc ne. Hodne stesti preju a hodne radosti s mimi.m

  • Verousek8931.10.2011 16:29

    Přesně tak, na mateřskou máš nárok pouze po odpracování 270 dní, kdy si člověk odvádí sociální pojištění. Jelikož jsi nepracovala, tak budeš mít po porodu nárok akorát na rodičovskou, která je nyní do 9. měsíce věku dítěte 7.600Kč měsíčně a potom do 48. měsíce věku dítěte 3.800Kč, ale od nového roku jsou v rodičovském příspěvku změny, kdy každá maminka dostane balíček 220.000Kč a podle toho, na jak dlouhou dobu si zvolíš pobírat rodičovskou, tak takovou částku budeš měsíčně dostávat. Co se týká mého názoru na mladé maminky, tak já mám bohužel špatné zkušenosti, ale nic proti mladým maminkám nemám, pokud děti chtějí a dokážou se o ně starat, tak proč ne :) Co se týče těchto mých špatných zkušeností, tak v mém okolí se nějak rozmohly holky, kterým je 18-23 let, sotva dodělaly školu (některé mají pouze základní vzdělání, protože se na školu vykašlaly), nikdy neměly žádnou práci (nechtěly pracovat), tudíž si nic nevydělaly, jejich partneři na tom jsou dost podobně, nejsou nijak zabezpečeni a do toho si pořídily dítě :( Ale pokud si miminko přeješ, máš podporu partnera a jsi finančně zabezpečná, tak proč miminko nemít, moc ti to přeji :)

  • Ahojky, podle nového od roku 2012 budeš mít i ty jako studentka nárok na výběr délky dovolené, všechny podrobnosti najdeš tady http://spoctiduchod.mesec.cz/clanky/rodicovska-2012-cerpani-bude-prijemnejsi-vetsina-ale-prijde-o-15-tisic/
    "Novou absolutní výši přitom bude moci vyčerpat drtivá většina rodin. Nezaměstnanou matku, studentku či OSVČ, která si neplatila dobrovolné nemocenské pojištění, nově v získání nároku volby délky pobírání rodičovského příspěvku bude moci zastoupit otec dítěte. Pokud tedy bude plátcem nemocenského pojištění. Pouze rodiče, kteří jsou oba nezaměstnaní, nebudou mít od příštího roku možnost volby a automaticky „spadnou“ do současné čtyřleté varianty."
    Myslím si to samé, co většina holek, pokud máš připravené zázemí, partnera, tak proč by sis miminko nepořídila :-) Každý to máme jinak, mě je 28 a čekáme první miminko a mám plno kamarádek, které měli miminko hned po škole a dnes už jsou to velké děti. Každý prostě na co se cítí a co od života čeká :-)

  • Ahoj, mě je v květnu 19 a taky jsem těhu. Je to jak píšou holky s tou mateřskou. Pokud je mladá mamina zodpovědná, malému dají první poslední, zvládnou to tak to mi nevadí. Ostatně já sama jsem mladá mamina. Ale když se o mimčo nestará, a je jedno kolik má let, tak to bych liskala... Hlavně ted šetřete kde se dá, penízky si ukládejte, nikdy nevíte co vám do rozpočtu vleze... Držím palečky, at vše zvládnete ;)

  • Martasek8931.10.2011 19:10

    Přesně tak, dostaneš rovnou rodičovskou a to 220000Kč děleno počtem měsíců, na kolik let si ji vybereš. Názor na maminku, co má 19 let má jen takový, že pokud se na to cítí a miminku dopřeje vše, co potřebuje, ať ho má :) Já chtěla mimi snad někdy už od 15, nyní mám 22 a už mám 4-měsíční holčičku :)

  • tak budeš na rodičáku 9 měsíců budeš dostávat 7600 a pak 3800. Já osobně otěhotněla v 16ti včera mi bylo 19náct a čekám druhý mám svůj vlatní byt přítele se kterým se v červnu budu vdávat děti mají druhé tedy bude mít vše co bude potřebavoat bez pomoci rodičů a čehokoli přítel má průměrný plat. Jsem spokojená mamina co může hrdě prohlásit že sem velice dobrá máma kuchařka i přítelkyně a nemyslím to sobecky ale sem takže mladý maminy pokud se na to cítíte běžte do toho jen si to musíte umět udělat já mimi chtěla už od děctví :-D s přítelem sme byli půl roku než sem otěhotněla a už od začátku vstahu sme se o něj snažili sem naprosto spokojená a k těhu gratuluji.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 539 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist