Jedná se o poruchu příjmu potravy?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #365280 24.10.2019 22:07

Ahoj všichni,
píšu sem, protože už mě dlouhou dobu trápí jedna věc a možná mi pomůže, když se trochu vypíšu. Kde začít, abych všechno popsala.
Nikdy jsem nepřemýšlela nad svou postavou a jedla si to, co jen chci. Každý mi říkal, že jsem hubená jak párátko, nebo že mi doma nedají najíst. Vždycky jsem si z toho dělala jen srandu, avšak časy se mění a s dospíváním přišla i změna postavy. Neříkám, že jsem tlustá, ale bohužel si nemůžu zvyknout na ženské křivky. Už od prázdnin se mi honí hlavou jen a jen moje tělo. Nepřemýšlím skoro nad ničím jiným, než nad tím, abych nepřibrala a chci zhubnout. Všude kolem vidím krásné holky, které mají nádherně hubenou postavu a pak jsem tady já. Vždycky mi to vydrží třeba 3 dny, kdy skoro nic nejím a cvičím a pak ten čtvrtý vymetu celou ledničku a mám neskutečné výčitky. Párkrát jsem už i zvracela, ale o tom s nikým nechci mluvit, cítím se fakt hrozně. Nechápu, co se se mnou děje. Mám cca 160 cm, váhu 54 kg a strašně moc bych chtěla, aby to bylo jako dřív a chtěla bych mít alespoň těch 48kg. Vždy, když přijdu k zrcadlu, jsem znechucena a začnu brečet, nemůžu se ani vidět. Moje stehna připomínají želatinu a břicho je samý faldík. Přijde mi, že od té doby, co nad tím přemýšlím, už nejsem ani tak veselá jako dřív a mám věčně špatnou náladu. Skoro nespím a jsem častokrát unavená a už to psychicky nedávám. Lidé kolem mě mi říkají, že jsem hubená, ale já jím nevěřím, stačí mi se vidět v zrcadle a sama vím, jak na tom jsem. Říkají mi to jen proto, abych jim dala pokoj. Snažila jsem se svěřit mamce, ale hodně špatně to nesla, tak jsem jí řekla, že jsem to nemyslela vážně, ale opak je pravdou. Nevím, co mám dělat. Jídlo je můj pán a řídí mi celý život. Chci, aby to bylo všechno jako dřív. Myslíte, že se z toho můžu lehce dostat sama od sebe nebo se už jedná o poruchu, kdy bych měla navštívit odbornou pomoc? Děkuju všem, kteří si to dočetli až sem a odpověděli. Moc si toho vážím.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Určitě odbornou pomoc. Ale je dobře, že si to uvedomujes. Bohužel rodina casto nektere veci podceňuje a bagatelizuje. Cvičení je fajn, tím postavu pěkně vytvarujes, ale musí k tomu být odpovídající strava. Jinak je pak člověk unavený, bez chuti do života.

  • Je zvlastni ze i hubeni lide muzou byt ze sebe tak hrozne nestastni. Reknu ti to tak, ja mam 95 kg pri 170 cm. V horsich dobach se ma vaha pohybovala temer u 120 kg. Tohle je teprve natlak, kdyz si vezmes ze ty shodis 5 kg k tomu abys byla spokojena, ja potrebuji shodit nejmin 30 kg. Vim o jakych pocitech mluvis, zazivam je nekolik let a neni to zadny med. Musis si ale uvedomit ze neni zadny ideal krasy a nesmis se porovnavat s modelkami a podobnymi. Kazdy clovek je nejaky, ma nejake telesne dispozice. Jak pises, nemuzes si zvyknout na zenske krivky - bud rada - ono se to vyrovna. Copak bys chtela vypadat porad jako decko? :-)
    Dalsi vec nad kterou se musis zamyslet je strava. Tim ze nebudes jist to vsecko ,,zabijis,,. Nejist je absolutni kravina kterou niceho nedosahnes, maximalne toho ze jak rikas pak nevydrzis a prejis se. Ja jsem si nejak urovnala myslenky v hlave a hlavne jsem se zacala zajimat o skladbu jidla, jidlo vseobecne. Co obsahuje, jak je prospesne.. Hodne mi pomahaji kaloricke tabulky kde si zapisuji co snim a sleduji tak vyvazenost stravy. Dodrzuji to zatim mesic a mam dole 4 kg. Nasla jsem si tak dokonce novy konicek (myslim tu vyzivu, bavi me planovat co si dam za jidlo) a funguje to, protoze nehladovim, dokonce vubec nemam chute na sladke nebo na uzeniny (bez nichz jsem si jidelnicek nedokazala predstavit). A driv jsem si myslela ze jim zdrave - az ted zjistuju ze zdaleka jsem zdrave nejedla. Jidlo je pry 80% zaklad uspechu zmeny. Pak si rikam ze by ti treba na ty nohy mohlo pomoct nejake posilovani ci cviceni. Ale taky je mozne ze jsi jenom zavodnena a proto ti pripada ze mas nohy jako zelatinu. Pokud nemas teda silu na to zkusit to sama (podobne jako to delam ja), zajdi si treba k vyzivovemu poradci nebo na zmereni specialni vahou (mivaji v tech vyzivovych poradnach nebo ve fitkach, vaha ukaze pomer a mnozstvi tuku, vody, svalu a kosti v tele) a res to timto zpusobem. Zkus se trochu nad to povznest a postav se na nohy a nebrec nad tim - ted to bude znit spatne (nicmene ve spatnem to rozhodně nemyslim ;-) ) ale je mnoho lidi kteri to maji mnohem horsi nez ty.. placem a stresem nebo depkou nic nespravis a ani tim nezhubnes, chce to proste vstat a zacit neco delat. Motivuj se, najdi si treba sport co te bude bavit. A nesrovnavej se s lidmi kolem - delas to sama pro sebe :-)
    Drzim palce abys v sobe nasla tu silu, je to jen par kilo ;)

  • Platí to co psaly holky přede mnou. Jen jsem chtěla dodat, že nejíst tři dny a pak se nacpat je nejhorší, co můžeš udělat. Víš proč? Protože první co tvoje tělo udělá, když se po takovém hladovění najíš je, že pro jistotu co nejvíc z toho uloží, kdyby náhodou zas muselo hladovět. Takže nejíst je blbost. Jíst by se mělo pravidelně třeba 5x denně v malých dávkách.

  • terryk25.10.2019 7:05

    Pokud tu vadí hlavně želatina a faldiky, je jednoduchá ráda, začni se nějak hýbat, rozumně prosím. Žádné čtyři hodiny na rotopedu jen s obyčejnou vodou, ale třeba rychle procházky, postupně běh. Tomu samozřejmě musí odpovídat strava, takže zapomeň na nějaké diety či několikadenní nejedeni. Kéž normálně, jež všechno. Normálně znamená tuto chvíli pět jídel denně dobře je u toho dodržovat pár zásad. Snížit příjem cukru a sacharidů (nepit slazené nápoje, nesladit, nemlsat, vyřadit nebo výrazně omezit výrobky z pšeničné mouky), snizit příjem smaženého, přidat zeleninu, bílkoviny, nevynechavat přílohy a odpoledne nebo spíš k večeru už vůbec nemlsat. Ovoce jist jen dopoledne. A uvidíš, jestli se tvá váha pohne dolů. Pokud ne, máš postavu ideální, přirozenou, nebo nabírás svalovou hmotu, která je těžší než tuk. Ono kolikrát víc než váha ti řeknou cm kolem pasu nebo zadku, na to taky mysli.

  • Ahoj, určitě se svěřila doktorce, chce to, abys na to nebyla sama. Je dobré, že si uvedomuješ, že to není v pořádku. Abys měla pevnější figuru, ti pomůže cvičení, nikoliv hladovění. Já jsem hubená a mám problém přibrat. Ale v pubertě jsem byla oplácaná skoro moc. Hormony. Pak to samo přešlo.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist