Jak to ženy řešily dříve?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #239428 26.6.2014 10:47

Ahoj :)
Zajímalo by mě, jak v devadesátých letech ženy řešily menstruaci... Vím, že dříve nebyly některé věci vůbec k sehnání, například toaletní papír. Vím, že jako náhradu za toaletní papír se nařezávaly noviny. Ani vložky nebyly k sehnání. Jak to tedy ženy dělaly?
Děkuji za odpovědi :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • tak v 90letech 20.století to už opravdu problém nebyl.
    dřív před 89 rokem a těsně po revoluci ejště ano,a le zase ne až tak jak popisuješ - onos e všechno hodně zkresluje.
    bývaly vložky podobné dnešním porodnickým - bez lepicích pásků (taková buničitá vata obalená sítkoua dole nějaký filc), případně kvalitněší Lidie ty měly uprostřed asi 1cm širokej lepicí proužek (mimochodem stejně úplně na nic protože nedržel :-p ). oba druhy vložek bývaly aspon +cm silné a v době silné ms se hlavně ty "porodnické" dávaly dvě na sebe. tampony bývaly také dostupné. ano občas se na některé věci stály fronty, ale bývalo to o tom - já mám známé, ty máš známé, dkyž to dáme dohromad,y máme všichni všechno ;-) :D
    problematické to bylo třeba v 50 a 60 letech, kdy ženy používaly třeba bavlněnou látku-"hadry", které si po znečištění praly a opětovně používaly (dneska je zase návrat k látkovým vložkám, což je obdobné).
    co se toaletního papíru týče - co si pamatuju, nikdy sme doma noviny místo něho použvat nemuseli. a to sme nebyli žádná honorace. bývalo v základu 2 druhy papíru - klasicky na ruličvce jednovrstvý a nebo "skládaný" kde byly jednotlivé listy do sebe skládané obdobně jako kosmetické ubrousky v krabici.
    nejsme žádný extra pamětník, ale spousta věcí se také zkresluje pro tu mladou generacia dělá se "z komára velbloud" jak to bylo hoodně špatné.

  • A.t.i26.6.2014 11:32

    Myslím, že zrovna v devadesátých letech bylo už všeho dostatek a velký výběr. I moje babička neměla problém s vložkami. Děda ji třeba zásobil z vojny, kde v tamním obchodě měli nadbytky. Dokonce zkusila i tampóny, ale ty byly v té době ve strašné kvalitě. Jinak za války moje prababička používala vložky, které byli pratelné.

  • Vlozky byly-- v lekarnach .. v drogeriich ..i v samoobsluhach - Jak jiz je uvedeno vyse ..byla to bunicina ..a nic moc velky komfort . Pokus si dobre pamatuju ..tak byvaly 2 druhy . Pouzivala se hojne vata , tzv. obvazova skladana .. ohromny pytlik za 7 kacek . Umotala se z toho vlozka a bylo to . 8-oZadne kalhotky se nevystylaly ..ani nikde nic neulpivalo ..ona vata pomerne jednodusse "splihne". Nicmene ..to mluvime o 80tych letech ..v 90tych ..uz bylo vseho dost .. v ruznych vyriantach a provedeni.
    Jo a toaletni papir ?.. byval .. sice to nekdy byla fuska vystat frontu ..ale taky jsem doma nikdy nemeli ..noviny na zachode ..
    Nedemonizovat .. obdobi komunismu...bylo sice priserne ..ale ..dalo se pri trose snahy prezit :-)

  • Ženy dříve používaly vatičku místo vložek. :-)

  • z toho co říkala moje mamka tak v době kdy nebyl toaleťák ani vložky ap. tak prý byly vložky na příděl a protože jí nestačily tak si musela po známostech shánět "podpultovky", po známostech se takhle prý shánělo všechno

  • v devadesátých letech? bože to už jsem měla menstruaci i já a problém s vložkami jsem neměla :D nepřipadnu si tak stará :D používala jsem alwaysky i tampony celkem běžně ;)

  • Mamka říkala, že měly takové velké neforemné vložky, asi takové jako se používají po porodu ale v horší kvalitě a že hrozně protíkaly, tak musely nosit i několik na sobě. :D V devadesátých letech už to byla pohoda.

  • Moje mamka pamatovala fronty na vložky a dokonce i na příděl zkraje 80 let. Pokud vím, tak se používala i vata, ale jak přesně teda nevím. Pokud se tím jen tak vystlaly kalhotky, tak to musela hrozně ulpívat na pipce. Já jsem začala menstruovat někdy 91 a to už byly lepící vložky Lýdie, nebyl problém je sehnat. Nám mamka nosila z nemocnice takové buničité fošny, určené do porodnice. Ty byly děsný. Na střední už jsem používala klasické allwaysky, běžně dostupné byly i tampony. Vždyť už to všechno bylo po revoluci :-) Kamarádka, co je stejně stará jako já, bydlela několik let v Rusku a tam si dívky i v 90 letech přepíraly takové hadříky. Tak našinec na tom byl ještě dobře.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist