Antikoncepce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #379988 11.1.2018 19:08

Je to již delší čas, kdy jsem se rozešla s přítelem, ale stále beru hormonální antikoncepci. Přemýšlím o tom, že ji vysadím. Otázkou zůstává: co když brzy objevím někoho, kdo mi bude stát za to, abych antikoncepci brala.
Chci se vás prostě zeptat, co si o tom myslíte. Na jakou minimální dobu se antikoncepce tak běžně vysazuje? Co vše se s mým tělem může stát - budu mít akné, ztloustnu? Případně, jestli je podle vás rozumné vysadit horm. antiko. už na vždy a zvolit jinou metodu - jak moc je (ne)účinný například kondom? (Trochu se bojím, že pokud horm. antiko. budu brát dlouho, nebudu moct později otěhotnět, proto zvažuji, zda jí třeba nebrat vůbec. Beru ji od svých 17, teď je mi 22 a děti bych chtěla až tak ke 30.)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, bojím se, že tady ti poradí každý úplně něco jiného. Ale v tvém věku jsem řešila úplně to samé, tak ti povím, jak jsem to řešila, a jak bych to řešila teď, kdybych se měla rozhodnout znova (btw teď je mi 26 a před dvěma týdny se nám narodilo první dítě). Takže tenkrát jsem vysadila asi na půl roku antikoncepci, což mi přijde jako minimální doba na to, na jak dlouho ji vysadit - hlavně si tím ověříš, jestli ti vůbec bude fungovat cyklus, a podle toho můžeš i dál přizpůsobit další rozhodnutí. Lepší je ale vysadit aspoň na rok. A když mezitím přijde někdo, kdo za to bude stát? Ze začátku jsme to řešili kondomy (věřím tomu, že pokud je chlap zkušený a všechno je tak jak má, tak by neměl prasknout), poté jsme přerušovali, a pak jsem začala brát zase antikoncepci. No, teď bych to udělala tak, že bych do antikoncepce znova nešla - dost dlouho nám trvalo otěhotnět a dávám to za vinu mimo jiné taky antikoncepci, protože mi trvalo víc než rok, než se mi srovnal cyklus. Řešila bych to kondomy a nebo přerušovaným stykem, pokud máš pocit, že jsi opravdu s chlapem, kde by nevadilo, kdyby jsi z toho omylem otěhotněla - nicméně já jsem přerušovaný styk měla stokrát a ani jednou se nestala žádná nehoda, považuju to tedy za relativně spolehlivou metodu

  • piprdka12.1.2018 6:36

    No já bych teda rozhodně neřekla, že přerušovaný styk je relativně spolehlivá metoda, to, že se vám nestala žádná nehoda, bych spíš přisuzovala tomu, že jste měli ten problém s otěhotněním. Pro lidi, co problém nemají, to může být spíš objektivně nespolehlivá metoda ochrany před nechtěným početí :) Ale jinak souhlasím s anonymkou, já kdybych mohla volit znova, tak se na tu antikoncepci taky vyprdnu. Je to svinstvo.

  • chmelinda12.1.2018 15:14

    Ahoj, brala jsem antikoncepci cca od 17 let do 30 nepřetržitě, pak jsem vysadila a druhý cyklus jsem byla těhotná, moje švagrová to měla u obou dětí stejně. Gynekolog mi říkal, že po vysazení blbost nechávat očišťovat organismus. Brala jsem relativně dlouho a žádný problém a ani nikdo v mém okolí, takže já bych se dlouhodobého braní fakt nebála:-).

  • Každé telo reaguje inak. Niektorým ženám "nabehne" cyklus hneď a iné majú vďaka hak potom problém. Niektoré ženy, ako napríklad ja, môžu mať alergiu na niektorú zložku kondómu (latex alebo lubrikačný gel). Bohužiaľ nič sa nedá odhadnúť predom a zistíš to až keď to vyskúšaš. Je ťažké radiť. Dnešné kondómy sa kontrolujú elektronicky, čiže dosahujú cca rovnakú úspešnosť ako hak. Prerušovaná súlož je naozaj iba pre páry, ktoré sú spolu dlhšie a vedeli by znášať prípadné následky, hoci množstvo ľudí takto funguje roky bez spomínaných následkov. Ako som písala, je to individuálne a rozhodnúť sa musíš sama. Za seba ti iba môžem napísať, že ja by som vysadila a opäť začala brať až keď už budú deti, ale to som ja, moje názory a rozhodnutia.

  • Tak ja radim vysadit. HA nedoporucuji i kdybys toho pritele mela, natoz, kdyz ho nemas.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist