těhotenská cukrovka

Otázku položila: Bývalá uživatelka #181848 1.3.2019 12:51

Ahoj holky,
prosím, pomozte mi =( Mám nařízenou dietu kvůli těhotenské cukrovce a jediné, co mi k tomu doktorka řekla je jíst 6x denně po 3 hodinách a povolené množství sacharidů mám 200 g na den, ovoce 100 g na porci, žádné skladkosti nebo umělá sladidla. Musím si prý vše vážit, ale já vůbec nevím, jak mám odvažovat ty sacharidy, abych je třeba nepřekročila. Měřit si mám glukoměrem pouze po snídani, obědu a večeři. Co když si chci ale dát ke svačině třeba jahodovo- banánový koktejl, není ten banán moc sladký, nemám si to raději změřit taky? A daly jste si někdy třeba dia tvarohový dortík? Jsem bezradný začátečník, budu ráda za jakékoliv rady nebo ukázkové jídelníčky. Děkuju moc.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Doporučím FB skupinu Těhotenská cukrovka + vhodné recepty. Moc šikovné a vždy dobře poradí.

  • Ahoj ukázkový jídelníček bohužel nemám ale zkus tuším že to jsou stránky kaloricketabulky.cz tam by měla být možnost právě vybrat potravinu zadat množství a mělo by to to ukázat co to obsahuje. Popřípadě jsou dobré stránky stobklub.cz pro někoho můžou být komplikovanější ale tam máš kalkulačku taky a můžeš si tam udělat jídelníček a vše ti to vypočítá. Tak snad jsem pomohla když tak se ptej ;-)

  • na dia výrobky pozor, výrobky DIA v obchodě obcházej většinou obloukem - jsou tam většinou umělá sladidla v těhotenství nevhodná.
    ten koktejl bych si nedávala, bude tam sacharidů poměrně dost.
    zkus web tehotenskacukrovka.cz je tam spousta informací.
    ukázkový jídelníček taky nemám, ale používala sem hlavu - sladké z jídelníčku pryč, ovoce málo, raději zeleninu, pečivo velmi opatrně stejně tak přílohy (hlavně knedlíky, těstoviny) a opět doplnit hodně zeleninou. libové maso. bílý jogurt byl můj kamarád :-) do něho jablko, oříšky nebo naopak kousek okurky.
    na druhou večeři jsem měla doporučenou např salátovou okurku nebo kefír. snídaně jsem si vychytala co mi vyhovovalo - krajíc chleba s kouskem másla a kvalitní šunkou.

  • sisterrys1.3.2019 22:03

    Krom výše zmíněné fb skupiny jsou super taky stránky tehotenskacukrovka.cz.
    Jinak neboj, za chvíli poznáš co a jak a dieta není vůbec strašná. Když budeš dostatečně a správně jíst, chutě na sladké rychle přejdou. Zařaď hodně zeleniny, vývary. Pokud budeš muset zmenšit přílohy, nemusíš omezovat tuky (ty umí i hodně zasytit). Cukr vynechat v jakékoli podobě, hlídat i ve složení (najdeš ho třeba i v šunkách) a s ovocem opatrně (banán za mě vynechat úplně, hrst jahod je v pohodě). Dia věci nejíst, jsou v tom sladidla a u nich není známý vliv na plod. Osladit můžeš občasně stévií, ale i ta je diskutabilní.
    Jinak já snídala jogurt se seminky nebo ořechy (bacha, někomu mléčné na snídani neprochází, mě naopak neprocházelo pečivo). Svačila jsem ovoce se semínky nebo ořechy. K obědu nějaké maso, zeleninu a trochu přílohy. Svačina sýr se zeleninovým salátem a olivovým olejem. Večeře sýr nebo maso s kousíčkem chelba a zeleninový salát nebo krémovou polívku, vývar. Druhou večeři jsem nemohla, po té jsem měla vysokou lačnou. Časem mi přestaly procházet všechny přílohy, takže jsem najela na nízkosacharidové stravování (používá se jako jedna z možností léčby cukrovky, jen se nedoporučuje na její striktnější verzi přecházet v těhotenství; mě nechtěl dát dr inzulín, že ho nepotřebuji, tak jsem to musela řešit takto). Takže pak jsem jedla bez příloh a jen jsem si navýšila zeleninu, ořechy, olej tak, abych neměla hlad.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist