rozikové těhotenství - nový zákon (omezené vycházky)

Otázku položila: mimomozek 27.1.2012 18:18

Chtěla bych se zeptat, jestli některá z vás má nějakou zkušenost s neomezenými vycházkami v roce 2012 při rizikovém těhotenství. Mám ho rizikové kvůli rizikovému zaměstnání a chtěla bych při těhotenství dokončit studium na škole. Nový zákon neomezené vycházky umožňuje pouze na žádost doktora, kterou pak musí schválit OSSZ.

Tak jsem dnes byla u doktorky s prosbou, jestli by to nějak nešlo udělat. Zjistila jsem, že bych správně vůbec na rizikovém neměla být. Zaměstnavatel je totiž podle zákona povinen těhotné ženě, která vykonává rizikové povolání, poskytnout jíné místo, popřípadě jí i doplatit výši mzdy. Protože to ale zaměstnavatelé nedělají, doktoři z dobré vůle umožňují napsání pracovní neschopnosti(i když by správně neměli). Rizikové těhotenství se proto podle zákona počítá jako rizikově se vyvíjející a ne rizikové kvůli rizikovému zaměstnání. Zaměstnavatel mě pěkně štve, že mi to ani neřekl! Jenže soudit se s ním o to, a aby mi to pak dávali v práci sežrat? To je otázka...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • myslím, že záleží jen a jen na lékaři ( gynekologovi ), jaké ti dá vycházky . někteří dávají rádi omezené, jiní dávají neomezené, nebo hodně volné. Ale někdy dělá OSSZ problémy lékařům, proto dávají raději omezené

  • Nejsou možné. Podle nového zákona máš právo pouze v rozsahu maximálně 6 hodin povolených vycházek denně, a to v době od 7 do 19hodin. Dobu si můžeš zvolit podle svého zdravotního stavu. Volné vycházky můžeš mít pouze v případě náročného léčebného plánu nebo pokud ti zdravotní stav neumožňuje využívat vycházky ve stanovenou dobu.
    S rizikovým těhotenstvím zatím tento zákon nepočítá, tudíž těhotenství není pravděpodobně dostatečný důvod pro neomezené vycházky...Zákony vymýšlí chlapi no...:'-(

  • Ahojky, měla jsem je neomezené,ale gynekolog mi je změnill na 6 hodin denně. Pokud budeš chtít někam odcestovat,musíš to nahlásit svém doktorovi a ten vypíše papír,který pošle na sociálku ( je tam od kdy do kdy kde budeš přechodně ) ale jestli máš hodného dr, stačí se jen domluvit, řekni mu sitaci, myslím,že pokud by přišla kontrola a ty zrovna byla ve škole, stačí aby řekl,že jsi byla u něj na nečeknaný kotrole... Jinak marodím 7 měsíců a kontrola tu nebyla :)

  • Já se toho trochu bojím, sice jsem zatím v pohodě, nic mi není, neschopenku nechci, i když v zaměstnání mám rizikové, pokaždé se mě doktorka stále ptá, zda chci neschopenku, ale první měsíc v dubnu máme objednaný týdenní zájezd na Slovensko, tak nevím, zda by to šlo, kdybych šla marodit a měla jak píšete omezené vycházky. Snad se nic takového nestane a kdyby náhodou ano, tak jak píše ppajinka, doktor to snad zařídí:-) Je to pěkně blbě vymyšlené. Chápu, když někdo opravdu marodí a mám potíže, ale pokud kvůli zaměstnání máte zůstat doma, tak je to dost omezující.

  • Ahojky, je to jak píšou holky. Od prosince je možné napsat vycházky pouze 6 hodin a to někdy v rozmezí od 7 do 19 hodin. Moje dr. mi ukazovala nařízení, které obdrželi z pracovního úřadu. Radši to nekomentuju :-(

  • cudla27.1.2012 21:20

    mě už nechtěl dát doktor neomezené vycházky ani v roce 2010,protože říkal,že je kvůli tomu dost pruděj.Takže jsme byli domluvení,že kdyby něco,tak mu brnku a napíše mi,že jsem byla na kontrole.Jinak za celé těhu na mě kontrola nebyla.

  • Martasek8928.1.2012 12:04

    Já měla neschopenku prosinec 2010 až srpen 2011. Nikdo na mě nepřišel, jezdila jsem i na několik dní pryč. Sestra je teď těhu, nastoupila v roce 2011 a dosud jí je dr nezkrátil na 6h denně. Tak uvidí, zda jí to vůbec změní.

  • Ahoj,já se chci jenom vyjádřit ke kotrole.Taky jsem byla na nemocenské celé těhotenství a kontrola příšla 14 dní před koncem,takže bych to moc nepodceňovala.Oni chodí podle oblasti,kterou jim vyjede počítač a tam kontrolují všechny co jsou na nemocenské,neřeší se s jakou diagnózou.

  • Martasek893.2.2012 11:39

    Ano, tak to má být. Měl by Tě přeřadit jinam a pokud nemá kam, protože hold pro těhule tam nic není, musí to řešit jinak. Berou to tak, že teď jsou těhule pomalu hned na neschopenku, tak to nemusí řešit. Proto by se měla dělit neschopenka na opravdu riziková ("neschopná") a riziková, z důvodu, že není kam přeřadit ("schopná") a tudíž by aspoň měla mít delší vycházky. Ne třeba celodenně, ale ... Prostě v tomhle je to bordel. Já takle tvrdla 7 měsíců na neschopence. Vycházky zprvu 6h, poté jsem si vymrčela aspoň 8h. Ale jelikož an mě nikdy nikdo nebyl, tak jsme to časem neřešila a jela párkrát na víkend za mamkou a podobně.

  • Já šla na neschopenku původně kvůli problémům na začátku těhotenství s tím, že mě dr. upozorňoval, že není problém zůstat doma s jeho svolením...Pak jsem se už chtěla vrátit, protože mi bylo líp, ale bolesti vestoje mi to trochu komplikovaly, proto jsem se rozhodla zůstat doma až do mateřské...No a zaměstnavatel jásá, zbavil se mě :-) Moje zaměstnání pro těhuli taky není vhodné kvůli kontaktu s nemocnými, tahají se těžké bedny, pracuje s chemikáliemi a celý den se prostojí...Jinak bych se možná o návrat víc prala nebýt této práce. Teď si ale říkám, jak jsem udělala dobře, že jsem se do práce nehnala a poslechla intuici, protože už malá nemusela být...

  • Trochu jiná otázka k vaší diskuzi. A myslíte že těhotenství po IVF považují za rizikové, ikdyž vše zatím probíhá v poho, jsem v 9tt. Vím že nejrizikovější je to do toho 12tt. Tak si myslím že čekají do toho 12tt a pak mě nabídnou neschopenku nebo ne???

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 532 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist