rodičovská dovolená a přídavky

Otázku položila: Anonymní uživatelka #43116 2.10.2011 0:35

Holky,
brzo budu přecházet z MD na rodičáka zajímá mě :

1. když si vezmu 2letou variantz- jestli mi i tak drží zaměstnavatel místo v práci. A jestli po těch dvou letech se jde na ÚP nebo kdo mi bude platit sociální a zdravotní ?

2. myslíte, že budu mít nárok na nějakej dětskej přídavek? Bydlím s přítelem, kterej je na ÚP. Na porodný jsme nárok měli.. Podle čeho se to hodnití a kolik to cca je?

moc děkuju za odpově´d

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak to Ti neporadim, je to divný, 2 letou varantu (nevim, jak je to ted..), ale nárok na ni byl až při určité výši platu, nemůže si ji zvolit každý..podle toho, že jsi měla nárok na porodný, tak si raději zkontroluj, zda dosahuješ výše platu, aby sis vůbec tu 2 letou variantu mohla zvolit...

    Podle toho, žes měla nárok na porodný bys mohla mít nárok i na přídavky, v tom případě ale asi nedosáhneš na 2 letou varinatu, pak by byla rozumná 3letá, pokud se pak chceš vrátit do práce..

    Jinak zaměstnavatel je povinný Ti držet místo...Pokud se do zaměstnání nevrátíš, jdeš normálně na ÚP, který Ti hradí sociální a zdravotní, klasicky..

    Snad si to pamatuju správně :-)

  • Martasek892.10.2011 7:00

    Co se týče 2-leté varianty, je to přesně, jako píše Mincicak.as. Co se týče přídavků, tak se řeší za rok. Záleží, kdy budeš žádat. My teď žádáme od října a řeší se rok 2010. Musíte za ten rok doložit příjmy a nesmí být v průměru vyšší, než 16992Kč.

  • Já si myslím,že zvolit 2 letou variantu nepůjde, podle toho co píšeš tak máte nízký příjem a tím pádem spadáš do té 4 leté varianty - ale nevím to přesně....

  • Jestli jste měli nárok na porodné, tak logicky bys mohla zažádat o přídavky na děti, i když se divím, žes ještě nezažádala (o přídavky se žádá klidně od narození dítěte) a také nevím, za jaké a jak dlouhé období se dokládají příjmy pro nárok na porodné-jestli je to shdné s obdobím, které se dokládá na přídavky na děti, protože u přídavků na děti po září 2011 se dokládají za celý rok 2010 (do září 2011 za rok 2009-myslím, že lze požádat i 3 měsíce zpětně, takže šup šup), ale jinak kritérium pro přídavky na děti (výše příjmu) a pro porodné je stejné (až na to, že teď porodné náleží jen 1.mu dítěti).

    Nechtěla ses spíš zeptat, jestl ikdyž si vybereš 4letou variantu? Protože při 4leté variantě Ti zaměstnavatel místo držet vůbec nemusí-drží jen ty 3 roky, takže 2roky držení místa je samozřejmé, ale na 2 letou variantu člověk dosáhne až s určitým příjmem,jak psali ostatní, takže na ní podle indícií určitě nebudete mít nárok.

  • Verousek892.10.2011 14:16

    1. Na dvouletou variantu ti zaměstnavatel určitě bude držet místo, protože musí. Zaměstnavatel je povinen držet ti místo 3 roky, místo ti nemusí držet poslední rok při čtyřleté variantě.

    2. Pokud jsi měla nárok na porodné, tak určitě máš nárok i na přídavek na dítě. „Přídavek na dítě je základní dlouhodobou dávkou poskytovanou rodinám s dětmi. Nárok mají rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima. Přídavek na dítě je poskytován ve třech výších podle věku dítěte.“ Výše přídavku: 0-6 let = 500Kč, 6-15 let = 610Kč, 15-26 = 700Kč.

    Tady máš citaci přímo z ministerstva o rodičovském příspěvku:

    "rychlejší čerpání rodičovského příspěvku – po peněžité pomoci v mateřství (dále jen PPM) ve zvýšené výměře (11 400 Kč) do 24 měsíců věku dítěte; o tuto formu čerpání však může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den;

    klasické čerpání - po PPM v základní výměře (7 600 Kč) do 36 měsíců věku dítěte; o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM;

    pomalejší čerpání - po PPM nebo od narození dítěte (nevznikl-li nárok na PPM) v základní výměře (7 600 Kč) do 9 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře (3 800 Kč) do 48 měsíců věku dítěte."

    Zvolení varianty rodičovského příspěvku závisí na tom, jestli jsi odpracovala před porodem 270 dní (platila pojištění), pokud ano, můžeš si zvolit tříletou nebo čtyřletou variantu. Pokud máš odpracováno a navíc máš PPM alespoň 380Kč za kalendářní den, můžeš si ještě zvolit dvouletou variantu. Pokud nemáš odpracováno, spadáš automaticky do čtyřleté varianty a nemůžeš si jinak vybrat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 501 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist