přítelova vypomoc

Otázku položila: Bývalá uživatelka #38507 29.2.2012 21:00

ahojky holky ktera z Vás má zkušenost z tím že přítel má zákonem daný že když se matka z dítětem vrátí z nemocnice ma otec nárok na dny volna zakonem a nemusí si čerpat svoji dovolenou aby vypomahal v začátcích mámě?,tak mě zajímá kolik to je dní

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Jediná možnost je že lékař napíše paragraf,že je žena jakože nemocná a muž se musí starat o dítě a tam je pak 9 placených dní (je v tom ale i víkend) zbytek neplacené. Jinak jak už bylo řečeno,na odvoz ženy z a do porodnice je nárok na volno s náhradou mzdy,na porod volno neplacené. Nárok na volno s náhradou mzdy má manžel i pokud svou ženu veze k doktorovi mimo město atp.

  • Myslím si, že to zákonem dané není. Před několika lety o tom naši zákonodárci pouze uvažovali, nicméně to zavrhli jakožto ekonomicky příliš náročné pro státní rozpočet. Takže si novopečený tatínek prostě musí vzít dovolenou.

  • já bohužel taky nevím jak to je... můj manžel byl doma se mnou týden.

  • Verousek8929.2.2012 21:25

    Já vím, že o tom uvažovali a že se o tom mluvilo, ale nevím o žádném zákonu, který by na to v současnosti byl.

  • podle nynějších zákonů :

    6. Narození dítěte
    Pracovní volno se poskytne na nezbytně nutnou dobu
    a) s náhradou mzdy nebo platu k převozu manželky (družky) do zdravotnického zařízení a zpět,
    b) bez náhrady mzdy nebo platu k účasti při porodu manželky (družky).

  • Prvních 9 dní ti mohou napsat paragraf pro partnera už v nemocnici - když dostaneš propouštěcí zprávu, tak rovnou vyfasuješ paragraf na svoje jméno a manžel je pak s tebou doma na max 9 dní. To samé ti může napsat dětský lékař opět na tvoji osobu - zase je to na 9 dní.
    Pozor - tyto peníze ti ale potom strhnout z (a ted nevím, jestli z mateřské nebo z rodičovské), ale z jedné určitě..proto jsem to nakonec zavrhli - rodila jsem v dubnu a bylo mi jasné, že dovolená se letos nebude konat, a tak si vzal mužík týden dovolenou.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 732 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist