mateřská a nárok na dovolenou

Otázku položila: Anonymní uživatelka #41082 17.10.2011 10:14

Ahoj holky, jsem v 11.tt a v současné době jsem na nemocenské kvůli počátečním problémům, ty nyní ale pomalu ustupují. Proto se rozhoduji, jestli risknout jít do práce a nebo si celé těhotenství užít doma, i když těch peněz pak bude míň. Termín porodu mám 13.května. Kamarádka mi před pár dny říkala, že když bych šla příští rok na 60 dní do práce, tak prý budu mít nárok na dovolenou, ale na netu jsem zase četla, že nárok vzniká i v průběhu mateřské. Nevíte, jak to tedy je? Respektive bych chtěla, aby to pro nás vyšlo co nejlépe finančně, protože bohužel nám z příjmů měsíčně nic nezbývá...Proto by se hodil i návrat do práce, ale musela bych risknout, jestli vydržím X hodin na nohou, což mi doteď nešlo :-( Navíc dělám v práci s nemocnými, tak ani nevím co za infekční nemoci tam může přilétnout, jsem trochu oslabená po dlouhodobé infekční nemoci....Díky za odpovědi :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, na hlavní otázku ti bohužel neodpovím, ale každopádně, okud pracuješ s nemocnými a ještě k tomu jsi pořád na nohou, tak návrta do práce ti nedoporučuji, hlavně ne k infekčním nemocem - mohla bys pak litovat - a co se týče výše mateřské, neovlivňuje ji, jestli jsi v těhotenství na neschopence nebo nejsi, protože mateřská (abychom si správně rozuměli, to, co ti vyplácí 28 týdnů po porodu, pak je rodičovský příspěvek podle délky rodičovské dovolené) se počítá z výplat PŘED NEMOCENSKOU, nemusíš mít strach, že by se ti nějak ponížila. Já jsem šla na neschopenku v 7. měsíci, je pravda, že nejhorší je ten první měsíc, to jsou peníze naprd - dostala jsem celkem nějakých 8500 a to jsem chodila domů s výplatou kolem 14000 čistého, no teď by mi měla přijít nemocenská za září, tak jsem zvědavá, kolik to bude..... neblázni a užívej si doma, dokud můžeš, a hlavně, kdybys byla do konce roku doma - tzn. do nějakého 4 nebo 5. měsíce a pak se ti něco stalo, tak si to budeš vyčítat daleko víc, jak na začátku!!!

  • Ty na začátku roku budeš na neschopence ne na mateřské, takže nárok na dovolenou máš určitě. Možná se nějak krátí, ale nárok máš a tu ti po nástupu na mateřskou proplatí. Do práce, bych v žádném případě nešla. Taky jsem si myslela, jak budu pracovat, jsem ve 22tt a od začátku jsem doma, protože jsem po IVF a to mi zatím ještě ani špatně nebylo prostě nic, ale byl to 3,5letý boj dostat se až tak daleko a do práce bych nešla za žádnou cenu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 542 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist