ledvinove panvicky

Otázku položila: Bývalá uživatelka #20179 2.5.2011 14:49

Ahojte holky, tak jsem dneska byla na odberu plodove vody a doktor rikal, ze se mu nezdaji,ze jsou moc velike ledvinove panvicky.(pry pak mohou prestat fungovat leedviny mimiska) Minuly tyden mi jiny doktor rekl, ze to s Downovym syndromem nema nic spolecneho a dneska primar mi rekl, ze prvni pockame na vysledky plodovky-ze by to mohlo mit souvislost s Downem, a pak ze by jsme to zacali resit. Holky nemate s tim nekdo taky zkusenosti. Vim, ze mi to doktor pak rekne, ale asi vite jak se clovek citi kdyz o tom nic nevi. Pokud jste s tim nekdo meli zkusenost dejte vedet.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Jessi, a o čem doktor mluvil v souvislosti s pánvičkami? O dilataci? nemáš někde zapsaný údaj v průkazce nebo ve zprávě z vyšetření? Pokud se jedná o dilataci ledvinových pánviček, není to nic definitivního, může to být na příštím UZ v pořádku. Zároveň je to léčitelné, někdy, pokud by se jednalo o to, že by mohlo dojít ke špatné funkci, je přistupováno k předčasnému porodu. Ale nedělala bych si s tím hlavu, hlavně teď po odběru, kdy by si měla být nejvíc v klidu. Jak si to zvládla?

  • sigiska2.5.2011 15:50

    Malá to taky měla na UTZ ve 30tt. Měla jednu ledvinovou pánvičku zvětšenou a dr. se bál, aby pracovaly správně ledviny. Musela jsem ve 36tt na další kontrolní UTZ, kde to bylo pořád stejné. Po porodu jsem byla na dalším UTZ a vše už bylo v pořádku. Prý to vůbec nemusí nic znamenat. Malá čůrá o 106 a je vše v pořádku. Taky jsem se nejdřív vyděsila. Určitě bude vše v pořádku, tak držím palečky.

  • Ahoj, u mě sice bylo celé těhu v pořádku, ale malému v porodnici zjistili dilataci pánvičky na UZ. Záleží jak moc je to rozšířené. U velkých rozšíření hrozí retence a záněty. Malej to závažné nemá, čurá též o 106 a akorát jednou za 3 měsíce chodíme na kontrolní UZ. Taky jsem nikdy neslyšela, že by to mělo souvislost s Downem. Respektive náš malej Downa nemá. Jen má dilatovanou jednu pánvičku.

  • lulatko2.5.2011 21:16

    Ahoj jessicku, niceho se nedes. Nedavno jsem o tom psala jedne uzivatelce zde http://www.womenzone.cz/poradna/otazka/dilatace-KPS-11987.aspx
    Jinak platí, co Ti už napsaly holky.

  • Ahojky.mě u prvního těhu v 33.týdnu u chlapečka zjistili zvětšení jeho levé ledvinové pánvičky a celé těhu se to sledovalo a zvětšovalo se to.Po porodu jsem musela všechny záznamy od dr.ženského předat v porodnici aby si to tam už oni pohlídali.Po porodu se zvětšená ledvin.pánv.potvrdila a od té doby jsme chodili 2x ročně po půl roce na ultrazvuky,kontrolu moči a v jeho šesti měsících musel podstoupit MAG vyšetření v nemocnici.Dělali mu prosvětlení ledvin(zjišťovali mu na kolik procent mu pracují obě ledviny a jestli nemá reflux ledvin,to je jestli se mu nevrací moč do ledvin)Obě ledviny mu pracují na 50% a reflux se díky vyšetření nepotvrdil.Malému jsou 3 roky a 7 měsíců a na kontroly chodíme pořád,protože se mu to pořád nelepší a musí mít dostatečný pravidelný pitný režim.Jinak s Downovým syndromem to nemá vůbec nic společného.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 613 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist