je vám používání vložek nechutné?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #58273 8.5.2013 9:16

Ahoj holky, mám takový dotaz. Je mi 13 let, a než mi matka dovolila používat tampony, přemýšlela jsem nad sebevraždou. (Doslova)
No, teď už je to lepší, používám tampony ale... Ptám se hlavně holek, protože dospělé ženy mají rády vložky. Nechápu proč, copak vám to není nechutné, sedět až 6 hodin ve své krvy?
Mě je z toho špatně jen když na to pomyslím.
U nás ve třídy, v osmičce, maximálně 5 z 15 holek používají tampony, a to jen já, a dvě moje kamarádky pravidělně. Ostatní jen přiležitostně. Já pořád nechápu proč? Přijde mi to divné že nechtěj používat tampony... Prý je jim to nepříjemné, a cítí to... Ale to nemají cíit?!
No, takže holky, co si myslíte o vložkách?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ono jde možná o to, že rozhodně nemám jednu vložku šest hodin, to fakt ne. Já kombinuju vložky a tampony, s tampony mám teď po porodu ale problém a až tolik mi nevyhovují, dřív to bylo v pohodě. No možná se tu najdou i holky, co jim přijde i tampon pěkný humus a proto používajá menstruační kalíšky, co se zase asi bude zdát divné tobě. Ať si každý používá co mu vyhovuje, na trhu to toho hodně a každý si vybere to svoje, co mu bude vyhovovat nejlíp.

  • Nevím, jak jsi tazatelko přišla na to, že dospělé ženy mají rády vložky, už jsem nějaký pátek dospělá a nemám v nich extra zálibu. Už se mi tedy stalo, že to prostě jinak než s vložkou nešlo, ale když si ji měníš často, tak nesedíš v KRVI! (ne krvy, jak tady píšete). Mají už pěkné absorbční vychytávky, na povrchu jsou úplně suché.
    A někdy taky silnou menstruaci tampony nezvládnou. To už jsem taky slyšela a i zažila, pak se musí kombinovat obojí.

  • Ber to tak, že to, jak založíš se svou menstruací, je vždy takový kompromis a to, co jednomu může vyhovovat, nemusí vyhovovat druhému...Možná to bereš podle své mamky, že dospělí mají rádi vložky, ale to není pravda. Je to jen první věc, po které všichni saháme, když dívka dostane MS, asi proto, že tu byly první a že jejich použití je nejsnažší a "nejbezpečnější". To, že většina spolužaček zatím využívá vložky nic nevypovídá o tom, co budou využívat později.
    Používání tamponů je rizikovější (v případě nedodržení hygienických zásad, protože se vkládá dovnitř), krapet náročnější a mladým holkám se do toho nemusí chtít jít, pokud jsou ještě panny (dokud nejsou na to připraveny něco do sebe strčit). To mohou být ty 1. důvody, proč někdo zvolí raději vložky, které se musí měnit o dost častěji (třeba každé 2 hodiny), než tampon (takže žádné dlouhé vysedávání)...
    Každopádně já už od začátku používala vložky, jak jinak, ale nikdy mi to nebylo moc příjemné, cítila jsem se jako s plenou..Nebylo to však o tom, že bych skutečně neměla jinou možnost..Kamarádka na tom byla jinak, ta tehdy-navzdory své mamce tajně používala tampony, protože vložky prostě nesnesla. Já akorát nechápala, proč jí to mamka nechce dovolit, když jí prostě tampony narozdíl od vložek sednou. Každá jsme prostě jiná..
    Po tamponech-jako méně omezující variantě jsem dokázala sáhnout, až když jsem začala pohlavně žít, jenže byla to pro mne horší varianta, než vložky, nějak mi nedělaly dobře, cítila jsem se nejistě, dělaly neplechu v ten nejméně vhodný okamžik, takže jsem je využívala jen když to s vložkou opravdu nešlo....Člověk má přece na výběr..Horší variantu..nebo snad ještě horší? :-)
    Až později jsem našla variantu, která mi vyhovuje- menstruační kalíšek...Někomu přijde nechutný ten, někomu naprosto nevyhovuje, ale každá jsme jiná a díky za každou pomůcku, díky které nemusíme ve své dny sedět zavřeni v komoře a čekat, až to přejde a dokonce nám nějakým způsobem sedne a vyhovuje....Takže díky za vložky s lepíkama a křidýlkama, díky za tampony a díky za kalíšek;-)

  • Já myslím, že každý má na to svůj názor a každému vyhovuje něco jiného. Zprvu přijde mi hloupé uvažovat nad sebevraždou jen kvůli vložkám, lidi přežili i o hodně horší věci, važ si trochu života. Já používala dřív jen vložky a byla jsem v pohodě. Ale 6 hodin? Ježiši, tak to ne. Vložky měním často, nechci si zadělat na nějakou infekci. Zhruba po 2-3 hodinách. Teďkom používám na první dny kombinaci tampon + vložka, přijde mi to bezpečnější, protože první dny ji mám silnou a bojím se, že jen vložka by protekla a tampon mi občas proteče taky. Ale jak přijdu dom ze školy, tak okamžitě vytahuju a nechávám si jen vložku, na noc taky (Fakt nebudu po 4 hodinách vstávat a měnit tampon, protože dýl ho tam určitě nenechám.) Je mi to prostě příjemnější. Navíc mám problém se zaváděním i vytahováním, prostě to bolí, některý to tak máme. Navíc hrozí riziko infekce, takže když používáš ty tampony, tak si předtím než si ho zavedeš i ve škole předtím umyj ruce! Já si teda občas připadám blbě, když si umyju ruce ještě před záchodem, ale holky to pochopí a strkat si tam špinavý prsty no fuj. Jinak k těm vložkám, existuje jich hodně druhů. Nevím, jaký jsi měla ty ale já třeba úplně nenávidím vložky s plastovým povrchem...maj povrch takovej jakoby umělej a to se lepí na kůži, a připadám si mokrá no prostě humus a zapařím se v tom. Takže ty sem hodila do koše po prvním použití a už nikdy víc, já používám alwaysky se savým jádrem a sensitive povrchem a jsem spokojená. Ten povrch je příjemnej, není plastovej a vůbec si nepřijdu morká. Takže pokud si měla pocit, že sedíš v mokru, tak si podle mě neměla moc kvalitní vložku, nebo jsi ji měla moc dlouho. A tampon cítíš, pokud si ho nezavedeš pořádně. Ale já ho, když jsem s nima začínala cítila taky a to byl ten nejmenší a měla jsem ho dost hluboko. Prostě neodsuzuj ostatní jen proto, že máš jinej názor. Kdyby byly vložky tak hrozný a tampon by byla pro všechny jasná volba, tak už se vložky nevyrábí. :-)

  • Martasek898.5.2013 9:20

    Je mi 24let a dlouho už používám tampony a nic jiného. Vložky nesnáším, přesně jak píšeš, sedět v tom, pak jsem od toho s prominutím krvavá. Tampon vytáhnu a jsem stále čistá. Takže rozhodně dceři tampony zakazovat nebudu. Probereme to, ze začátku doporučím vložky, ale později klidně tampony může používat.

  • každému vyhovuje něco jiného a tak to je, bylo a bude. Tobě vložky přijdou nechutné, někomu zase tampony. Tak hlavně neodsuzuj a neřeš ty, kterým to nepřijde nechutné jako tobě.
    Jinak přemýšlet nad sebevraždou jenom kvůli vložkám?!?

  • Je mi 13.A pouzivam tampony i vlozky zaroven. Ale asi jen prvni dva dny. Bojim se abych neprotekla. Ale s vlozkou bych to nevydrzela. Nemohla bych se ani pohnout. Je mi to neprijemne..Ale kazdymu vyhovuje neco jinyho.

  • dneska už je na výběr ze spousty možností. vložky, mini tampony, tampony s různou savostí, kalíšky. a budmě za to vděčné, že každá si může vybrat co vyhovuje jí. jednés e zdá manipulace s vložkou špatná, pro druhé je podobně nechutný i tampon, který sebou nese svá rizika, pokud je zaveden delší dobu. někdo má s tampony špatnou zkušenost třeba proto, že protekl a nehoda byla na světě, jiné vadí a prostě ho cítí, tak raději sáhne po vložkách. dnešní vložky jsou mnohem příjemnější a méně nápadné (tenčí, tvarované, s křidélky, proti protečení), než dřívější vložky, které byly ještě horší, než ty porodnické co jsou dneska. dcera si prozatím vybrala vložky, uvidíme, co se jí bude líbit později.

  • Mě příjdou vložky naprosto nechutné a nepříjemné :O= Nechápu jak některé holky z naší třídy je mohou nosit, přijde mi to i nechutný když prostě někdo sedí 6 hodin ve vlastní krvy (jak si říkala) tampony preferuji, nepřipadám si v nich špatně, nejsem celá od krve, a nebojím se že bych protekla nebo tak něco ;-)

  • venysek8.5.2013 11:58

    Ja jsem zacala pouzivat tampony taky brzo, protoze mi vlozky nejsou pohodlne, ale ze bych je nazvala nechutnymi, to ne. Je na kazde z nas, za jak dlouho si vlozku vymenime, takze skutecne neni nutne na ni sedet 6 hodin.. nevidela bych to tak tragicky a hlavne, kazdy at si pouziva, co je mu pohodlne, ne?

  • Ja ze zacatku kazde menstruace pouzivam vlozky a pak az ke konci tampony. Mluvila sem o tom kdysik s mamkou a rekla ze kdyz mam vlozku telo se mi vice vycisti nez kdyz se zaspuntuju tamponem a je to asi fakt. Navic mam hodne silnou menstruaci takze mi tampon vzdycky zachvilku protece. Je pravda ze s tamponama se citim lip, ale zase na vlozky bych taky nedala dopustit. Myslim ze kazdemu navic sedi neco jineho :) A urcite nesedim v krvi ale pokazde jak uz vim ze mi to je neprijemne nebo ta vlozka uz tolik nesaje tak si ji vymenim a otru se mokrym ubrouskem a sem cista .

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 531 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist