císařský řez

Otázku položila: Anonymní uživatelka #75795 12.11.2012 12:17

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jaké máte s tímhle typem porodu zkušenosti, ty co jste tak rodili, nebo pokud jste vyzkoušeli oba typy i normální, jaké je u vás srovnání? Jak jste to vnímali? Já nevím proč, ale císařák mi vadí a mám z něj strach. Nejhorší, že nás asi čeká, protože se mimčo nějak nechce otočit, ještě sice nějaký čas je a vím, že se některá miminka dokáží otočit i půl hodiny před porodem :D, tak doufám, ale počítám i s variantou, kdyby se tak nestalo a my opravdu museli na císaře. Bojím se pak jak je to třeba s kojením, jestli s tím nejsou problémy pak. Taky by mě zajímalo jak moc to potom bolí a kolik dní je to trápení s tou jizvou než se trochu zahojí...
Tatínek být u toho asi nemůže že? Ve filmech to někdy vypadá hezky, žena je napůl vzhůru a tatínek si s ním povídá, ale pochybuju, že by u nás v česku k operaci pustili. Taky mám nepříjemný pocit, že jen usnu a pak mi přinesou nějaké dítě, když si to žena odtrpí normálně, tak musí být hrozně krásná ta úleva, když své dítě uvidí a pochová si ho hned na bříšku.
Našla jsem si spoustu věcí o tom, jak se to provádí atd., ale jaké je to pro tu ženu jsem se nikde nedočetla a to by mě právě hrozně zajímalo, proto budu ráda za vaše zkušenosti.
Jinak musím ještě dodat, že zdraví mého chlapečka mi je nejcennější, takže je v podstatě jedno jak přijde ven, bez ohledu na mě, ale kdybych si mohla vybrat...snad se ještě otočí.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • tak já můžu srovnávat
    1.porod normální (i když vyvolávaný po odtoku vody) kontrakce od 10h a v 16:30 byla malá na světě. už na porodním sále mi bylo celkem ok, po těch 2h sem se šla v pohodě osprchovat a pak sem za malou šla 2x jedno patro na novorozenecké, protože nebyly volné pokoje, aby sem ji měla u sebe.
    2. porod - akutní císař, kontrakce od 16h ve čtvrtek, akutní císař v sobotu před 6h ranní po x-hodinách kontrakcí, které nikam nevedly a byly dost silné křížové bolesti. vzhledem k tomu, že se nezadařilo napíchnout epidurál, sem měla celkovou anestezii. probudila sem se pořádně až kolem 12h. malého sem poprvé v tu dobu uviděla v náručí sestry. chyběly mi ty okamžiky, kdy ho položí na bříško ještě s tepajícím pupečníkem. kojit sem ho směla až 24h po operaci, protože látka z anestezie přechází do mléka. nepříjemné to pak bylo, protože sem se nemohla moc pohnout (hlavně ten první den), zakašlání hodně bolelo, vstát z postele - žádná sláva (ale odmítala sem léky na bolest, tak trochu i moje chyba, ale nechtěla sem další chemii). při propuštění z porodnice 4den po porodu už sem jakž takž chodila, ale nejhorší byl ten přechod ze sedu/lehu do stoje a naopak. kojení se nám rozbíhalo pomalu, ale nakonec se zadařilo (i s pomocí laktační poradkyně). doma sem měla s jizvou problém asi tak do 14 dnů malého, pak ještě týden-2 týdny přechodné období atedka 6týdnů po porodu už v pohodě a zvládám i 2h procházky.
    a taková drobnost - na rozdíl od normálního porodu mi bylo poněkud trapně, když sem si uvědomila, jak mi sestra měnila po operaci vložky kvůli očistkům. vím, že je to jejich práce, ale přece jen..

  • Rodila jsem na akutního císaře a nic příjemného to nebylo, ale přesné stavy tady popisovat nebudu, k ničemu by ti to nepomohlo. Přežít se to dá, jizva nebyla po roce k nalezení, kojení bylo oproti maminkám se stejným dnem porodu asi o den pomalejší a trochu jsme s tím bojovali, doma se ale vše upravilo a kojili jsme bez dokrmování. V porodnici jsem proti maminám, co rodily klasicky měla nějaké úlevy, mimčo si braly sestřičky na noc a mohla jsem ho tam odložit i přes den (ale já nechtěla). Měla jsem první dny jinou stravu, přece jen císař je operace břicha a tak je na to třeba brát ohledy. Doma jsem prcka už normálně se vším všudy zvládala a to, že jsem po císaři jsem rychle zapomněla. S mimčem jsem se nějakou dobu sžívala, ale to nepřikládám typu porodu, já měla složité celé těhotenství, baly na malého sama a tak nám to všechno dýl trvalo.
    Při plánovaném císaři můžeš rodit v epidurálu a tatínek může být u toho.

  • inthense12.11.2012 13:00

    ahoj,ja jsem rodila cisarem pred 2 lety.boli to dost.jeste rok po porodu jsem citila bolest napr.na zachode nebo pri sexu,ale nejvetsi bolest prejde tak do dvou tydnu po porodu.ale urcite se neboj,ta bolest se da prekonat.kojeni je horsi,ale jde to.u porodu muz muze byt pokud jsi v lokalni anestezii.moje rada zni,ze kdyby jsi nahodou rodila cisarem,tak se snaz co nejvice vstavat z postele.po delsim lezeni je to mnohem horsi,nez kdyz se budes hybat.neboj se,jak prirozeny tak cisare prezilo mnoho zen :-) to byla moje utecha po porodu :-) preju hodne zdravicka tobe i miminku :-) a at uz budes rodit jakoli,tak je to jedno,vysledek je vzdy mimi v naruci :-)

  • A.t.i12.11.2012 13:50

    Ahoj, já rodila téměř před 4 roky akutním císařem. Když už byl syn v porodních cestách, tak mi porod museli zastavit, kvůli tomu, že mu přestávalo být srdíčko a musel ven císařem. Takže jsem přišla o ten pocit, kdy už je miminko venku a matka ho dostane do náručí. Viděla jsem ho až asi 4 hodiny po porodu. První dny jsou těžké, nedá se pořádně ani pohnout. Ale to asi jak po každé operaci (nemohu ale soudit, jinou operaci jsem nezažila).
    Co se týče kojení, tak s tím jsme měli problém. Ale určitě ne kvůli císaři, mlezivo a později i mléko se mi vytvořilo hned, jen syn měl víc přirostlý jazýček a nedokázal se přisát.
    A co se týče jizvy, tak ta i po téměř čtyřech letech je stále viditelná, svaly kolem ní jsou "mrtvé" a na dotek je to nepříjemné.
    Po porodu by měla žena lehávat na břiše, že se tím údajně lépe zatahuje děloha, bohužel po císaři tak rychle nejde, takže to trvá déle než se tělo dá dopořádku. Šestinedělí by mělo trvat déle. My to však s manželem nedodrželi a jsem v pořádku. Pak mi bylo řečeno, že alespoň rok po císaři by žena neměla znovu otěhotnět. Ale když jsem se na toto téma bavila se svou gynekoložkou, tak mi říkala, že řada jejich pacintentek toto nedodržela a otěhotněla dříve, kolikrát i opakovaně a jsou naprosto v pořádku.
    Tak ti držím palce, ať si to miminko ještě rozmyslí a otočí se.:-) A hlavně ať jste oba v pořádku.:-)

  • Ahoj, ja jsem rodila cisarem pred rokem dvojcata. Bylo to planovane. Strasne jsem se toho pred samotnym dnem bala, ale vse slo tak jak melo. Manzela mi privedli na sal po pichnuti epiduralu a samotnem rezu (nechtene se podival a desi ho to do ted, cim jsem prosla), ale ja nic necitila, jen se mi trochu motala hlava a mela jsem strasnou zizen, behem par minut prisla na svet holcicka, ten moment kdy zacala plakat nikdy nezapomenu, trochu ji ocistili, zabalili a dali mi ji na prsa. O 2 minuty pozdeji se narodil syn, toho dostal manzel pod tricko. behem hodiny jsme byli na pokoji. prvni noc byla bolestiva a myslela jsem, ze uz nikdy nevstanu, ale rano mi sestra vytahla cevku a postavit uz jsem se musela. prvni kroky hruza, ale s kazdym dalsim se to lepsilo a zahojila jsem se relativne rychle. ted po roce je jizva minimalne znatelna. urcite si myslim, ze planovany cisar je uplne o necem jinem nez akutni. podotykam ale, ze jsem rodila v zahranici, takze v cr to mozna takhle nefunguje..

  • tak za 1. to nejde srovnat, porod je porod, císař je operace...tělo se po císaři až 1 rok vzpamatovává, narozdíl od porodu...mám kamarádku, kt. neuměla po císaři pořádně 3 měsíce zvednout ruce...císař je rozhodně větší zátěž pro tělo, ale někdy se nedá nic dělat - například, když je mimi špatně otočené a na císař se jít prostě musí...a taky,co jsem tak četla, tak po císaři je větší pravděpodobnost náhlého úmrtí kojence-ale to jsou jen domněnky- zda je to pravda, nevím-to jsem jen četla..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 229 otázek, kterým se dostalo 271 610 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist