běhání

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424628 15.5.2020 13:39

dobry den, chtěli bychom s kamarádkou začít běhat hned zítra ale nevim zda-li mam dat prednost spis rychle chuzi a pak běhu nebo kazde zvlášť chceme to udelat spravne btw. Je nám 13 let a prosim nepiste mi ze bychom meli delat neco jineho zaujalo nas to a my to chceme aspon zkusit. Děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja bych na zacatek zvolila rychlou chuzi, aby si svaly i plice zvykaly. Postupne bych presla v jogging (stridani chuze a pomaleho behu) a pak bych pocitove regulerne behala.
    Zkousela jsem taky, ale muzu rict ze to vetsinou neni jen tak, rict si ,,ted začnu delat tohle,,... Telo si musi ziskat nejakou kondici a kdyz ho pretizis hned na zacatku, je to nejlepsi cesta k tomu se na to vykaslat protoze te to bude odrazovat ;)

  • Ahoj! Klidně běhejte, je to super. A poradím takto, zkuste běhat takovým tempem, abyste se byly u toho schopny spolu bavit/povídat si. To by mělo být vaše současné správné tempo, které udýcháte ;-)

  • kosicek15.5.2020 15:16

    Můžete kombinovat, klidně rychlou chůzi a pomalý běh (později to obrátit a dávat si rychlý běh (krátké sprinty) a klidně pomalejší chůzi), s během si lze hodně hrát, ale co je důležité si opravdu uvědomit, běh nemusí být vůbec rychlý, rychlý běh je pro tělo zničující, zvlášť pro tělo začátečníka, také mnohého začínajícího běžce odradí, když zjistí, že je schopen uběhnout jen pár ubohých metrů a umírá. Sama jsem běh nenáviděla, i díky školnímu TV, dokud mi někdo neukázal, že můžu běhat fakt pomalu, ale o to dál, ne jen pouhých 1500m, které jsem horko těžko dávala..Běhat pomalu, znamená při běhu moci mluvit, jak už tu bylo, přinejmenším alespoň ten 1.km na rozehřátí.
    Můžete se inspirovat i třeba tréninkovým plánem rozběhni se z chůze (od Edy Kožušníka), kde hodně používá indiánský běh (běh kombinovaný s chůzí). Ale jste mladé, vaše tělo lecos vydrží, není to, jako když se rozbíhá trochu starší člověk, aneb čím je člověk starší, tím na tělo musí opatrněji a pomaleji, takže se ničeho nebojte a s chutí do toho.

  • Laurisska3.1.2023 12:19

    Co jsem si pořídila pás, tak jsem začala rychlou chůzí a postupně jsem se propracovávala k běhu ;)

  • Já osobně bych asi začala tím, co ti bude vyhovovat nejvíc. Pokud nejsi na běhání zvyklá, tak je možná rychlejší chůze do začátku lepší volba. Ono obecně je u běhání důležité si najít takové tempo, při kterém člověk vydrží uběhnout trasu, kterou si zvolí. To je v začátcích podle mě to nejtěžší. Já jsem teď taky byla párkrát běhat po delší době a mám s tím celkem problémy. Jinak co je na běhání docela užitečný pomocník jsou i takové ty fitness náramky. Já mám Mi Band 7 od Xiaomi, viz https://www.mibandshop.cz/xiaomi-mi-band-7/ a ten je super. Člověk díky tomu může sledovat vzdálenost, tepovku, rychlost běhu atd a takové informace se určitě hodí znát.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist