Zpět do práce při mateřské

Otázku položila: Bývalá uživatelka #2707 13.7.2012 21:24

Ahoj holky,chci se po cca 5-6 měsících věku mé dcerky vrátit zpět do práce na plný úvazek a chci se zeptat na zkušenosti.Je mi jasné,že to bude honička,ale chci vědět,zda jsou tady také takové maminky,co mají rády svou práci.Často slýchávám názor,že to jsou špatné matky a podobně.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já jsem se vracela na dvou a půl letech a musím říct, že to je i tak docela masakr. U tak malého dítěte, jako máš ty, si to neumím představit. Ono hodně záleží, jaká malá je. Můj synek byl strašně rozeřvaný a v práci bych to pro nevyspání nezvládala. Ale určitě bych neřešila to, že jsi špatná matka. Dříve maminy v tomto věku chodily do práce normálně a děti byly v jesličkách. Spíš je to o tom, abys toho jednou nelitovala ty. S mimčem tě čekají stašně krásné chvilky, o které můžeš přijít. První slova, první kroky. U toho všeho maminka většinou bývá a může se stát, že tyto chvíle místo tebe prožije někdo jiný. Mně osobně by to mrzelo, protože si myslím, že tyto chvíle patří právě maminám a jsem ráda, že jsem u všech těchto pro mě velkých okamžiků mohla být. Občas mě i teď zamrzí, že jsem syna připravila o půl rok se mnou, když jsem šla dřív do práce a to mám svoji práci opravdu hodně ráda a baví mě.

  • Ahoj,já taky plánuju návrat do práce, jen na pár hodin týdně. Prcka ( pokud nějaký bude) mi bude hlídat tchyně. Až bude samostatnější, tak ho budu mít v práci. Nejsem z maminek, které jsou vydřené ze celoodpoledního sezení na písku a povídání o kakání, prdících, kašičkách,.........potřebuju být mezi lidmi.

  • Já pracuji na částečný úvazek a i tak je to složité, mám syna 1,5 roku. Rozhodně bych nikoho neodsuzovala za to, že jde do práce, ale jak píšou maminky výše, musíš zauvažovat, zda toho nebudeš jednou litovat. Žádná práce nestojí za to, aby jí člověk obětoval soukromý život. Sama mám zkušenosti jako au-pair a zastávám názor, že péče rodiče je nazastupitelná. Když já nejsem doma, hlídá manžel, má to domluvené v práci. Žádná babička, teta, jesle, .... a ještě jednu nevýhodu to má, manžel sice pohlídá, ale domácí práce jsou na mě, takže doběhnu z práce a uklízím, vařím, peru... budeš to mít opravdu těžké, pokud se vrátíš na celý úvazek, ale pokud myslíš, že je to takto pro vaši rodinu nejlepší, tak dělej, jak myslíš, já bych to ale rozhodně nedoporučovala. Práce na částečný úvazek se ale zvládnou dá a doporučuji to maminkám, které mají hrůzu z ponorky na mateřské dovolené. Hodně štěstí při rozhodování přeju.;-)

  • petulinkaa1313.7.2012 21:43

    Muj nazor je takovy,že žádna práce nestojí za to,aby človek prisel o ty nejhezci okamziky,takže když to jde,zůstat alespon,alespon do 2let veku ditete,nejlepe do třech,ale chapu,ze dnesni žití to moc nedovoluje,finance atd.

  • Já se vrátila do práce, když bylo dceři 6 měsíců. A šla jsem hned na plný úvazek. Necítím se kvůli tomu jako špatná matka. Své dítě miluji nade vše, ale práci mám taky ráda a navíc jsem si tak potřebovala udržet své místo a potřebovala jsem i peníze. Trochu mě to mrzelo, že se svým dítětem nebudu trávit tolik času, ale o to intenzivněji jsem jí to vynahrazovala když jsem byla doma. Zvládnout to šlo vcelku snadno, trochu s hlídáním vypomohli babičky atrochu placená chůva. Vlastně jsem se v práci příjemně odreagovala od běhání kolem prcka a domácnosti a naopak z práce jsem se pak zase strašně těšila domů na malou. A nemyslím, že by tím náš vztah utrpěl. Jedna psycholožka někde psala, že zaměstnaná matka rozhodně neznamená špatná matka a někdy dokonce naopak je ta žena pak se svým životem (i díky seberealizaci a lepší finanční situaci) mnohem spokojenější, je vyrovnanější atd, což má blahý vliv i na dítě. Být s dítětem kolik let doma vždy neznamená být lepší matkou (jsou i takové, které stejně víc času tráví sledováním televize nebo tlacháním s kamarádkama než s prckem, jsou uhoněné, nespokojené a frustrované a na dítě stejně třeba jen řvou a utrhují se na něj). Takže pokud se ti do práce chce, tak se na řeči neohlížej (i když občas tě někdo z okolí bude odsuzovat), protože dobrou matkou můžeš být bez ohledu na to, jestli budeš zaměstnaná nebo doma. Držím palce :-)

  • lulatko13.7.2012 22:08

    Špatná matka proto určitě nebudeš. Souhlasím s prvosenkou, je to hlavně o tom, aby sis to jednou nevyčítala Ty, ten čas hrozně rychle letí. Záleží rovněž na povaze dítka, jak to bude zvládat ono a zejména Ty. Na druhou stranu, zažila jsem šéfovou, která se po prvním dítku vracela do práce po 6 měsících, po druhým prakticky 3 týdny po porodu (!!!), a to byl masakr. Zvaž tedy především to, nakolik je péče o Tvé dítě náročná - nebylo by fér, kdyby to, že si taháš mateř. povinnosti/starosti/problémy do práce víc, než je nevyhnutné, odnášeli kolegové. Protože čím je dítě menší, tím je na matku odkázanější. Spíš bych v případě návratu do práce takhle "brzo" pouvažovala nad variantou částečného či zkráceného úvazku.

  • Ahoj mám skoro ročního prcka a nedovedu si představit, že bych chodila na plný úvazek do práce. Je to určitě tvoje dítě a tvůj život, ale ten rok tak strašně rychle utekl, že je mi to líto. Určitě by mi nevadilo částečný úvazek na pár hodin týdně, ale bohužel moje šéfová to nepovolila. Znám jednu holčinu, která se po mateřské vrátila do práce, o malou se jí starala její máma, ale jestli toho někdy litovala nebo ne a jak moc to bylo náročné to nevím. Ale tento čas se už nikdy nevrátíš a až budou děti velké, tak abys toho nelitovala, určitě nejsi špatná matka, např v Anglii je běžně mateřská půl roku až rok, tak tam by na tebe nikdo divně nekoukal. Na tvém místě bych zkusila nejdříve částečný úvazek a uvidíš jak to budete zvládat. Třeba já bych částečnej úvazek brala, mám povolání, které bych mohla dělat částečně z domova, ale bohužel šéfová si to nepřála a já se vnucovat nebudu.

  • ahoj, záleží na Tobě. kamarádka se vracela do práce postupně - nejdřív začla pracovat v nějakých 8mi měsících malého z domu, potom cca od roku začla pracovat na plný úvazek. přes den měla hlídání od babičky. ale náročné to bylo co od ní vím.

  • Martasek8914.7.2012 6:39

    Tak já mám teď rodičák na 3 roky a poté chci být doma zase 3 roky. Přišlo by mi docela líto, i kdyby byl doma s dítětem manžel. Sice bych si možná odpočinula a dostala se mezi lidi, ale určitě se nikam nehrnu, chci si dítko užít a raději ho vychovám sama, než abych koukala, že to dělá někdo stále za mě. Ale pokud se na to cítíš a chceš do práce, zkus to. Snad nebudeš časem litovat.

  • Ahoj, mám syna rok a půl starého a do práce jsem začala chodit pomáhat hned v jeho třech týdnech. Od jeho půl roku mám částečný úvazek 4 hodin denně. Ale já mám tu výhodu, že mám práci v baráku, kde bydlíme. Takže seběhnu 2 patra a jsem tam. S manželem se v práci střídáme, takže když to tam jednoho z nás přestane bavit, tak jdeme hlídat dítě a naopak. Nemusím tam trávit ty 4 hodiny v kuse, ale jak se mi to hodí (pokud zrovna něco nehoří,samozřejmě).
    Manžel si syna opravdu užívá, není to takový ten tatínek co chodí domů až večer.
    Na plný úvazek bych se do práce nevracela, přece jen je to tvoje dítě. Aby jsi pak nelitovala, že jsi neviděla první krůčky, vyšplhání na schody atd. Já jsem ráda, že můžu pracovat částečně. Přece jen být jen doma, tak zmagořím. V práci se musím neustále vzdělávat a jen doma bych zakrněla. Takhle si uchovávám zdravý rozum, dostanu se mezi lidi, a domů se pak o to víc těším. syn je díky tomu není fixovaný jen mně. Naopak mám pocit, že když spolu náhodou trávíme celý den, tak už by byl rád, kdybych odešla a věnoval se mu chvilku někdo jiný :-)
    Takže za sebe říkám, ano pracuj. ale je potřeba mít dobré podmínky. A zvaž ještě ten plný úvazek, abys nepřišla o nejhezčí věk dítěte.

  • maxice14.7.2012 8:36

    Já si myslím,že záleží také co děláš za práci, třeba tě to odreaguje od domácích povinností a pokud máš hlídání, tak proč ne... Mám známou a ta také šla do práce,hned jak to bylo možné po porodu a na mateřské je manžel, nijak si ona nestěžuje, myslím,že je to také o povaze. Já se například děsně těším, na to,že budu s malým doma, ale také bych šla, když mi to okolnosti dovolí a v práci povolí, ve dvou letech malýho do práce, samozřejmě, když bude moje mamka moci hlídat :-)

  • to je těžký..špatná matka určitě nejsi...ale mně to přijde brzo jít hnedka na PLNÝ ÚVAZEK... musíš ty vědět, mně by bylo po malé strašně smutno, ale já jsem jiný případ, neměla bych stejně hlídání...mám nejlepší kamarádku, jsme jako sestry, její máti šla do práce když ona měla půl roku, nemají spolu dobrý vztah a je to nedávno, co ji to kamarádka vyčetla s tou prací (její matce vyčetla)..matka mého manžela šla do práce, když mu byli 3 měsíce, vztah nemají žádný..naopak moje mamka taky pracovala, šla do práce když jsem měla rok, ale vztah máme super..já jsem nedávno četla článek jednoho českého pediatra, kt. píše, že by matky měly být doma s dítětem do 4 věku kvůli jeho správnému rozvoji, dítě matku potřebuje...můj názor je ten, já prostě nevěřím, promiň, že když bude denně zhruba 8 hodin mimo domov, že budete mít nějaké pevné pouto mezi sebou a přijdeš o spoustu spoustu věcí, jak už psala prvosenka....já bych nešla !!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 233 otázek, kterým se dostalo 271 618 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist