Vztahy v rodině

Otázku položila: Anonymní uživatelka #55478 24.1.2012 8:56

Mám takovou trošku anketní otázečku :-) Jak vycházíte s partnerovými rodiči, kdo jste vdané, změnilo se něco po svatbě a jak se chovají k dětem ? Obvykle babičky rozmazlují a mívají jiný způsob výchovy, stalo se někdy, že se vám na jejich výchově či chování k dítěti nelíbilo ? Že dělaly něco, co vy byste neudělaly ? Nebo i dědečkové, či jiní příbuzní ? :-)

Já osobně mám vztah všelijaký. Brali jsme se na vkus ostatních po krátké době, ale miminko všichni berou, kdo by taky nebral :-) Ale občas bych raději byla doma, než koukat na některé věci, co s ní tchýně dělá, ale nejspíše ty generační rozdíly budou všude, že ? :-( :-)

Koukám, že to není nejhorší a dá se vycházet s tchýní a tchánem v pohodě. Zřejmě jde o to, jak si kdo sedne a s dětmi jde o určitý pořádek, domluvu, ... Ale každý má nějaký názor a těžko se ho zbaví, proto to občas i ty naše dítka odnesou :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já s partnerovými rodiči vycházím perfektně a to už od doby co mě poznali. Já jsem se bála, protože jsem o 20 let mladší než přítel, ale kupodivu jim to nevadilo, když viděli že je se mnou jejich syn štastný. Občas jsem se u nich cítila líp než u mé mamky. On má zkrátka úžasné rodiče, vychází s každým. Po svatbě se nezměnilo vůbec nic;)

    Děti ještě nemáme, ale jsem těhotná, čekám dvojčátka, ale ještě jsme to nikomu neřekli:) Vnoučátka už jeho rodiče mají, rozmazlují je, babička by je umazlila a dává jim ňamky:) Děda s nima dělá lumpárny. Ze začátku do výchovy novopečená babička trochu kecala, ale maminka malé ji okamžitě "uzemnila", s tím, že je to jejich dítě a výchova je jen a jen na nich. Je jasné, že prarodičům se některé věci nelíbí, ale chce to trochu určit meze, někdy babičky dokáží perfektně podkopat autoritu matky. Kamarádka má dcerku, která byla bez dudlíku, byla hodňoučká, ale její babička ji na dudlík rychle naučila, když malou déle hlídala, ted mají problém se ho zbavit:( Ta je v tomhle opravdu hrozná, podle ní dělá všechno maminka špatně a ona je ta nejlepší.

  • Já teda vdaná nejsem :) ale přítelovi rodiče...
    Normálně se bavíme, pokecáme, na rodinných oslavách se setkáváme, i s babičkama přítele, jeho rodiče jezdí sem tam na návštěvu k mým.
    Ale přítel má bratra a ten má přítelkyni - rozená hospodyňka, na hotelové škole, umí vařit, víc si rozumí s matkou a taky cítím, že k ní má lepší vztah, to je pořád Štěpánka sem, Štěpánka tam a my máme takový chladný vztah, jsem spíše zaměřená na přírodní vědy, takže ze mě hospodyňka nikdy nebude.
    Ale zase ze strany otce cítím, že ten má blíž ke mě a stejné je to u babiček. S jednou mám chladný vztah, ta druhá mě má zase víc ráda - aspoň takhle to cítím.
    Ze začátku našeho vztahu nám moc nepřáli, příteli bylo 19 a mi 14 a nemohli se smířit s tím, že jsem tak mladá, bránili nám i vídat se.
    Pobavím se s nima, nedělá mi to problém, ale jsou to lidi, které beru jen kvůli přítele. Mají trošku jiný styl v rodině, který mi moc nesedí. Äle přítele miluju, takže to neřeším.

  • Ahoj, já mám s tchýní a tchánem dobré vztahy, ale jsou věci, které mi taky vadí, např. chování miminka, vůbec neuznávají, že by prcek měl být jenom v klubíčku, nejradši by mu dávali už všechno jíst, naštěstí snad zatím respektují mé přání, ale nevím jak dlouho. Svým dětem přislazovali i sunar. Jinak ale mé dítě milují a kdykoliv potřebuji, tak pohlídají. Nebo např. teď už je to pryč, ale když byl nororozeně, tak ho pořád budili, to bylo hrozný, protože oni si pak odešli a mě tady malej 2 hodiny brečel, prostě to babičky dělají, malého naučili na chování. Ale asi to tak dělají každý prarodiče. Zatím si držím hlavní slovo v jídle já, i když se to nikomu nelíbí, doufám, že alespon do toho roka to vydrží, nejradši by mu nacpali pribináček, když jsem řekla, že to nesmí, tak oni že to normáln dávali a myslím, že si o mě mysleli, že jsem blázen. Ale je to moje dítě a myslím, že tím, že s ním dělám různé věci mu dáv víc než sladkým jídlem, ale u nás doma je to to samý, moje máma si bohužel myslí, že to nejlepší pro dítě je jídlo a sladkosti, ale ví, že nesmí. Myslím, že babička bude na rozmazlování, ale děda to tam podrží, aby jim moje dítě neskákalo po hlavě, stejně tak to měli asi u dětí, maminka ta hodná, tatínek přísnější. Ale manželovi rodiče mám ráda, ono nikdy to nebude perfektní nikde, to by ani nešlo.

  • Moje "tchýně" měla dva syny a ti jsou podle ní to nejlepší na světě. Každá jejich partnerka je pro ni soupeřka, která jí synáčka chce sebrat a podle toho taky její vztahy v rodině vypadají. V podstatě v rodině akceptuje po synech už jen vnoučata a to je stejně jen taková opičí láska, aby byla nejlepší babička a přitom vůbec nebere ohledy na to, že některá z vnoučat mají drobná omezení v jídle, protože jsou atopici. Takže babička jim hned u dvaří nacpe čokoládu, citrusy, ročním dětem cpe sladkosti a diví se, že to ještě nejedí a nechtějí. Na pití jim nachystá bublinkovou ovocnou vodu (za 5,- Kč/2litry). Dělá hysterické scény, když to svému dítěti odmítnu dát a nosím si pro něj vlastní čaj nebo čistou vodu, jak je zvyklý. Vnoučata by ráda hlídala, ale to nejlíp tak, aby se děti dokázaly samy zabavit a ona si u toho stihla pouklízet, navařit a ještě posedět s návštěvou. Bohužel malé děti takové nejsou, takže jsou dle ní nevychované. Bojujeme s ní obě dvě snachy, všechno ví nejlíp a měla by takovou vizi, že by nás jako se vším radila. Jednou jsem si jí dovolila říct, že si má udělat pořádek sama ve svém vztahu, když chce radit ostatním. Odstěhoval se od ní manžel, ale nejsou rozvedení, on má jinou partnerku a je spokojený, ale tchýně čeká, až se k ní vrátí-i když se tak už nikdy nestane. Tchýně nemá žádné zájmy, vynucuje si návštěvy citovým vydíráním synů, vždy musí být po jejím.

  • Verousek8924.1.2012 10:26

    Tak já si s přítelovými rodiči rozumím jak kdy. Jeho rodiče jsou rozvedení a každý bydlí jinde, s jeho mamkou si rozumím v pohodě, sice mám občas na něco jiné názory, ale vidíme ji tak 2x do roka, takže to neřeším. Přítelův tatínek už je horší, to je takový trošku sobec, klasický člověk, pro kterého se musí dělat všechno, ale on pro vás neudělá nic, takže proto si s ním moc nerozumím, ale nechci rozházet vztahy, takže mlčím. Přítel si s ním také nerozumí, akorát přítel neumí mlčet, takže se dost často hádají. Děti nemáme, ale určitě je plánujeme, takže jsem opravdu zvědavá, jak se budou oba chovat. Prarodiče už přítel nemá. Moje rodina je taková, že máma je v pohodě, ta bere, že není dobré děti rozmazlovat, ale moje babička s dědou děs! Babička je ta stará škola rozmazlovací. Vidím to u mého bratra se švagrovou, mají teď už 2,5 letého syna a když přijedou na návštěvu za babičkou a dědou, tak si moc dobře vzpomínám, jak si moje švagrová vždy stěžovala na to, jak ho rozmazlují, jak s ním pak nemůže doma vydržet, jak mu všechno dovolí a ona mu pak doma vysvětluje, že tohle nesmí, i když mu to prarodiče dovolili, apod. Ale s jídlem teda nikdy problém nebyl, to mu dávali jen to, co jim švagrová povolila a nenamítali nic.

  • Já vdaná nikdy nebyla, nejsem a ani se na to nechystám... Přítele mám rok a 4 měsíce, a jeho rodiče jsou úžasný, rozumim si s nima hned od začátku a mojí malou přijali, jako by byla jejich vlastní vnučka, jsou moc hodný... Je jasný, že když je u nich, tak to tam má volnější a kdo to u babičky a dědy neměl, že??? Zatim se mi nestalo, že bych měla výhrady k jejich chování k malé... Takže, když je přítel v práci, tak se klidně domluvíme, s malou za nima zajedem a v pohodě s nima strávíme super den...

  • Já mám vztahy víceméně dobré, někdy to není ideální, tchýně je strašně hodná, ale někdy až moc a to je kámen úrazu, já zase se přiznám jsem hrozná háklivka a jak se mi něco nelíbí tak to hned řeknu, jsem drzá :D. Můj manžel je pořád její malý chlapeček, tak to i ona říká, on se tak naštěstí moc nechová. Dala by mu vše na světě a i když nechce tak mu to cpe. Nebo i nám, pořád nám dává jídlo domů a peníze, měla bych být ráda jistě, ale já jsem celkem hrdá na svou soběstačnost a nepotřebuji pomáhat. A radí, jenže je taková hloupější, a se vším radí jak to dělala ona a nedokáže si moc představit,že to někdo dělá jinak. Čekáme miminko, každou chvíli by se mělo narodit a já mám po pravdě dost obavy, že bude hrozně rozmazlovat a..radit :) Navíc mají veliký rodinný dům a chystáme se z něj udělat dvougenerační a bydlet tam také, budete to hodně finančně váhodné pro obě strany a i z praktických důvodů. Ale trošku se toho bojím. A tchán, ten je uplně v pohodě, bavíme se spolu a docela se shodneme, jediné co mě štve je, že mu stále vykám, kolikrát jsem ho viděla nahého, když jde z bazénu (nechodí tam v plavkách) si pro ručník atd. ale stále mu vykám. A na naší svatbě si potykal i s mým bratrem, kterého viděl poprvé a prozatím snad i naposled, ale semnou ne. Každý říká,ať si tím nelámu hlavu,že to tak chlapi mají jinak. Ale mě to popravdě strašně mrzí.

  • petulinkaa1324.1.2012 11:33

    s tchyni vychazim suprove,jak pred svatbou tak i po svatbe,je bombova mam ji strasne rada a manzel s moji mami a tatou taky tak :-) s mim tatou dokonce dela v jedny praci a sejdou se na stejnych smenach a s mami pohoda,kdyz jsme spolu vsichni,je nehorazna sranda :-) a nic se svatbou nezmenilo,naopak byli vsichni stastny :-) ohledne deti neumim odpovedet,ale dneska vim,ze kdyby nejaky byli,do vychovy se nemotaji,to uz vidim u svagrový a moje mami sama rika,ze do vychovy se nikdy cpat nebude,protoze to dela babi ( maminy mama) tetě (maminy segre) a mame se to nelibi,ano poradit ano,kdyz bych teba chtela,ale nikdy by tohle nedelali!! to vim :-)

  • S tchýní moc nevycházím s tchánem ano. Tchýně se o naše dítě moc nezajímá, sama nás nenavštěvuje. Když chce vidět vnoučka, musíme jí ho většinou naservírovat domů až pod nos. Resp. jí ho servíruje můj manžel, mně se tedy moc nechce :-D Jinak tchýně dělá před našim dítětem dvě věci, které mi hodně vadí. Ta pvní je, že v jeho přítomnosti kouří a je jí jedno, že to malý dýchá. Druhá věc je, že před ním užívá sprostá slova a jednou mu dokonce, omlouvám se za vulgaritu, řekla ty sráči. Což mě tedy katapultovalo do nebeských výšin. Ale naštěstí první zasáhl manžel a rovnou ji sepsul. Takže u nás by se dalo říci, že vztahy rodině se mým těhotenstvím a následným porodem zhoršily. Chyba bude samozřejmě i na mé straně, protože já jsem dost vzpupný tvor a když se mi něco nelíbí, většinou to řeknu. Ale to se bohužel často nelíbí protistraně /tchýni/, která to asi bere jako drzost či co, byť to říkám slušně. Mno, ale já si říkám, ať mi vleze na hrb. Ale jinak, když už u ní s malým jsme, věnuje se mu. Když má syn svátek, narozeniny, nebou jsou Vánoce, dostane od nich spoustu dárků. Takže moje drahá tchýně není samozřejmě jenom špatná, mohlo by to být i horší, ale také by to mohlo být lepší:-D:-D

  • já tedy mám spíše takové neutrální vztahy... s našima super.. rodiče manžela jsou celkově "sto let za opicema". jen sedí doma, o nic se nezajímají, už mají dvě vnučky, naše je třetí, ale ani o tydle dvě se moc nezajímají a jak už tady někdo psal- když jim je švagrová nenaservíruje až pod nos, tak by za nimi nezajeli a to dokonce ani o narozeninách. chodíme k nim jen když je to "nevyhnutelné" a to o vánocích a narozkách. malá je ještě malá, ale zatím k nim nechce ani jít... já se s něma bavím de facto jen když musím.. s tchánem se ještě dá, ale tchýně je pro mě divná, navíc dost silná kuřačka... je sice trošku blbé, že více uznávám své rodiče, ale tchýně s tchánem jsou prostě pro mě cizí lidi.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist