Vývoj dítěte - 5.měsíc

Otázku položila: Anonymní uživatelka #220068 8.5.2018 11:03

Ahoj, jdu si opět pro radu. Naší malé jsou skoro 4,5 měsíce (a narodila se o měsíc dřív). Mám doma chytrou knihu, kde je popsán vývoj dítěte každý měsíc, takže teď čtu, co se děje v 5.měsíci a je mi z toho trochu smutno :( Protože doteď zvládala vše "včas" nebo trochu s předstihem, co se týče porovnání s touhle knihou. Vím, že každé dítě je jiné, ale teď se chci zeptat, jestli vaše děti v tomhle věku zvládali níže uvedené, protože se mi zdá, že je na to ještě fakt malá:

- aktivní přetáčení (nám se z bříška na záda otočila dohromady 4x a jen když má fakt náladu, ze zad na bříško vůbec. Jen na bok)
- "když mu podáte dva prsty, pevně je chytne až se přitáhne do sedu skoro samo" - tak to u nás teda ani zdaleka
- dává přednost některým hračkám před jinými - no, já jsem ráda, že si konečně uvědomila, že má ruce a začla je používat k držení jedné konkrétní hračky
- letadýlko - ano, to naše malá dělá, a to už snad dva měsíce
- "když se dítě pokusíte postavit, staví se rádo na špičky" - ehh???? ani náhodou

Jinak naše se teda zase na bříšku pokouší o plazení, jasně, zatím jí to nejde, ale snaží se. Jak na tom byla vaše dítka? Mám z tohohle pocit, že jsem něco zanedbala. Ale všude čtu, že dítě má začít sedět / plazit se / stát samo, bez pomoci, tak jí nenutím... já teda za úspěch považuju to přetočení

  • 08.05.2018 11:56:02 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Třeba přitahování za palce do sedu a stavení na špičky by měl kontrolovat jen pediatr, ne ty doma. Tak můžeš malé akorát zadelat na problémy se zády. Knížka není chytrá, ale pitomá, výhod ji, nebo aspoň nečti.
    Stejně jako jsou dospělí každý jiný, mají to tak i děti. Některé se dřív zajímá o hračky, jiné se dřív přetáčí a chodí, jiné driv mluví/kresli, jiné bude šikovnější na sport/ malování/cizí jazyky. To že je někde uvedeny nejaky obecný průměr, neznámena nezbytné nutné, že je špatně, když to tak nedělá i tvoje dítě. Dej jí čas, netlačí na ni a hlavně na ni nedělej pokusy.

  • terryk8.5.2018 11:14

    Už jsem někde psala, že to není olympiáda, ale vývoj dítěte. A každé má svoje tempo. Je to přibližně tak, že otáčet by se mělo začít do cca půl roku, sedět např do roka, atd atd. Je určena vlastně jen horní hranice, kdy by co dítě mělo umět a pak se eventuálně začne řešit, proč to neumí. Takže no stress. V těch knihách je nejspíš uvedenej jen průměr, přičemž drtivá většina dětí je v něčem popředu a něčem pozadu. Barbucha se třeba v pěti měsících začala plazit, ale ještě se neotáčela. Prostě měla svoje priority.

  • Francy8.5.2018 11:05

    Fakt bych to neřešila! Dříve nebyly žádné pitomé knihy a děti se vyvíjeli úplně normálně. Tahle doba je fakt postavená na hlavu 8-o

  • Uz to prosimte necti. Stresovat se zbytecnostma. Uzivej si miminka, cas uz nevratis, jak to utece.

  • dancewomen8.5.2018 11:24

    Žádnou knihu bych nečetla.Od kontrolování je pediatr.Každé dítě je jiné,takže bych to vůbec neřešila.

  • sisterrys8.5.2018 12:48

    Souhlasím s holkama, vyprdni se na to. Náš malý se třeba začal přetáčet po 3. měsíci, ale byl enormě rychlý, dr mi to nechtěla ani věřit. Děti kamarádek se otáčely kolem 6. měsíce. Zbytek malý v tomhle věku nedělal ani omylem. Přitahování a stavění určitě ani nezkoušet!
    A pokud vím, když je malá narozená o měsíc dřív, tak se ten věk koriguje, ne? Tedy má nárok být o měsíc pozadu ;-).

  • Eika8.5.2018 13:34

    Knihy jsou hezká věc a tabulky vývoje a růstu dítěte druhá. Je to občas strašný stres pro maminky.
    Mám dvě děti a u každého byl vývoj jiný. První se nepřitáhlo do sedu ani ve 3 letech, prostě mu to nešlo a druhé je živé, ale kolem 4. měsíce se mu taky moc nechtělo byl drobný a pro změnu jsme byli pod váhovým grafem.
    Ještě jedna věc, také jsem u pediatra v čekárně prohlížela tabulku (protože jsme čekali než nás zavolají, já už to raději ani neseleduji), co má dělat dítě od 20. měsíce do 36. měsíce (můj druhý je 22. měsíců) a prý by si měl mezi 21.-25. měsícem říkat během dne o nočník (co zatím nehrozí), ale od 30-35.měsíce začíná objevovat odrážedlo (což máme zatím s obrovským předstihem, už lítá na dvoukolovém odrážedle jako neřízená střela). Takže kde je chyba?:-D
    Opravdu bych se tím nenechala rozhodit. Pokud dítko dělá pokroky, tak není moc co řešit. Někdy se děti posouvají ve skocích, že toho prostě najednou zvládne více.
    Ale je hezké, že to takhle kontrolujete a máte přehled.

  • proč ty děti pořád porovnáváte s knížkou a ostatníma? Každý člověk, tedy i každé dítě je jiný a každé je na tom jinak. Pokud je podle Dr. ok, tak bych to neřešila.
    Mamka mi říkala, že byla špatná z toho, že nezvedám hlavičku. Pak na kontrole u Dr. jsem ji ukázkově zvedla a bylo. Né každému dítěti se chce

  • Ja jen doplnim, ze za otáčení se nepovazuje to,kdyz z briska prepadne zpet na zada - to je o tom, ze neudrzi rovnovahu, neni symetricky... Přetečení je mysleno že zad na brisko :-)
    Ja se zmínila pediatricce,ta maleho zkoukla a poslala k fyzioterapeutce. Ta s nim udelala par cviku a zaver byl,ze nema symetricky posilene svaly... Ukazala nam jeden cvik a od te doby malej uz neprepadaval... Neříkám, ze to je hned na cviceni Vojtovky, jen ji v tom pohybu nepodporujte!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist