Uvést do rodného listu nebo ne?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #55860 5.7.2013 18:56

Ahojky, potřebovala bych poradit od někoho, kdo by snad o tomhle tématu něco věděl :-D jsem v 24tt, přítel přestal o nás dva jevit zájem a já teď začla přemýšlet, jestli jej uvést v rodném listě nebo ne. Nevíte náhodou jaké jsou výhody či nevýhody? Budu na tom líp, když ho neuvedu (soc. příspěvky) nebo je lepší ho uvést a mít jisté alimenty + soc. příspěvky?
Upřímně přemýšlím spíš nad tím, že bych ho neuvedla, když o nás nemá zájem...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • To je těžké radit. Jak je to se soc. příspěvky, to nevím. Vím ale, že když ho neuvedeš, tak máš jistotu, že když se budeš chtít vdát a manžel si osvojit prcka, tak to budete mít bez problémů. Pokud ho uvedeš, mohl by Ti případně dělat kvůli tomu peklo. Další věc je, jestli by byl ochoten ty alimenty platit a jestli ti to stojí za to. Drž se !!

  • Nevím, jak přesně to mezi vámi vypadá a v jakém jste se rozešli. Jsou páry, co si i po rozchodu vychází vstříc a dělají maximum v zájmu dítěte, ale měla bys vzít v potaz i to, že se situace může měnit, že to, že spolu teď vycházíte se může změnit v situaci, kdy si ty nebo on najdete nové partnery...to, že bude mít povinnosti (alimenty) ale znamená, že bude mít i práva, tzn. může se ti někdy přes dítě mstít, vyžadovat svěření do péče atd atd. Nechci strašit a rozhodně nejsem zastánce matek, které odříznou dítě od otce, jen proto, že vztah nevyšel. Jen to chci zmínit, že je třeba uvažovat o celé situaci opravdu komplexně, protože není na krátkou dobu a čas může přinést ledacos. Jinak přeju hodně štěstí a síly, určitě to není snadná situace a snadné rozhodnutí.

  • ono je to těžké rozhodování. Já se s otcem dítěte rozešla ještě před porodem, papír na matriku podepsat nešel, takže jsem v porodnici nahlašovala, že dítě bude bez uvedeného otce a tam to problém nebyl. Malý dostal moje příjmení, jeho otec se o narození ode mne dozvěděl. O mimčo nejevil zájem, o to větší překvapení bylo, když mi koncem šestinedělí přišla první žaloba na určení otcovství, změnu jména a příjmení dítka a chtěl ho do své výhradní péče. Začala jsem lítat po úřadech a po soudech a všude na mě hleděli jak na krávu, která přes "zájem" otce odmítla jeho uvedení do RL. Ex umí krásně lidmi manipulovat, i u soudu to nebylo všechno tak jednoznačné, jak jsem si myslela a do pozice té špatné jsem byla postavená já. Ex se mi přes dítě mstí a to docela dost. Je pravda, že alimenty platí řádně a bez těchto peněz bych neměla šanci sama s dítětem vyžít ani omylem.
    Do porodu máš ještě čas, příteli se to může všechno ještě v hlavě rozležet. Já se stále chtěla domluvit, ex na to šel rovnou přes soudy a to nic příjemného nebylo. Taky jsem myslela, že se možná o dítě zajímat nebude tak jak mi tvrdil, ale opak je pravdou. A už to u nás nabírá hodně velké obrátky.

  • jen tak ho tam neuvedeš. musíš mít od něho na matrice podepsané otcovství. a pokud o vás nejeví zájem, tak mám trochu pochyby, že ti to podepíše. jinak pokud by byl uvedený, musel by ti platit alimenty. a příspěvky od státu by jsi stejně dostat mohla - přídavky na dítě, porodné...

  • Ahoj, no já jsem na tom podobně akorát že nás opustil když už byla dcera na světě takže jsem ho uvedla protože tehdy to ještě bylo ok.. Ale kdybych se měla rohodovat teď, nenechala bych ho zapsat. Teď mi dělá jen problémy, sice se neozývá ale nereaguje právě na nic, když mu napíšu o peníze, bez odezvy.. Ozve se jen když mi chce vzít malou ven což odmítám a v tu chvíli si dělá nároky, ale finance, to už nároky nedělá.. Jen mám ze všeho nervy, peníze skoro žádné, ignorace, a jen stres.. ke všemu lituji toho, že má jeho příjmení.. :( Opravdu si to rozmysli, teď se ti to jeví jinak než to třeba může být za čas.. Nejlepší je kdyby jste se dohodli předem, ale to je taky těžké no.. Dopředu nemůžeš vědět, jak to bude vypadat za rok, dva..8-.

  • Ahojík ...mysli na budoucnost nejen svoji ale i svého miminka...já do rodného listu neuvedla a měla jsem všechno podstatně jednodušší. než známé které uvedly...pokud ti jde o penízky je lepší uvést...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist