Úřadování s novorozencem?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #35787 25.1.2013 12:58

Právě jsem zažila mírný šok, protože jsem si uvědomila, že vůbec nemám páru o tom, co je potřeba oběhat až se malá narodí. Nebyl by někdo tak hodný a nenapsal mi kam všude je potřeba zajít a co tam konkrétně zařídit? Tak nějak jsem si myslela že tatínek vyzvedne rodný list a tím to hasne, ale prý ne, zdravotní poj., sociálka či co...já vůbec nemám páru...:-o

Díky holky, uklidnily jste mě:-)

  • 30.07.2015 12:00:45 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • duramura25.1.2013 13:42

    presne, vyzvednout rodny list, s rodnym cislem zajit na pojistovnu...ale to muze udelat chlap (pokud je uveden v rodnem liste).
    pokud tak vase detska cini, tak za vami pride domu, kort, pokud bude venku hnusne.
    jinak sem nezarizovala nic, az rodicak, ale ten az o dost pozdeji

  • Pak taky nahlasit to do zamestnani a zavolat laktacni poradkyni.

  • A pokud bydlíte v paneláku, který spravuje družstvo, tak nahlásit na družstvu:-)

  • Jo a nezapomen, ze dite ma automaticky adresu trvaleho pobytu po matce. Tak pokud je potreba jeste v tomhle ohledu neco zmenit, tak sup sup :-)

  • petulinkaa1325.1.2013 13:43

    Jak psaly holky lindush,vim ze vyzvednout rodny list,pak jit malou prihlasit na pojistovnu a já třeba poslat kopii rodnyho listu do zamestnani o odmenu co dostanu,no sice 1000kc ale na zemi jí nenajdu že :-D na porodny narok nemam a na socialu kvuli rodicáku je cas,to se chystam v kvetnu,kdyz budu pobirat rodicak od července,kazdopadne me ceka vyrizeni nove karty od banky co konci,obcanka mi konci,takze toho budu mit dost :-D

  • inthense25.1.2013 15:00

    bylo vse jmenovano,jen se asi jeste priprav na vyzvedavani te blbe Skarty.ja tam travila 2 hodiny,tak asi radsi zajistit hlidani ;-)

  • V porodnici dostaneš nějaké papíry, které bude nutno vyplnit, a s tím zajdeš ty nebo manžel (můj manžel to zařídil ještě behem doby, co jsme byli v porodnici) na Magistrát/Obecní úřad a necháte miminku vystavit rodný list. Hned poté můžete na pojišťovnu, kterou máš Ty, a tam si miminko zaregistrují a vystaví mu kartičku pojištěnce. Příp. podle typu pojišťovny dostanete třeba balíček pro novorozence.
    S dětským dr. je nutné se domluvit ještě před porodem, zda Vám miminko vezme do péče,a po návratu z porodnice se mu jen ozvete, že jste doma, někteří doktoři chodí domů, jiný Vám řekne, kdy máte přijít. (K nám šel domů pár dnů po návratu, a pak další kontrola byla už u něj v ordinaci za 2 týdny po porodu.)
    Ohledně odvozu odpadů jsme malého nikam nehlásili, přišla pak automaticky složenka, kde už byl zahrnutý, takže si to asi zavedou na úřadě sami při zaregistrování a vystavení rodného listu.
    Později jsem šla ještě na družstvo malého nahlásit, že jsme v bytě už tři, ale to bylo min. 4 měsíce po porodu, ne-li déle. To počká, to se nezblázní.
    Na sociálku jsem nemusela, na porodné jsem nárok neměla, a běžela mi mateřská, která trvá 28 týdnů, nastoupila jsem na ni 6 týdnů před porodem. Končila mi na konci května (malý se narodil v lednu 2012), takže měsíc před jejím koncem koncem jsem byla na sociálce zažádat si o rodičovský příspěvek. S-kartu dosud nemám, vědět mi nedali, tak asi mezi ně nespadám a mít ji nebudu. Nevím.
    Nic jiného podle mě třeba zařizovat není.
    Vlastně pozor, ano ještě je: kopii rodného listu miminka jsem donesla zaměstnavateli a také jsem ji musela poslat sociálce, ne u nás ve městě, ale té, pod kterou spadá zaměstnavatel, sami mě o to požádali dopisem ještě přednarozením malého.
    A taky jsem si zařizovala po jeho narození Babybonus program u DM drogerie, ale to už je blbost.

  • Co jsem dostala já za info, tak až pujdem z porodnice, tak pro rodný list, potom na pojišťovnu přihlásit prcka a na sociálnku zažádat o porodný a rodičák. Nic víc snad už nic, kromě dětský dr.

  • A taky nahlásit dítě na odpadech!!! Já rodila 30.5. ještě v sousedním okrese. Poplatek za odpady jsme platili za malou už za celý květen. Chudák, ještě ani doma nebyla z porodnice.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 532 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist