Únava, tloustnutí, nedostatek energie

Otázku položila: Anonymní uživatelka #49676 25.1.2012 12:30

Ahoj, mám problém, který mě moc trápí. Jde o to, že jsem za poslední 3 roky hrozně ztloustla. A dál to zajít nenechám , musím to dát dolů! Jenže teď se objevuje můj druhý problém - jsem strašně unavená, nemám na nic energii. Momentálně jsem nezaměstnaná a jsem celý den doma, ale prostě se na nic nezmůžu, nedokážu se ani pořádně postarat o domácnost, máme tu nepořádek, vždycky si řeknu, že dneska uklidím, ale nakonec to dopadne tak, že za celý den umyju nádobí a tím to hasne. Už jsem z toho špatná, přítel pracuje a já se mu ani nedokážu postarat o byt. Ráda bych sportovala a byla aktivní, ale jakmile třeba jen půl hodiny něco dělám, tak mě hned bolí hlava a je mi divně a musím si jít sednout. Spím hodně, klidně i 10 hodin, ale stejně se neustále cítím vyčerpaná :-(. Celý den prosedím, buď u PC nebo si čtu nebo dělám ruční práce, které mě baví. Někde jsem četla, že taková únava může být spojená s nedostatkem některých vitamínů, minerálů apod. Nevíte o jaké jde? Vím, že to určitě souvisí i s těmi kily navíc a že to je hodně ovlivněné i psychikou (prostě souvisí všechno se vším). Poraďte mi, jaké jsou ty vitamíny, v jaké jsou zelenině/ovoci, nebo případně nějaké vitamíny v pilulkách. A prosím neříkejte, že jsem jen líná apod, já se opravdu snažím, například o víkendu jsme jeli na hory, že si zalyžujeme, já jsem na těch lyžích vydržela ani ne 2 hodiny a pak jsem 2 dny skoro celé prospala, jak jsem byla vyřízená :-(. Už jsem z toho zoufalá, nevím kam mám jít, kde by mi poradili. Poslední dobou už jsem na tom fakt špatně, neustále mám špatné nálady, pořád tloustnu a jakmile začnu být nějak aktivní, tak jsem energeticky odrovnaná. A to opravdu stačí i jen malá námaha (vysávání, žehlení apod.) a hned jsem hrozně unavená. Děkuji vám za názory a případné rady.

Děkuji vám za odpovědi. Byly hodně přínosné a mám trochu lepší pocit, když vím, že takové problémy nemám jen já :-). Dnes tak nějak mám světlejší den, určitě díky tomu, že jsem se zde mohla vypovídat a taky díky tomu, že jsem včera byla snad po roce a půl u kadeřnice :-) Nechala jsem jí tam skoro 30 cm vlasů a mám krásný sestřih a přítel mi ho moc pochválil, tak mám lepší náladu. Jdu toho využít, pustím si muziku a asi se pustím do prádla. Děkuji vám :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • full.avl25.1.2012 12:40

    Nejlepší lék a vitamin je čerství vzduch. :) Takže si přes den místo posezení u pc nebo ručních prací vyjdi ven. Začni z malými procházky, vezmi třeba kamarádku. Ale pokud je únava taková, že když žehlíš nebo vysáváš a jsi z toho hotová, tak bych to řešila z Dr. Nic lepšího ti tady asi nikdo neporadí. K čemu ti budou vitamíny když stejně nebudeš moc fungovat ani na domácích pracích? A žádný chemický lék ač vitamín není dobrý. :-)

  • osobně bych si zkusila nechat nějaký hormonální profil-konkrétně mám na mysli třeba hormony štítné žlázy, akorát nevím, jak přesně toho docílit-kdy jsi třeba naposledy byla na preventivce u obvodního? Máš na ni myslím nárok 1* za 2 roky, tak bych toho využila.

  • Tak první co mě napadá je štítná žláza, sama s ní marodím a mívám podobné stavy, takže bych zašla k obvodnímu a řekla mu to a snažila se to řešit, štítka může mít na svědomí i deprese, pominu-li váhu, únavu, bolest hlavy apod., mě kromě únavy třeba strašně padaly vlasy....každý má jiné projevy. Druhé co mě napadá je frustrace ze staavu a pak by to chtělo jednak psychologa a jednak najít smysl života a tím určitě není jen zaměstnanost, i když je to na mozek lezoucí. Nevím odkud jsi, ale třeba kojeňák v Pha má skvělý program a určo by ti dělalo dobře na duši dělat malé děti šťastnými, byť pár hodin v týdnu, určo takových programů je i v tvém okolí dost, tady fungují i na gerontologii, nebo si najdi koníčka, nemusí to být zrovna cvičení, já jsem doma už 4.rok s dětma a pův povoláním jsme geodet, kartogra, se specializací na dálkový průzkum Země-družice a teď si vem, jak asi doma blbnu mezi těma plínama, blemtama pro děti a jejich hrama. Tak jsem si přes inzerát našla kámošky-nejsem původně pražská, to dělá hodně, snažím se dál vzdělávat aspoň po večerech, jen tak, pro sebe, mám ráda sladké, tak se učím jako samouk cukrařině apod...musíš se trochu vzchopit, ale prvotně si zajdi k lékaři!!!

  • Martasek8925.1.2012 12:40

    A co zkusit zajít za obvodní(m) dr ? Jistě poradí co a jak. Určitě hodně pít, alespoň 2 litry i více denně.

  • Úplně Tě chápu.......něco podobného jsem zažila.......

    Buď tvoje tělo bojuje s nějakou nemocí, která se nemusí ani projevit, nebo to může být životosprávou.......unava je z nedostatku hořčíku (stačí jedna lahev neperlivé magnezie denně) a potom dostatek železa a vitamínů a jiných minerálů, které nejlépe získáš z živých potravin......omez pečivo a uzeniny a hlavně mléčné výrobky (pokud můžeš)......a pokud chceš pro svoje tělo udělat maximum tak dbej na to, aby tvůj denní příjem stravy tvořilo min. 60 % čerstvé zeleniny nebo ovoce.......bude to určitě fungovat, pokud neužíváš nějaké léky......

    například léky na alergii strašně utlumují, takže je jesné, že je po nich člověk ospalý......jinak by bylo lepší znát svoji krevní skupinu ať přesně víš, co ti prospěje a co ti naopak může uškodit, ale když začneš s tím poměrem té živé stravy, tak tím nic nepokazíš a určitě se vásledek do 14-ti dnů projeví......

  • petulinkaa1325.1.2012 12:59

    Holka,to znam :-) zrovna jsem to tady nedavno psala.Porad bych spala,na nic nalada,proste katastrofa! kila jsou taky navic,ale tak ja to mam jednou s druhym! :-( kdyz mam ranni,prisla jsem a byla jsem chopna spat nekolik hodin pak se presunout do loznice a spat zase do cca pul paty rana,kdy vstavam na ranni :-( takze jsem minuly tyden,je to presne tyden rekla a DOST! piju 2l dene,udelam si do konvice caj,vymackam do nej citron,trochu medu a vypuju to,ty dva litry den co den,protoze piti u me byla katastrofa cely zivot! nekdy jsem pila hrnek vody za tyden :-( jinak samy kafe :-( koupila si sumak cecko 1000kui,tu si kazde rano rozpustim a piju,jinak preventivne staci ta 500ka a ovoce,zeleniny,delam si hodne ovocny salaty,zaleju bilym jogurtem,na vecer si nakrajim treba rajcatka ty cherry a do toho nakrajim mozarelu,proste hodne hodne zeleniny a ovoce a jiny stravovani,protoze jsem vecne z jidel byla nafoukla a bylo to strasny,takze hodne opet pravidelne stravovani,zdravejsi,ne jenom zdravy,ale zdravejsi,zadny sladky,to mi uz taky nedelalo dobre,pritom bez nej jsem umirala a kdyz uz mi to chytne dam si bebecka,ale to je malokdy,zadna sul,coz jsem nikdy nepotrebovala,jogurty aktivie a od pondeli zacinam pit caj na odkyselni tela,kolegyne uz ho tyden pije a bomba,citi se naprosto uzasne jak po strance zazivani tak i ostatniho.Chce to...protoze takhle clovek uz dal fungovat nemohl,dulezite co jsem se docetla jit spat pred pulnoci,ja byla zvykla nejdriv v 1 rano o vikendech,po ty ranni to je takovy rozkouskovately,radci jsem minuly tyen neusnula odpoledne,ale sla do postele kolem desaty a muzu ti rict,ze zmenu citim od prvniho dne,kdy jsem zacala...chce to se nastartovat,cvicit necvicim,to me ted nejak nebavi,spis chuze kdyz uz venku,ale vim,ze pokud me zrovna neco nebavi jako pustit se do toho cviceni,nejdu to delat,z premahani a premlouvani stejnak vyledky nejsou a clovek je vic otraveny,to proste cloveka musi chytnout jako me loni,to jsem cvicila 3/4 roku..:-) tak to zkus jako ja....rikej si,ze ti proste bude lip a ono touhle zmenou vsim ty kila jdou taky dolu a bez deniho poceni v telocvicne,to mi ver :-)

  • Tak tohle znám, taky jsem doma nezaměstanná a nebyla jsem schopná nic udělat, ale nebyla jsem teda tolik unavená jako ty.. Pak jsem řekla dost, a místo v 10 jsem začla vstávat v 8. Vzala jsem si sem alou sestřenici, ta mě zaručeně vzbudí nejdýl v těch 8 :-) sice jsem k večeru unavená, ale nejsem roztahaná z toho, jak jsem přespaná. Díky ní mám režim a tak každý den uklízím, vařím, pak jde chvíli spát a odpoledne jdeme na procházku. Vzala si sem kočárek s panenkou tak chodíme venčit miminko :-) a fakt to moc pomáhá. Unavená nejsem, dokonce mam i chuť něco dělat, líbí se mi, když je tu uklizeno:-) a mám radost z toho, když přijde přítel domů a řekne tady je uklizeno to je super :-) a může si po práci v klidu sednou a odpočinout a já s ním, protože přes den uklidím a on má pak hned ještě lepší náladu dkyž přijde do uklizeného bytu:-)

  • Verousek8925.1.2012 16:36

    Já jsem na tom jako ty, také jsem nezaměstnaná a sedím doma a myslím, že to může být ten problém. Určitě jak radily holky přede mnou, zajdi ven na čerstvý vzduch. Já když jsem celý den doma, tak se mi taky nechce nic dělat, nic mě nebaví, nemám žádnou energii, ale když jdu ven a provětrám se, tak je mi hned líp a nejsem tak unavená. Určitě jez hodně ovoce a zeleniny, to také pomáhá. S těmi procházkami začni pomaloučku a postupně přidávej, pokud se nic nezmění s tvojí únavou, zajdi k doktorovi.

  • Monika556529.2. 19:15

    Dobrý den, je zřejmé, že se potýkáte s řadou obtíží a jsem ráda, že jste se o to s námi podělila. Zdá se, že vaše situace je složitá a má mnoho různých aspektů. S ohledem na vaše popisy příznaků, jako je vysoká únava, nedostatek energie a potíže s aktivitami, které byste ráda prováděla. Tak bych vám poradila vyzkoušet Krupa Kratom z internetových stránek https://www.adamkrupa.cz/. Je to přírodní doplněk stravy, který dodává energii. Já ho užívám pravidelně a mám s ním mnohem více energie a netrpím únavou. Přeji hodně štěstí.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 209 otázek, kterým se dostalo 271 548 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist