Těhu a nástup do práce

Otázku položila: Bývalá uživatelka #24774 14.3.2011 8:48

Ahoj holky, prosbička.... dnes mě kontaktovala kamarádka s dotazem, se kterým nevím, na koho se obrátit. Tak budu ráda, jestli mi poradíte.
Kámoška je těhulka (zatím jen krátce - asi 8.týden), která je bez práce. Jde nyní na nějaké výběrko. Pokud by ji vybrali a zaměstnali, může s tím, že věděla, že je těhu a nenahlásila to mít nějaké problémy? Co když řekne (zalže), že nevěděla, že je těhotná... mají nárok se ptát u doktora nebo něco podobného?... hrozí za to nějaký postih?
Jo a ještě drobnost - jak dlouho musí být zaměstnaná, aby jí pak šla mateřská?
Předem díky za každou radu.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • no nevím jestli z toho může být postih asi ne.. ale stejně musí být zaměstananá 270 dnů.. takže mateřskou i tak nedostane. Ale když je to výběrko tak než třeba nastoupí tak už může být po prvním trimestru a pak je zkušebka stejně by ji vyhodili. A určitě by jim došlo, že to věděla

  • Ahoj každopádně půjde na vstupní prohlídku kde se jí na to budou ptát.Netuším jestli je to postižitelné když bude lhát.
    Pokud by o těhu nevěděla tak je to jiné ale pokud už bude u gyndouše registrovaná jako těhule problém by mohl být.
    Ale fakt netuším jestli by z toho něco mohla mít,ale každopádně vůči zaměstavateli by to bylo hodně nečestné jednání.

  • full.avl14.3.2011 9:15

    Pokud už byla na gyndě a tam se to ví, tak by bylo fakt nečestné říct, že o tom nevěděla. Nevím jak její zaměstnavatel, ale jak jsem tu psala už jednou (nevím komu) tak já když jsem nastupovala kamkoliv do práce, tak chtěli potvrzení i z gyndy že nejsem těhotná. :-) Ale asi každý zaměstnavatel to dělá jinak, a nebo dřív to mohlo být jinak, ale jedná co v loni nastoupila do firmy, tak také tajila že je těhotná a po pár dnech v práci šla na rizikovku. Postih z toho měla takový, že jí firma okamžitě propustila protože zatajila to těhotenství o kterém věděla že je, a neuvedla to. Buď jí tam to razítko dal místo ní, nebo to takhle uhrála z gynekologem to už nevím, nevidím do toho.

    asi by to ta tvá kámoška měla říct. A jak píšou holky musí mít odpracováno 270dnů aby měla nárok na mateřskou.

  • u nás v práci před tím, než člověk dostal pracovní smlouvu musel oblítat kdejakého doktora kvůli prohlídce a gynekolog v tom byl taky, takže by se na to přišlo. Na mateřskou mít nárok nebude, jak už tu holky psaly.

  • Martasek8914.3.2011 9:38

    Já bych to řekla takto. Není povinnost těhotenství hlásit, je na ní, kdy to oznámí, ale ať bere na vědomí, že by prckovi mohla prací i ublížit - záleží na tom, co by práce obnášela ... Ale jestliže to už teď ví, stejně půjde na vstupní prohlídku a asi jí to jen tak neprojde. Já například nastoupila do práce 24.9.2010, v té době jsem byla cca ve 2. tt, ale samozřejmě jsem o tom nevěděla. Smlouvu jsem měla do 30.11.2010. Tahala jsem bedny, se až divím, že to mrně zvládlo :) Každopádně během října, kdy jsem se vdávala, už jsem věděla, že jsem těhu a od listopadu jsem to měla potvrzeno od gyndy. Pracovala jsem v babinci, holky to věděly, vedení ne, ale jak to znáte, ženský jsou drbny, tudíž se to samozřejmě doneslo až "nahoru", takže mi bylo 30.11., v den konce smlouvy, ohlášeno, ať už zítra do práce nechodím. Že snižují stavy a stejně bych brzy odešla. Chtěla jsem tam ještě měsíc vydržet a od ledna jít na nemocenskou, tak jsem na nemocenské už o měsíc dýl, ale co už, aspoň můžu odpočívat :) Držím palečky, ať má kamarádka zdravé mimi a ať třeba ještě najde alespoň nějakou práci či brigádku.

  • Tak nahlásit to nemusí a dokonce by se jí na to neměli ani ptát a při vstupní prohlídce to také nezjišťují. (Také jsem nastoupila jako těhotná do nové práce a na nic se nepřišlo.) Žádný postih za to není. Problém je spíš že to na ní začne být možná vidět ještě v tříměsíční zkušební lhůtě, takže pak může o práci přijít. Pokud se jí to podaří ututlat, je potřeba aby odpracovala 270 dní a pak bude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, a následně výběr varianty rodičovské dovolené. V případě že rovnou dostane smlouvu na dobu neurčitou bude se pak dokonce moct do té práce vrátit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 216 otázek, kterým se dostalo 271 563 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist