Těhotenství vs. nástup do nové práce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #233195 13.8.2018 12:30

Zdravím, holky.
Po skoro třech letech snažení se mi na těhotenském testu objevily dvě čárky. Vzhledem k tomu, že se nám nedařilo, jsem dala v současné práci výpoveď, protože jsem byla pořád hodně ve stresu. Efekt to mělo opravdu rychlý a já krátce po výpovědi otěhotněla, aktuálně jsem cca v 6. týdnu. Momentálně jsem tedy ve výpovědní lhůtě, která bude již za chvíli končit, do nové práce mám nastoupit v září.
Zde ovšem nastává obrovské dilema, co teď v této chvíli dělat. Mám několik možností, jak tuto situaci řešit, v práci by mi prodloužili výpovědní lhůtu a tím, bych se později mohla vejít do ochranné lhůty kvůli mateřské (po rodičáku bych ale skončila na pracáku), taky bych mohla informovat svého budoucího zaměstnavatele, že jsem těhotná, zda je i přesto ochotný mě zaměstnat.. a taky bych mu nemusela říct nic a prostě bych nastoupila (mám mít na neurčito, takže bych se měla pak kam vrátit), nicméně krátce po konci zkušební doby bych se už pomalu chystala na odchod, do této třetí varianty se mi moc nechce z morálního hlediska.
Vím, že toto rozhodnutí záleží pouze a jen na mně, ale zajímalo by mě, jak byste se zachovaly vy. Problém řeším z toho hlediska, čemu dát přednost - klidnějšímu těhotenství, stráveného doma (na ÚP), přece jen jsme se snažili docela dlouho a nerada bych, aby se něco stalo... nebo finanční jistotě a práci? Co když bude ekonomická situace za 4 roky opět špatná a nikdo mě po rodičovské nezaměstná, mám strach z budoucnosti..

Díky za komentáře.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Risu13.8.2018 14:31

    Zavolala bych budoucimu zamestnavateli a podle jeho odpovedi si pripadne zaridila to prodlouzeni vypovedi ve stavajici praci (kdyby te ten novy nechtel vzit).

  • Ahoj, měla jsem to stejně jako ty. Podala jsem výpověď a otěhotněla ještě ten měsíc. Do nové práce jsem nastoupit nemohla. Bohužel by mě jako těhotnou nepřijali čemuž se nedivím. Nakonec jsem skončila do porodu na rizikovém těhotenství, takže jsem neřešila pracák a bylo rozhodnuto. Asi bych se také primárně zeptala v nové práci a pokud tě nebudou chtít přijmout, tak v té stávající. Každopádně ochrannou lhůtu bys měla stihnout.

  • Já se teda dost obávám, že když se na to v nové práci zeptáš, a tím pádem přiznáš, že už seš těhotná, tak tě nebudou chtít vzít (předpokládám smlouvu podepsanou nemáš). To nechce nikdo, protože ty jim nastoupíš na volné místo, které potřebují zaplnit, a hned jim budeš zase odcházet a oni znovu budou někoho hledat, ale jen dočasně, což se nevyplatí ani zaměstnavateli, ani té tvé náhradnici. Hezká zpráva, ale blbá situace :( Nenervovala by ses z toho, že nebudeš mít po mateřské kam nastoupit? Mě by třeba tohle stresovalo hodně. Ta nejistota, co bude. Pokud seš ale typ, který tohle teď nebude řešit (tedy následující aspoň dva roky), tak bych asi na tvém místě byla doma s tím, že se nemám kam vrátit, a začala si hledat práci už mnohem dřív. Hned ji totiž s malým dítětem nenajdeš určitě a kdyby se naskytla nějaká pozice, kde by tě vzali, už třeba ve 2,5 nebo 3 letech dítěte, šla bys? To by bylo asi ideální, nechat to teď být a začít hledat docela brzo, než se něco objeví. Kamarádka na tom byla podobně jako ty, pak sice šla rovnou na druhou mateřskou, ale nakonec byla ráda, když se jí naskytla možnost jít na jednu pozici za slušný peníze a na neurčito v roce a půl toho druhýho dítěte a udělala to. Hodně se bála, že by pak práci na potvoru nenašla a rozhodně si nemohli dovolit zůstat jen o platu manžela. Jenomže asi taky hodně záleží na tvé kvalifikaci a v jakém oboru děláš, jsou práce, kde najdeš něco celkem hned a pak zase práce, kde se horko těžko najde uplatnění (aspoň trochu odpovídající) a navíc korespondující s tím, že budeš mít sem tam nemocné dítě, budeš ho muset nějak vyzvedávat ze školky atd, takže koncem mateřské to není "jako dřív".

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist