Těhotenství při léčbě rakoviny

Otázku položila: Bývalá uživatelka #179417 21.7.2017 10:05

Ahoj holky, je mi 18 let a rok a půl se léčím s rakovinou lymfatických uzlin, už 2 měsíce jsem čistá ale stále chodím na kontroly. S přítelem jsme se rozhodli udělat si miminko, je to 4 dny co jsme to zkusili. Mám na vás spousta otázek. Myslíte že je to dobrý nápad? Zažila jste to některá? Jaké jsou první příznaky těhotenství a kdy se projeví první? Mám strach...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Toto bys mela vyresit s doktorem jestli je to dobry napad..on ti musi říct jake to nese rizika a jestli je to ted vhodne nebo jestli nejakou dobu pockat...

  • Nerozumim lecbe rakoviny ani pripadnemu tehotenstvi. Ale jako laik si myslim,ze dva mesice po skonceni lecby je dakra brzo. Telo ke oslabene, tehotenstvi je zaprah. Miminko si z těla matky vysaje vse dobre a telo matky je v silenem zaprahu. Vitaminy, mineraly atd. Nebojis se o sebe? Nebojis se ze to tve telo nezvladne a pritel na miminko zustane sam? Ja byvh se teda bala. Rozhodne bych pockala dobu,co by mi doporucil lekar. A dalsi vec co pisi holky,postizeni ditete protoze jiste v sobe mas jeste stopove prvky z lecby. Sama mam zkusenost s porodem miminka s vyvojovou vadou neslucitelnou se zivotem a nic prijemneho to teda neni. Kazdopadne ti gratuluji k vyleceni a moooc drzim pesti,at uz se ta mrcha nikdy nevrati a at se vam zadari zdrave krasne miminko a jste stastni :-)

  • samsonoh21.7.2017 10:42

    To je asi něco, co bys měla spíš probírat se svým lékařem a rodinou, ne? Těhotenství je obrovský zápřah pro tělo a jestli jsou to teprve dva měsíce, co jsi vyléčená (mimochodem ti moc gratuluju!), tak si myslím, že by bylo dobré počkat - už jen kvůli tomu, aby se tělo stihlo obnovit, odpočinout si a nabrat síly. Je to opravdu obrovský zásah pro tělo (těhotenství). Příznaky si můžeš najít na internetu, je toho spousta, většinou se uvádí, že mezi úplně první příznaky patří únava, pak u někoho od 6.-8.tt (tt = týden těhotenství) začínají nevolnosti (říká se ranní, ale většinou jsou celodenní), nutkání na zvracení, zvracení, pnutí v podbrišku, citlivá prsa a bradavky, pak se k tomu přidává změna čichu (velká citlivost na zápachy a vůně), nechutenství a pak už je to jedno velké kombo všeho dohromady :-) Každé těhotenství je ale velmi individuální, takže můžeš mít všechny příznaky, ale klidně taky i jen některé nebo téměř žádné. Já jsem třeba měla první tři měsíce zvýšenou teplotu 37,4-37,7, byla jsem extrémně unavená (to byly ty úplně první příznaky ještě předtím, než jsem si udělala test) a pak někdy v 8.tt se k tomu přidala nevolnost, nechutenství a změna čichu. Nezvracela jsem ani jednou, ale špatně mi bylo hodně. A to bylo vlastně všechno. Promluv si o tom s rodinou, protože jestli je vám oběma 18 (nechci soudit jen podle věku, ale víc o tobě nevím), tak pokud se vám narodí dítě, budete potřebovat pomoc rodiny. Už jen to bydlení. Ty nebudeš moct pracovat, protože se budeš starat o miminko a tvůj přítel by měl jít do práce, abyste byli aspoň částečně soběstační a "neviseli" na rodině. Výbavičku sice potřebuješ pro miminko, ale pokud nebudeš náročná maminka, tak se valná většina dá koupit z druhé ruky a nebude to stát tolik peněz. Ale i tak to není lehké. Takže ještě jednou podtrhuji - promluv si nejdříve s lékařem, pokud vám dá zelenou, tak si promluvte s rodinou, jeho i tou tvojí. A pak se rozhodněte. Nežeňte se do něčeho, jen proto, že vám to teď přijde romantické a krásné. Dítě je na celý život a vy za něj budete zodpovědní. Hodně štěstí.

  • Je to samozřejmě tvoje věc, ale nebylo by lepší ještě počkat? Je ti teprve osmnáct a jsi těsně po vyléčení, kam tak spěcháš? :-o Jak píšou holky, řešit bys to měla s lékařem, ne po internetech, my tvému zdravotnímu stavu prd rozumíme ;-)

  • buccaneerka221.7.2017 11:08

    Taky určitě záleží, jestli jsi prošla chemoterapií nebo radiologickou léčbou. Asi bys nechtěla miminko, které by mělo vrozené vady kvůli tomu, že ve tvém těle ještě zůstaly zbytky záření nebo chemie, která mu může uškodit. Asi by sis pak vyčítala, že máte postižené dítě jen kvůli tomu, že jste půl roku nebo rok nepočkali.

  • Uvidíš, co ti řekne doktor, ale dva měsíce po vyléčení se mi zdají málo. Aspon rok bych řekla. Ale pokud je ti teprve 18, třeba se tělo brzy zase vzpamatuje a budeš na tom fyziky i psychicky jako před léčbou. Pokud to teď vyšlo, tak třeba už jsi připravená, uvidíš. Držím palce, ať to dopadne tak, jak si přeješ a ať vám to doktor povolí co nejdřív.

  • Dala bych v takovém případě na doporučení lékaře, protože případné těhotenství může být rizikem především pro vás. Těhotenství, porod jsou hormonální náloží a to extrémní. Je velmi pravdděpodobné, že vaše tělo nebude v současné době ani oplození schopné a to kvůli prodělané chemoterapii. Soustředila bych se v tuto chvíli na sebe

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 506 odpovědí a 409 708 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist