Těhotenství- jít na testy na cukr

Otázku položila: Anonymní uživatelka #446937 27.8.2022 21:18

Zdravím, jsem těhotná a lékař mi dal zadanku abych šla si udělat tety na cukr, tak se pije ta sladká chemie a bere se krev... jsem těhotná po třetí... vždy jsem na tom byla ale teď už jít nechci.. je to hodně problém odmítnout? Jak na to? Bude lékař naštvaný?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • womenzone1628.8.2022 7:29

    V tomto případě bych neřešila, zda vypiju sladký čaj a ano asi mi bude zle, protože glykémie prostě rychle vyletí nahoru. Ale myslím, že to není nic hrozného za cenu toho, aby mé dítě bylo zdravé. Ještě více, pokud jsem ve vyšším věku a mám již několik porodů za sebou. Neléčený gestační diabetes má negativní následky hlavně pro plod. Toto vyšetření se nedělá bezdůvodně. Rozhodně v tomto věřte lékařům a neobracejte se na diskuse na internetu. (jsem všeobecná sestra a dvojnásobná maminka). Přeji hezký den.

  • vlkodlak15028.8.2022 22:53

    Muzete odmitnout, stejne jako jakekoli jine vysetreni. Muzete si cukr merit sama glukometrem. Muze vam byt jedno, jak bude lekar nastvany, je to vase telo.

  • Není to sladká chemie ale glukózový nápoj. Glukóza je z kukuřice a brambor. V cukrářských výrobcích je také. Nesměla by jste jíst nic sladkého aby jste se mu vyhla.
    Jinak rozhodnutí je pouze na vás nutit vás Dr nemůže. Přibývajícím věkem se ale zvyšuje možnost tehu cukrovky, ale pokud víte že vám sladké ( či potraviny s větším obsahem cukru ) nic neříká, tak by se dalo říct že by jste čiste teoreticky mohla být v klidu.

  • Zkuste se poradit s lékařem.

  • Jen mě zajímá, co vám na tom vadí? Zrovna tohle není něco drastického, aby se muselo uvažovat, zda na test jít či ne, za cenu toho, že budete mít jistotu, že tu těhu cukrovku nemáte - vím o jedné profi sportovkyni, která ve druhém těhotenství zjistila, že cukrovku má, a dost ji to zaskočilo, protože se stravovala zdravě, hýbala se, a nečekala to.

  • není to chemie, ale sama jsem na to 2* nešla, protože bych to s těhotenským žaludkem nedala. Sladké miluji, ale k tomu nápoji bych potřebovala do žaludku ještě něco sníst, večer jsem nemohla večeřet, protože mě jinak děsně pálila žáha a často jsem zvracela oběd, protože trávení bylo hrozně spomalené. Každopádně své lékařce jsem vůbec nemusela nic vysvětlovat, jen jsem podepsala, že to vyšetření odmítám, neměla s tím problém, i když tam bylo několik rizikových faktorů, např. cukrovka v rodině a věk 40+. Jako obávala jsem se trochu té hypoglykémie u miminka, ale zase jsem četla, že pokud miminko je v nepřetržitém kontaktu a hlavně má přístup ihned k prsu, tak v pohodě. Nejmladší se nakonec opravdu narodil velký, dost přes 4 kg, dělali mu tedy test krátce po narození a pak ještě opakovali, ale hodnoty měl v pořádku,

  • elisity29.8.2022 15:41

    Já bych radši šla,měla jsem u obou dětí. U druhého jsem krom přísné diety ještě musela brát léky na cukrovku. Kdybych to nevěděla,měla bych po každém jídle, které běžně jím vysoký cukr=nejen velký plod, ale hlavně hrozí poškození orgánů,předčasný porod...Hypoglykemie u syna byla, řešeno dodáním UM hned po porodu. Musí se řešit rychle, na prso se hned nepřisál,aby si zvedl cukr z mateřského mléka. Za mě nepodceňovat.

  • Odmítnout není problém. U prvního těhotenství jsem nebyla - měla jsem šílené nevolnosti, tak jsem to konzultovala s doktorem a ten mi prostě řekl, že on žádanku vypsat musí, ale že já nemusím jít. Navíc, že podle krve a moči bych ji mít neměla.
    U druhého těhotenství jsem šla, ale byla jsem falešně pozitivní - takže už tomu moc nevěřím. Díky měření na glukometru jsem zjistila, že i když jsem jedla opravdu sladké jídlo, tak jsem se k té hranici ani nepřiblížila. Jenom jsem si vyslechla, že nemůžu jíst to a to a že ohrožuji miminko apod. Pak nakonec uznali, že ty hodnoty mám dobré. A od cca 36 tt jsem tam už ani jezdit nemusela.
    No a díky této zkušenosti jsem tam teď potřetí nejela. Doktor s tím nemá problém, jenom mi to v kartičce prošrtl.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 538 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist