Těhotenství a nárok na mateřskou

Otázku položila: Anonymní uživatelka #260294 18.7.2019 21:46

Dobrý večer, můžete mi, prosím poradit? Mám takový problém - snažíme se o miminko, moc se nám to nedaří, předpokládala jsem, že to bude rychlejší, ale bohužel no... jenže mně v půlce září končí smlouva v práci. Já teď řeším, jak moc v "háji" bych byla, kdyby se to teď "jako na potvoru" povedlo. Dovzvděla bych se to cca v půlce srpna, což znamená, že bych měla měsíc odpracovaný. Asi těžko by mi ten měsíc vystačil na mateřskou, co? :-(... Já jako předpokládám a doufám, že by mi nabídli alespoň dohodu, pokud se to může, já bych fakt nerada trávila celé těhotenství na neschopence :-(

Myslím jako měsíc odpracovaný v těhotenství, odpracováno celkově mám samozřejmě víc :-D

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka218.7.2019 22:02

    Tak ono záleží, kolik jste odpracovala za poslední rok. Nerozlišuje se, jestliže jste pracovala těhotná nebo netěhotná. Navíc i když vám skončí smlouva, je tam nějaká ochranná lhůta pro vás.
    A na co by vám měli dávat dohodu? Máte práci neslučitelnou s těhotenstvím?

    Každopádně je zbytečné to řešit, když těhotná nejste.

  • Kamkri19.7.2019 19:44

    Na materskou (tedy penezitou pomoc v materstvi) mas narok, pokud jsi za dva roky pred jejim nastupem odpracovala min.rok.
    Jinak, oznamovat tehotenstvi hned po mesici nebo dvou je risk ... nemusi to vyjit a zbytecne si neco zkomplikujes. Ale chapu tvou situaci. Pokud teda mas obavy, vynechej ve snazeni tento mesic.
    Osobne bych to nechala na prirode. Co ma byt, bude.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 698 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist