Syndrom dráždivého tračníku a jak na něj

Otázku položila: Anonymní uživatelka #405745 3.10.2019 23:06

Ahoj vsem. Byl mi diagnostikován syndrom drazdiveho tracniku. Zatim jsem se moc nenaucila vypozorovat, po cem mi je spatne a po cem ne. Jsem ted nachlazena, od úterka jsem doma. Mam kasel, teplotu 37, rymu. Ze zacatku jsem moc nejedla, nemela jsem ani chut k jidlu, to samé dalsi den. Az dneska jsem jedla nejak poradne, ale po velkých časových intervalech. Rano jsem sla normalne na toaletu, ale hned po snidani me neco prohnalo. Ani jsem nemela krece, jen jsem citila, ze jsem se nedostatečné vyprazdnila. Vetsinou to tak citim, kdyz me neco prozene, jeste treba 4 hodiny predtim, nez to prijde, tak proste vim, ze pujdu na zachod, kolikrat jdu i na zachod a tlacim to ze sebe a nic. Pak jsem byla v pohode a sla jsem zase az vecer, s tim, ze jsem uz mela krece a krucelo to ve mne. Takze návštěva zachoda byla jasna. Vetsinou ta stolice neni vyloženě řídká nebo vodnata, je toho malo a vetsinou uz nejdu. Nevite, jestli na to nejsou nejake diety, bylinné caje, leky z bylin? Nechci na to neustale brat leky proti průjmu, ale uz me to hrozne unavuje. Vetsinou jdu prvni den normalne na velkou, druhy den taky a treti den jdu napoprvé normalne a podruhé me neco prozene. Pokud tady je nekdo, kdo trpí stejnym syndromem, jak jste se s timhle “vyrovnali”? I psychicky je to pro me dost náročné, mam pak strach nekam chodit, je mi to nepříjemné, stydim se za to pred pritelem.. Moc vsem dekuju!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Taky nemám diagnostikováno, ale popis na mě sedí. Potýkám se s tím už cca 12 let, takže určitou pravidelnost jsem vypozorovala. Věci které stav zlepšují: pravidelné přiměřené cvičení, hodně dobře mi dělá plavání, chůze, turistika. Co se týká jídla - chce to pravidelnost, nehladovět ale na druhou stranu se ani nepřejídat, polévky jsou super, zejména pak vývary - zeleninové, silné masové. Zelenina spíš vařená , syrová výjimečně a nenadýmavá (mrkev, rajčata, dýně) - pasé je pro mě paprika, kapusta, hrášek, luštěniny vůbec nemůžu (někdy mi to nedá a dám si trošku cizrny - ta nadýmá nejméně). Jablka jen omezeně a bez slupky, hrušky vůbec nemůžu, hroznové víno taky nic moc - z ovoce dávám broskve a nektarinky, kupodivu mi nevadí citrusy, ok jsou ještě jahody, maliny, borůvky a ostružiny, peckovice typu meruňky, třešně a švestky jen omezeně. Asi úplně nejvíc mi pomohlo vysazení mléčných výrobků, když už si dám, tak bezlaktózové, tam je snesitelnost lepší. Špatně mi dělá česnek a tučná jídla, včetně sladkých tučných jídel (máslové dorty). Ok jsou těstoviny, brambory, rýže. Každý stres situaci samozřejmě zhoršuje, po střevní chřipce je to tak měsíc nářez než dojde ke zlepšení. Obecně se propagují laktobacily , ale u mě to moc velký efekt nemělo. Myslím ale , že to bude hodně individuální, kamarádka tím trpí taky a ten výčet má trochu jiný - shodly jsme se jen v těch mléčných výrobcích plus nepřehánět to s pečivem. Jinak trpím úzkostně-depresivním syndromem a na terapii mi bylo řečeno, že tyto obtíže má polovina lidí s dg deprese či s úzkostmi.

  • Ja teda nemam nic diagnostikovano, ale mam to jeste horší, u me je to 100% psychickeho razu. Po rozchodu s ex, rekonstrukce domu, starosti o deti, nova prace... chodim dopoledne i 7x, pak se to pres den sklidni. Mam to jeste spojeno s tim, ze v noci se vzbudim treba ve tri a uz skoro nespim... jako jinak jsem silny clovek, ale to zazivani je boj :-( kdyz nekdo poradi, budu taky rada

  • co jsem si o tom kdysi přečetla, tak se mi zdá že klasicky léky na zastavení "průjmu". jako podpůrná léčba.

  • Zdravím děvčata tak já ničím takovým netrpim,ale můj přítel trpí prujmama a doktoři mu udělali testy jen na lepek a laktózu.Myslite,že má něco podobného jako vy? Průjem má několikrát za den párkrát do týdne ok.

  • Tak něco podobného mám - ty potíže - mám diagn. Ulcerózní kolitida. A je to někdy boj, neustále mít "po-ruce" WC. Brala jsem kortikoidy. Nikdy jsem neměla potíže, začalo to až těhotenstvím. Ve 30týdnu jsem byla na kolonoskopii - chodili se na mě dívat pomalu jako kdybych byla atrakce ... po těhu nasadili kortikoidy, ty zabraly a byl docela klid .... než jsem opět otěhotněla, to se opět kolitida projevila v plné síle. Teď jsem opět těhotná a už jsem ani nepotřebovala těhotenský test ... kolitida se opět projevila. Držím pěsti,ať co nejdříve vypozorujete potraviny,které Vám nesedí a je Vám fajn.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist