Snažení, potrat, výčitky

Otázku položila: Anonymní uživatelka #395505 6.11.2018 15:44

Ahoj, ani tak nevím, co čekám za radu. Jen se asi potřebuji svěřit a přečíst si nějaké povzbuzení. Toužím po mimču už nějakou dobu. Snažím se být silná a věřit, ale vždy ve dny, kdy dostanu MS je to nejhorší. Mám cyklus 24 dní. A tento měsíc jsem si už vážně myslela, že to vyšlo. Měla jsem příznaky (+ 7 DPO implantacni krvácení v podobě pár kapek po utření) a MS se nedostavila. Včera 29 DC a večer malý kousek světle hnědého hlenu. Na papíru nic, tak jsem si vzala intimku. Ráno byla čistá ale po utření se to rozjelo. Krev je tmavá, při sezení na záchodě ze mě šel táhlý hlen, píchá mě v břiše. Na bolesti při MS ani jakýkoli PMS nikdy netrpím. Nejdříve jsem si řekla že je to zkrátka ranný potrat, že by bylo lepší to neřešit. Snažila jsem se vyjít z koupelny s hrdostí a klidem, že příště to třeba vyjde. Ale teď mě to absolutně přepadlo, protože to nebyla jenom MS, já právě potratila. Takže si tady říkám co všechno jsem mohla dělat lépe. Možná kdybych se více šetřila, nebo jedla ještě pestřeji, nebo brala více kys. listové, nebo hned včera večer jela na pohotovost... třeba by mi ještě pomohli. Je mi to hrozně líto a nemůžu prostě jen tak jít dál a říkat si, že se to stává. Ten pocit že už mi to mohlo vyjít. Zase mám o důvod víc se vyhýbat maminkám s kočárky. Ten pohled na uzlíček štěstí, který už jsem mohla mít a nemám, bolí. Pak také platí to, že tonoucí se stébla chytá. Takže si nalhávam, že bych mohla mít tuhle "MS", i kdyz je všechno v pořádku (protože prsa mě ještě bolet nepřestala). Ale vím, že je to hloupost. Neměla jsem ani tohle tehu potvrzené a ještě by mě poslali domů, že je to jen zpožděná MS. Myslím že by ho asi nezachranovali, když mu ještě ani netlouklo srdíčko. Ale je to vážně těžké. Jsem na to úplně sama, nechci to nikomu říkat. Nechci aby se trápili i ostatní a chtela jsem počkat na jistotu. Všechny pocity a myšlenky o tom celém mám jen v sobě. Ale už se bojím jakkoli myslet, přát si, modlit se, bojím se něco vyslovit, abych to zase nepokazila. Potřebovala bych utěšit, ale není tady nikdo, kdo by mě mohl pochopit. Moje máma měla 3 děti na 3 pokusy za život. Neví jaké to je, když máte jen /. Tak prosím snad se mi nevysmejete, vím, že histerické snažilky už všem lezou krkem. Já jsem to jen potřebovala někomu napsat. Zítra mi bude lépe a pojedu další kolo.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • OveckaVeru6.11.2018 16:17

    Je mi to lito. Ale co kdyz to nebylo tehotenstvi a byla to opravdu jen MS? Po dobe kdy se clovek snazi o miminko je vsugerovavani priznaku a prisuzovani kazdeho pichnuti tehotenstvi uplne bezne. Zvlaste kdyz jsi ani nedelala test.. To ze jindy nemivas pred MS problemy a PMS neznamena ze to nemusi nikdy prijit. Mohla to byt opravdu jenom MS a ty se tim ted jen zbytecne trapis :(
    Stejne tak jak pises o pohotovosti, obavam se ze by s tim nic neudělali. Nejednou jsem slysela, cetla nebo mi bylo receno ze pokud se to tehotenstvi ma udrzet tak se udrzi a pokud ma odejit tak tomu nic nepomuze :(
    Nevim jestli jsi treba byla u lekare a nejak to s nim resila nebo jak dlouho se vlastne snazite... Vim jen ze si jeste moc dobre pamatuju to cekani, zklamavani a bolest co cloveka provazi v takovych chvilich, protoze jsem take prozivala tyto pocity a vim jak sr citis. Proto se mi to na zacatku i tezko pise, neni to primo to co bys asi chtela slyset.. ale ver ze se to urcite da resit :) nebud smutna... ❤ Jsme s tebou.

  • Pred pár rokmi som tiež prišla o bábätko a strašne si to vyčítala. Čakala som príliš dlho, kým som šla na urgent (bolo to neplánované, ale v kútiku duše som bábo veľmi chcela)... Myslím si, že som urobila oveľa menej než ty pre to, aby to vyšlo a napriek tomu po rokoch viem, že to nebola moja vina. Konala som tak, ako som v tej chvíli najlepšie vedela! Mnoho tehotenstiev končí hneď na začiatku, z tých potvrdených až 1/5 (aj to je starý údaj, povedala by som, že v dnešnej dobe aj 2/5), tak si vezmi, koľko môže k tomu byť tých nepotvrdených? A pritom vo väčšine prípadov sa príčina ani nenájde, väčšinou to "príroda" zariadi sama, pretože sa niečo nevyvíja tak, ako by malo. Je to normálne. Ver, že si urobila maximum ;-) A ak to má vyjsť, je dôležité byť v psychickej pohode! Píšeš o šetrení sa, jedení pestrej stravy, ale tým predsa tehu nie je podmienené, veľa žien otehotnie aj bez toho. Moja mama robila na výške skúšku z telocviku (skákala cez kozu) keď bola so mnou v 3. mesiaci... A tu som. Takže takéto veci si naozaj nevyčítaj...

  • Objímám tě na dálku.....a věř že nejsi sama a určitě si miminko najde cestu i k tobě .

  • Tak hned na začátku-určitě si nic nevycitej, takhle dopadá většina těhotenství, následuje silnější menstruace a žena to většinou ani neví.
    Rozumím ti, zažila jsem to několikrát, i s // na testu, parkrat i po utz... hold se to občas stane, bez ohledu na to, že by jsi něco udělala špatně. Vážně. Drz se a vzhůru do dalšího kola, ono to přijde 🌷

  • Pokud máš takto krátký cyklus, mohlo k tomu (možnému) potratu dojít proto, že máš moc krátkou luteální fázi. Četla jsem o tom ve skvělé knížce "Taking Charge of Your Fertility" od Toni Weschler. Kopíruji tady příslušnou pasáž:

    "As you know by now, the reason it’s so important to have a luteal phase of at least 10 days is so that the fertilized egg has sufficient time to implant before menstruation begins. There are three basic types of luteal phase issues, but all of them are usually a reflection of an ovulatory dysfunction.
    • Type 1: The luteal phase is too short, and so a fertilized egg would have no chance
    to implant in the uterine lining. This condition is the easiest to detect through
    charting. Anything under 10 days would be considered a problem, but for some
    women, even 10 or 11 days may be considered borderline."

    V těchto případech doporučuji měřit bazální teplotu a sledovat "hlen", abys zjistila, kdy dochází k ovulaci, a jestli máš luteální fázi dlouhou alespoň 10 dní. Pokud ji máš kratší, je možné, že sice dojde k oplodnění vajíčka, ale vajíčko se nestihne zahnízdit. Takové případy se, myslím, řeší nějakým práškem, který dokáže tu luteální fázi prodloužit, aby mělo vajíčko čas se zahnízdit (jelikož ale neplánuji těhotenství, tak o tom nevím nějak víc informací).

    Držím palce.

  • Jak tady už někdo psal,opravdu je nejlepší dospět do stadia,kdy toho aspoň z poloviny pustis z hlavy. Měla jsem to stejně. Po ZT se mi rok nedařilo,pak jsem si prostě řekla,že co má být taky bude. Taky jsem začala cvičit,objednala se do CAR na hormonální profil a už když jsme tam šli takže jsem byla těhotná. Nic si nevycitej a hlavu vzhůru. Asi bych šla na gyndu aby ti to potvrdili,třeba to byla opravdu jen ta mrcha a smutnis ok tom víc zbytečně. Moc tu držím palce :-)

  • Nemusí to hned znamenat že si byla těhotná.Pokud si dělala test a byl negativní tak přišla normálně ms.Já ji mám taky občas slabou/silnou s kouskama sliznice atd...pokaždé jiná ms prostě.Jak tu bylo zmíneno,cyklus máš krátký se mi zdá tzn.i krátkou LF.Taky jsem potratila 2x,taky jsem toužila po dítěti ale všechno je v hlavě..když to prostě vypustíš z hlavy ,zadaří brzy tomu věř.Držím palce

  • marketaj6.11.2018 17:32

    Nejsi první ani poslední, kterou tohle trápí. Těhotenství jsi neměla potvrzené, takže není jisté co to bylo, jestli dle tvého pocitu potrat nebo jen silná MS. Bohužel tělo a hlava s nama hraju složitou hru a někdy to vysněné dítě nepřichází a proto ikdyz tě drasa pohled na cizí kočárek, tak si uvědom, že i ostatní cestu k těhotenství nemají jednoduchou. Bylo to tak i v minulosti, ale dřív ženy neměly tolik prostoru a možnosti se sledovat, testovat a buď to končilo jako silnější MS a neřešily to nebo to bylo těhotenství.
    Zkus se podívat na to optikou, že je lepší samovolně potrat v raném stádiu nebo zamlkle tehu než řešení vývojových vrozených vad v 16tt nebo později. Mám za sebou dvě zamlkle v 8-9tt, následně 1 dítě a druhé na první pokus, ale zase s řešením podezření na DS. Takže zkus se přestat sledovat, neřeš každé co by kdyby, protože tohle neovlivní ty ani doktoři.

  • janalab6.11.2018 17:58

    Ja samovolny potrat v 5. tt taky poznala, prestoze test byl negativni, potvrdilo se az dodatecne z krve, takze pokud to tak citis, mohlo to tak byt, ALE obvykle je potrat cerstva (cervena) krev. Spineni v prubehu tehu je vcelku bezne, u prvniho tehu jsem na tehotenstvi prisla az pozdeji, protoze nejaka MS (sice slabsi a kratsi) prisla, zrovna v mesici, kdy jsme si od snazeni dali pauzu, tak jsem zacla resit, az mi bylo blbe ze zavodni jidelny. U me je to 50:50 4 tehotenstvi a z toho 2 deti, casto ani nevis, kolik holek z okoli potrat tutla v sobe, pritom je to naprosto bezna vec, ackoliv v dany okamzik psychicky narocna. Neboj, mimca se dockas, az prijde spravny cas.

  • stupidiack6.11.2018 20:50

    Nic si nevyčítej, příroda to prostě zařídila tak, že přežije jen silnější jedinec. Teď se tím sice trápíš, ale určitě je to lepší, než kdyby se ti mělo narodit "nemocné a slabé" dítě. Vím, že je to houby podpora, ale určitě jsi nemohla udělat nic líp. Dřív ženy ani nechodily na kontroly, nebraly doplňky stravy s kyselinou listovou a ještě v těhotenství tvrdě pracovaly, a donosily děti v pořádku. Ber to tak, že až bude vhodná doba, donosíš i ty zdravé dítě až do konce, tady to "coby kdyby" je nejhorší. Akorát jsi ještě ve větším stresu a podvědomě si další neúspěch přivoláváš. :-/ Nemohla jsi tomu předejít, prostě to tak mělo být, můžeš se šetři sebevíc a potratíš, i když zvedneš blbej hrnek s čajem, a naopak můžeš "skládat uhlí" a dítěti se nic nestane. Hlavu vzhůru, držím palce! :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 510 odpovědí a 409 715 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist