Škodí antikoncepce či ne? Přírodní progesteron v krému

Otázku položila: Bývalá uživatelka #38993 14.8.2012 17:10

Ahoj holky, zajímal by mě váš názor na HA, myslíte, že je nám spíš prospěšná nebo nám spíš škodí? Přečetla jsem článek http://www.celostnimedicina.cz/hormonalni-kacirstvi-estrogenova-vrazedna-pravda-1-dil.htm a nebylo mi z něj vůbec dobře. Já HA užívala zhruba od 16 let do nějakých 27, někdy tam mohla být přestávka, ale kolem deseti let užívání HA to bude. Jestli jste to některá četla, nebo si přečtete, napište mi prosím co si o tom myslíte. A jestli máte některá zkušenosti s přírodním progesteronem v krému. Děkuji :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Podle mě jednoznačně škodí. Umělé hormony, umělé zásahy do hormonálního systému jsou vždy špatné. Někdo to cítí, někdo ne a myslí si, že jemu neškodí.. Já holky beroucí HA neodsuzuju, spíš nechápu a nesouhlasím.. Já osobně bych ji nebrala..
    Někdo si myslí, že když po vysazení HA ihned otěhotní, že mu nijak neškodila.. Bohužel, zásah do hormonálního systému má mnohem větší a složitější dopad na lidský zdraví :(
    Bohužel masáž farmaceutických firem a to, že to je už dnes "norma" je věc druhá ...

  • Verousek8914.8.2012 20:21

    Podle mě škodí, jediná její prospěšnost je ta, že je opravdu vysoce účinná proti početí. Takovýchto článků si na internetu můžeš přečíst více, třeba tyto jsou hodně známé: http://www.vitalia.cz/clanky/k-cemu-hormonalni-antikoncepce/, http://ona.idnes.cz/antikoncepce-pro-mladistve-je-zverstvo-tvrdi-gynekolozka-pad-/spolecnost.aspx. http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/ma-hormonalni-antikoncepce-vliv-na-prirodu. Já osobně se braní hormonální antikoncepce bráním. Nikomu to nevymlouvám, ani nikoho za to neodsuzuju, je to přece každého věc, jestli ji bude brát, ale já osobně bych ji určitě nebrala. Už jen ta představa, že na několik let vyřadím svůj přirozený cyklus z provozu a budu ho nahrazovat něčím "umělým" mě děsí. Děsí mě ta představa, že se z toho můj přirozený cyklus pak nebude moct vzpamatovat a nebude schopný počít a donosit zdravé dítě. Podle mě se bere jen z pohodlnosti, my celou dobu fungujeme na nehormonálních metodách (hlavně kondom) a nikdy jsme s tím problém neměli.

  • Podle mě taky škodí, díky bohu že jsem HA brala jen 9 měsíců... Za tu dobu jsem vystřídala 3 druhy a doteď se z toho zotavuji. Nepravidelný cyklus, špinění, špatná pleť, hrozný výpadek vlasů, záněty...kromě toho, že mě to chránilo před otěhotněním jsem v tom nic dobrého nezpozorovala. A absolutně nechápu, proč si některé slečny nechávají předepsat antikoncepci třeba jen kvůli tomu, aby neměli ani jeden pupínek v obličeji nebo že doufají, že se jim po tom zvětší prsa. Kdybych věděla, jaké z toho budu mít zdravotní potíže, nikdy bych do HA nešla. V budoucnu ani nechystám změnit názor. Jsem toho názoru, že je to prostě svinstvo, ale neodsuzuji nikoho, kdo ji bere a je spokojen.
    Moje mladší sestra čte dívčí časopisy a příšerně mě rozčiluje jak v každém časopise píšou o HA jako by to byla samozdřejmost, jen samé výhody a plusy...na ty nevýhody už jaksi pozapomněli a pak každá slečna po dovršení 15ti let utíká pro antikoncepci nehledě na možné nežádoucí účinky...

  • Já třeba nedám na antikoncepci dopustit. Když jsem ji neužívala, trpěla jsem šílenými bolestmi při menstruaci, mdlobami, zvracela jsem, měla jsem průjmy a tři dny jsem nebyla schopná vůbec fungovat. Dokonce jsem bývala chudokrevná, protože moje menstruace byla velmi silná. Mívala jsem i cysty po děloze, dokonce cystu 7 cm na vaječníku, kde mi hrozila operace. Menstruaci mám už od 10 let a ve 13ti mi napsali první antikoncepci, protože se problémy stupňovaly. Antikoncepci užívám už 10 let a můžu říct, že sice pro mě menstruace není nic moc příjemného, ale můžu relativně normálně fungovat. A naštěstí už se mi nedělají žádné cysty. Chodím pravidelně na kontroly krve a všemožná vyšetření, protože mám problémy s ledvinama a můžu říct, že všechny hodnoty jsou v pořádku. Nejvíce jsem se bála, co mi to udělá s játry, a jaterní testy mám v pořádku i po 10ti letém užívání. Takže já antikoncepci neodsuzuji.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist