Rodičovský příspěvek

Otázku položila: Anonymní uživatelka #271891 23.3.2021 14:31

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jestli někdo pobirate rodičovský příspěvek?( Na mateřskou nemám nárok). Ted jsem se dočetla, že celková výše rodičovského příspěvku pro rok 2021 je 300 000 Kč. Kolik je to teda měsíčně? Nebo respektive, jak to chodí? Já si sama můžu zvolit výši toho příspěvku a nebo je to nějak dáno? Nějak tomu nerozumím... Jsem docela ve složité situaci. Budu matka samozivitelka, mám takto ještě nárok na nějaký příspěvek? Nebo třeba na porodné?
Děkuji za odpověď.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • kosicek23.3.2021 17:22

    Těch 300 000 je samozřejmě na celé období, po které bude rodič na rodičovské dovolené nebo se bude starat o dítě, max. do jeho 4 let. Max. měsíční částka rodičovského příspěvku bez možnosti doložit vyměřovací základ ze zaměstnání (nárok na mateřskou buď za sebe nebo otce dítěte) je 10 000,-, alespoň loni to takhle velkoryse navýšili. Tu částku lze měnit jednou za čtvrt roku.
    Asi bych využila nějaké kalkulačky na přídavek na dítě, na bydlení a zvážila výši rodičovského příspěvku i podle toho, aby př. nebyl moc vysoký, že by zbytečně zanikl nárok třeba na ten přídavek...Je to určitě přinejmenším na zvážení, jak si to nastavit. Každopádně je možné si při rodičovském příspěvku i neomezeně přivydělat...

  • výši RP si můžete měnit co 3 měsíce podle toho, jak aktuálně potřebujete. až částku vyberete, tak prostě ji vyberete, ale max se dá rozdělit na 4 roky. Můžete mít např. první půl rok vyšší částku a pak si ji adekvátně snížit, některé ženy to dělají tak, že ze začátku berou více a případně i odkládají, a pak když mají třeba další dítě dříve tak alespon nepřijdou o nevyplacené peníze (když by se dítě narodilo dříve než ve 3 letech staršího dítěte), protože je stihly vybrat.
    ale nejsem si jistá, zda pokud nebude otec uveden v RL a vynebudete mít příjem, ke kterému se dá určit denní vyměřovací základ, zda si budete moci výši RP volit.
    nárok na porodné se zase bude odvíjet od vašich příjmů, atp. je možné, že na něj mít nárok budete. ale doporučuji si toto zjsitit na úřadech - i telefonicky by vám mohli odpovědět. (i s ohledem na vaši situace )

  • sisterrys23.3.2021 22:07

    Buď si zadáte, kolik chcete mít měsíčně, nebo si řeknete, kolik měsíců chcete být doma. Já volila druhý přístup, částku mi řekla úřednice přímo při podávání žádosti. Oni to hned vidí, kolik to dělá.
    K těm dalším dávkám bych si zjistila, jestli máte nárok na přídavek na dítě a porodné (osobně si myslím, že ano, určitě žádost podejte, přinejhorším ji zamítnou - nám nevyšlo porodné o 82kč) a ještě příspěvek na bydlení. Zároveň se poptat, zda je možné pobírat ještě něco dalšího.

  • 300.000 za rok je -> 300.000 / 12 = 25.000 ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 438 odpovědí a 409 661 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist