Rizikové, mateřská...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #35641 14.2.2011 17:34

Ahojte ženy :-)
mám otázečku.. Mateřskou vyplácí sociálka nebo zeměstnavatel?
A riziková je stejná jako nemocenská? 3 dny se neplatí, 14 dní platí zaměstnavatel a pak sociálka?
Takže vlastně se nevyplatí finančně jít na rizikové a ještě, když to sociálka posílá nepravidelně, je to tak?

Odpovědi správkyň témat

  • rizikove tehotenstvi je diagnoza....stejne jako bolest zad nebo uraz. Je to davka z nemocenskeho pojisteni, ktera ma pokryt dobu, kdy dotycny nemuze ze zdravotnich duvodu pracovat.
    Zamestnavatel poskytuje nahradu mzdy do 21. dne nemoci ( prvni 3 dny nic) a dale pak vyplaci OSSZ a materskou taktez OSSZ.
    Lidi si dost casto pletou socialku a socialku......Okresni sprava socialniho zabezpeceni - davky pouze z nemocenskeho pojisteni...............a Statni socialni podpora - rodicak, prispevky na bydleni, davky hmotne nouze atd.....

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj,
    rizikové těhu je normální nemocenská.. pokud ti v ní neudělaj čachry jako mě, tak ti bude chodit normálně nebo se zpozdí jen občas..
    Prvních 14dní ti platí zaměstnavatel a pak už sociálka. Mateřskou pokud vím vypácí sociálka.
    Nemocenská je 60% z denního vyměřovacího základu..
    Mě je v podstatě finančně jedno jestli chodím do práce a velkou část projím a procestuju, nebo jsem doma víc vařím a neprojezdím to..

  • Tak opravdu riziková je nemocenská:-) to se nijak nerozděluje.. prostě by jsi byla na nemocenské.. 3 dny se neplatí a pak tři týdny vyplácí zaměstanavatel ne 14 dní.. ted od ledna jsou to již 3 týdny. Jinak mateřská je záležitost zaměstnavatele.. není to sociální dávka, takže tu i vyřizuješ s učetní ve firmě. Až pak rodičovský si vyběháš sama na sociálce a to je již sociální dávka.
    No to je snad na tobě jestli se ti to vyplatí nebo ne.. spíš jde o to jestli můžeš chodit do práce nebo ne.. jinak já jsem nikdy s nemocenskou problém neměla až tento měsíc..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 742 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist