Přítel je pedant na pořádek

Otázku položila: Anonymní uživatelka #362458 26.4.2016 14:51

Krásné odpoledne dámy. Jdu se vám vykecat a také si k vám jdu pro radu. S přítelem jsme spolu od mých 14let. Je mi 21, přítel má 24. Bydlíme spolu uz několik let. Jde o to, ze přítel byl vždy hrozný pedant na pořádek. Napriklad.. do auta by našeho pejska nevzal, když k nám přišla na návštěvu má kamarádka s malou dcerkou, po jejich odchodu přítel prochazel hodinu celý byt. Pry jestli něco neopatlala. Bylo toho tolik.. je to půl roku zpátky co jsem od něj na měsíc odešla. Samozřejmě nasliboval modre z nebe a ja se k nemu vratila. Chvilku to bylo v poradku, mohla jsem jíst bramburky natahla v obýváku u televize, s pejskem jsme jezdili autem na výlety, chvilku se pořádně neresil. Začali jsme se snažit o miminko. Podařilo se. Teď má v bříšku můj poklad 10 týdnů :-) Ale.. prijde mi ze se přítel mění zpátky. Když vařím, stojí u me s uterkou utirá vše na co sahnu ( třeba polička , šuplík ) Každý den musí být uklizeno, umyte nádobí OKAMZITE po jídle, přítel věčně chodí s hadrem a hledá na zemi smouhy a drobky! Kamarádky si ze me vždy dělají srandu ze u nás se může jíst ze země. Každý den. Nikdy se mi nestalo abych měla doma nepořádek, vždy jsem měla uklizeno. I přesto mi přítel někdy řekne, ze kdyby neuklidil, tak se doma neuklidi. Snazila jsem s nim promluvit, ale on je na ten pořádek opravdu uchyl!!!!!! Teď mám samé deprese, brecim a je mi hrozně. Za můj poklad jsem hrozně moc rada! A těšíme se na něj. Ale s přítelem to bude hodně těžké.. co by jste dělaly v me situaci holky? Jsem vyrizena. Nevím jak dál.. přítel si myslí, ze to co dělá je normální. Ale opravdu je normální, aby přišel z práce a celý byt půlhodiny procházel, jestli jsem náhodou něco neznicila nebo neumazala???? :-( Jinak je pritel obětavý, hlavně pro mou rodinu by udělal vše. Jezdíme na večeře, výlety.. je nám spolu dobře. Moc ho miluji. Až má ten jeho pořádek... :-(

  • 26.04.2016 21:12:21 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • To je nemoc. Tvůj přítel pravděpodobně trpí obsedantně-kompulzivní poruchou a měl by s tím něco dělat. Každý máme nějakou tu drobnou obsesi, ale jakmile takhle zasahuje do života, je třeba to léčit. On se sám od sebe nezmění. To bohužel není možné. Je to nutkání, které nejde potlačit. Naopak, čím víc se snaží, tím víc je ta myšlenka na tu obsesi vlezlejší. Je úplně normální, že takto nemocní lidé považují svou obsesi za úplně normální a nevidí na ni nic špatného.
    Já vím, že s chlapy je to těžké, ale snad se ti podaří ho přesvědčit, že s tím musí něco dělat a navštívit odborníka. Jinak budete trpět všichni tři.

  • Zkus si s nim o tom promluvit, zda by nebyla lepsi navsteva psychologa.

    Klidne zahraj i na citlivou notu, ze pro dite neni zrovna idealni mit naprosto vsude vycideno... Prece jen... Nekde si to dite budovat imunitu musi...

    Nerikam neuklizet, ale s mirou.. Jinak by dite mohlo trpet na ruzne alergie apod.,protoze bude zit ve "sterilnim" prostredi... ;-)

  • No tak to je strasny. Byt tebou pohrozim, ze pokud se nezlepsi a nezacne s tim neco delat a tim myslim leceni, odejdes od nej. S takovym pedantskym pritupem bych se bala, jake to bude po narozeni ditete. No.. Drz se.

  • Riannys26.4.2016 17:43

    Taky si myslím, že jestli nechce po tobě, abys uklízela stejně a jestli na tebe nekřičí, nedělá dusno nebo tak...tak že je to více méně ok.
    Přítel taky pořád uklízí, ale já jsem ráda, že nemusím já. Sednu si k počítači, dělám něco svýho, nebo si s ním povídám a on zatím uklízí. Občas si "vyžádá" pochvalu, jak je šikovnej, že pořád tak hezky uklízí,ale tak je to chlap, že jo. :D
    Na druhou stranu mamky kamarádka je taky uchylna na pořádek a chlap od ní odešel. Ale jestli kvůli tomu, to nevím.
    Jestli jsi těhotná a on je jinak hodnej, tak si užívej štěstí a třeba až bude miminko, změní se on, nebo to prestanes vnímat. :-)

  • Kamkri26.4.2016 15:08

    Ahoj, pokud "jen" chodí a znovu uklízí to, cos ty už uklidila, není to to nejhorší. Horší je, pokud tě za každou šmouhu seřve a dělá dusno.
    On se s dítětem (při kterém samozřejmě není možné mít doma vše tip ťop) buď uklidní a pochopí priority, nebo se zblázní.
    Každopádně držím palce a blahopřeju k těhotenství. Hlavně buď v klidu, nestresuj se.

  • Co na to rict. Mam doma neco podobneho, s tim rozdilem,ze ten muj jen buzeruje ale sam nic neudela. Furt kontroluje kde co je znicene a pak je z mini skrabanecku dusno 2-3 dny. Mame 2 letou dcerku a druhe mimco na ceste. Jecto tezky,ale s mimcem trosku polevi a ty se hlavne musis naucit jednim uchem dovnitr,druhym ven. Jinak se z toho zblaznis. Obcas mi z nej hrabe,jeho poznamky me ponizujou,ale zas v jinych vecech je treba lepsi nez jiny chlapy. Nesmis si vse brat a bude lip. Uvidis,hlavne se nestresuj

  • sono226.4.2016 16:27

    Ahoj. Som pedant tiež, takze priateľa chápem. Neviem do akej miery to robí chorobne, ťažko posúdiť. Veľakrát pocujem, že majú ľudia rôzne nároky na poriadok a vidia poriadok rôzne. Väčšinou sa nestretnu dvaja pedanti a samozrejme pedantove upratanie je lepsie. Ja muža tiež dosť cepujem, ale snažím to nepreháňať. Vie, že mám rada poriadok. Mám celoročne upratané. Čiže upratujem vždy dôkladne, nerobím veľké upratovanie. Psa by som do auta nezobrala tiež. Neni chorý prečo? Lebo má rád poriadok? Zase, ak teba niečo obťažuje ako ťa sliedi atď, treba mu to rázne povedať. Nech teda príde upratať kuchyňu podľa svojich predstáv keď navaríš prečo? Veď to je deľba práce. Proste sa nemôžeš cítiť tyrana. Keď chce, nech upravuje aj každý deň. Prečo nie. Ale stanovte si pravidlá aby si bola aj ty spokojná. A skús aj jeho pochopiť A vyjdi aj ty jemu v ústrety. Keď má rád umyté riady po jedle tak to robte, nevidím v tom problém. On zase musí pochopiť, že to ty nevidíš tak dôležito ako on a musi to korigovať. Veľa šťastia.

  • donalabuznice28.2.2022 23:26

    Bývalý přítel byl na úklid taky docela pedant, zatím co já věčná bordelářka. Naštěstí jsem si našla na https://homezin.cz/media/jak-rychle-a-dokonale-uklidit několik tipů, jak rychle uklidit, takže kdykoliv měl přijít, použila jsem tady tyto triky a během 5 minut byl bordel zamaskovaný :D Přítel spokojený a mě to ani nezabralo tolik času.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist